Najlepšie recepty zo šalvie: Ako pripraviť čaj, kloktadlo či maslo?

Najlepšie recepty zo šalvie: Ako pripraviť čaj, kloktadlo či maslo?

Domovinou šalvie lekárskej je oblasť Stredozemného mora a i dnes je hojne rozšírená v južných častiach Európy. Pokojne si ju však môžete pestovať v slnkom zaliatej záhradke či na balkóne. Práve v tomto období sa zbierajú šalviové listy kopijovitého tvaru, ktoré sú typicky zelenkasté so striebristým nádychom. Šalvia našla uplatnenie v tradičnej ľudovej medicíne pri liečbe mnohých neduhov už veľmi dávno a hojne je využívaná dodnes. Droga pôsobí dezinfekčne, upokojuje nervový systém, pomáha pri infekciách dýchacích ciest a zmierňuje nadmerné potenie. Akými spôsobmi je možné šalviu používať? V článku nájdete hneď niekoľko tradičných aj menej tradičných receptov zo šalvie.

Pozri aj: Sú účinky zelerového džúsu pravda či blud? Zistite, čo tvrdí veda

šalviový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Tradičný čaj

Z väčšiny byliniek, ktoré je vhodné užívať vnútorne, sa v prvom rade pripravujú čaje. Pri šalvii sa odporúča lyžičku sušenej drogy povariť v 2,5 dcl vody a následne nechať lúhovať. Na prípravu čaju z čerstvej byliny postačí podľa veľkosti tri až päť lístkov na 4 dcl vriacej vody. Doba lúhovania je 10 minút. Počas ťažkostí je vodné čaj piť dvakrát denne, nie je však určený na dlhodobé užívanie. Vyhýbať by sa mu mali tehotné ženy. Šalviový čaj podávame pri chrípke či prechladnutí na uvoľnenie hlienov, zápaloch dýchacích ciest či hnačkách a plynatosti. Šalviu sa tiež odporúča v čajoch kombinovať s ďalšími bylinami.

Zápar na vonkajšie použitie

Pre vonkajšie použitie sa spravidla pripravuje silnejší a koncentrovanejší zápar. Približne tri čajové lyžičky sušenej drogy zalejeme 250 ml vriacej vody a necháme lúhovať aspoň 15 minút. Do výluhu je možné namáčať látku či gázu a vo forme obkladov aplikovať na postihnuté miesta. Obklady pomôžu pri ťažko sa hojacich ranách. Šalvia pôsobí dezinfekčne a protizápalovo, kožné poranenia tak účinne prečistí a podporí ich hojenie. Obklady sa tiež zvonka prikladajú na oblasť hrdla, a to pri ochoreniach mandlí či bolestiach a zápaloch v hrdle.

šalviová tinktúra

Zdroj: Shutterstock®

Tinktúra

Z byliniek sa okrem čajov od nepamäti pripravujú i tinktúry. Postačí na ňu čerstvá alebo sušená šalvia a nejaký alkohol, napríklad vodka či lieh z lekárne. Nasekanými šalviovými lístkami naplníme sklenenú fľašu a zalejeme čírym alkoholom (mal by mať aspoň 40 až 60 %). Obsah v uzavretej fľaške necháme macerovať dva týždne na tmavom mieste. Potom tinktúru scedíme, prelejeme do tmavej sklenenej fľašky a skladujeme na tmavom a chladnom mieste. Šalviovou tinktúrou je možné ošetriť vyrážky, afty, štípance od hmyzu i kožné rany. Pri používaní sa spravidla riedi vodou.

Účinné kloktadlo

Šalviové kloktadlo pomôže dezinfikovať ústnu dutinu, lieči zápaly a bolesť hrdla a prispieva k ochrane zubov a ďasien. Pripraviť je ho možné dvojakým spôsobom. Kloktať v prvom rade môžeme silný výluh zo šalvie. Približne 1 PL drogy necháme v 3 dcl vriacej vody lúhovať asi 15 minút. Výluh je potrebné kloktať a následne vypľuť. Okrem toho je možné týmto spôsobom využiť aj spomínanú tinktúru. Nakvapkávame ju do pohára s vodou a opäť použijeme na výplach ústnej dutiny. Roztok neprehĺtame.

Odporúčame: Tipy pre sviežu pleť: Ako ju získať a udržať si len vďaka vzduchu

šalviový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Kúpeľ so šalviou

Ak sa potrebujete poriadne uvoľniť, alebo vás trápi nepríjemné nadmerné potenie, odporúčame pripraviť si šalviový kúpeľ. Do malej misky si nasypeme dostatočné množstvo soli do kúpeľa na jedno použitie a pridáme okolo 15 až 20 sušených šalviových lístkov. Obe ingrediencie poriadne premiešame, lístky sa snažíme rozdrviť medzi prstami. Zmes pridáme do vane s teplou vodou. Kúpeľ by mal trvať 30 minút. Šalviový kúpeľ uvoľňuje napätie v tele a potláča stres. Ak si ho doprajete vo večerných hodinách, privodí vám šalvia pokojnejší spánok a zmierni nočné potenie. Taktiež prečistí pokožku.

bylinkové maslo

Zdroj: Shutterstock®

Šalvia v kuchyni

Šalviu môžeme v primeranom množstve využívať aj v kuchyni. Jej lístky totiž predstavujú skvelú koreninu, ktorá dodá jedinečnú chuť a arómu mnohým pokrmom. Šalvia je pomerne aromatická, takže to s ňou nepreháňajte. Je korenistá až ostrá. Nasekané lístočky, čerstvé alebo sušené, dokážu dochutiť hlavne rôzne druhy mäsa. Šalvia sa hodí k baranine, hydine či teľacine. Pridajte ju do marinád na mäso, podporíte tak nielen chuť mäsa, ale zabezpečíte i lepšie trávenie tučnejšieho jedla. V kombinácii s ďalšími koreninami či bylinkami sa tiež hodí k rybám. 

Bylinkové maslo

Ak obľubujete bylinkové maslá, napríklad maslo s medvedím cesnakom, určite vyskúšajte i maslo so šalviou. Jeho príprava je jednoduchá. Čerstvé šalviové lístky stačí nadrobno nakrájať a pridať do zmäknutého masla. Zmes poriadne vymiešame, aby sa obe zložky spojili. Podľa chuti pridáme trochu soli, korenia, citrónovej šťavy či pretlačeného cesnaku. Hotové maslo necháme v chladničke odstáť. Šalviové lístočky tak úplne zmäknú. Takéto ochutené maslo sa skvelo hodí k čerstvému domácemu chlebu i cestovinám.

Odporúčame: Aké sú prejavy syndrómu vyhorenia? Pri týchto príznakoch treba spozornieť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní