Doplnia živiny i podporia trávenie. Aké sú účinky ľanových semien?

Doplnia živiny i podporia trávenie. Aké sú účinky ľanových semien?

Viete, ako správne konzumovať ľanové semená? Tieto známe a mnohými obľúbené semienka je vždy potrebné pred použitím pomlieť, napríklad v mažiari či v mlynčeku na kávu. V takomto stave z nich dokáže naše telo získať všetky dôležité živiny. Pomleté semená ľanu siateho je následne už možné pridať prakticky do akéhokoľvek pokrmu či nápoja. Ale prečo by sme sa mali týmito semienkami vlastne zaoberať? Nuž, nedoplnia nám len množstvo dôležitých látok, ale rovnako bojujú s mnohými zdravotnými ťažkosťami.

1. Sú zdrojom zdravých tukov

Veľmi zdravé ľanové semienka sú v prvom rade zdrojom dôležitých živín. Radíme ich medzi dobré zdroje zdravých tukov. Nachádza sa v nich hlavne obrovské množstvo omega-3 mastných kyselín a v priaznivom pomere k nim tiež obsahujú i potrebné omega-6 mastné kyseliny. Okrem toho sú rastlinným zdrojom bielkovín a rovnako ukrývajú mnohé vitamíny a minerálne látky. Jedna až dve lyžice ľanových semien vám každodenne doplnia určité množstvo viacerých vitamínov skupiny B a taktiež fosforu, vápnika, železa aj draslíka.

Odporúčame: Prečo jesť kuskus? Vďaka jeho účinkom si ho zamilujete aj vy!

dobré trávenie

Zdroj: Shutterstock®

2. Chránia pred zápchou

Ľanové semená sú známe predovšetkým svojím blahodarným vplyvom na tráviaci systém človeka a procesy, ktoré v ňom prebiehajú. Obsahujú totiž skutočne veľké množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny. Táto zložka potravy podporuje činnosť čriev a prispieva k ich pravidelnému vyprázdňovaniu. Ľanové semená sú tak skvelou prevenciou pred zápchou, respektíve môžu pomôcť jedincom, ktorí majú s vyprázdňovaním značné problémy. Okrem toho majú tieto nenápadné semienka detoxikačné aj antiseptické účinky a dokonale prečisťujú celé telo, a to vrátane hrubého čreva.

vysoký cholesterol

Zdroj: Shutterstock®

3. Bojujú proti vysokému cholesterolu

Vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny prispievajú ľanové semená aj k znižovaniu vysokej hladiny zlého LDL cholesterolu. Vysoký cholesterol je pritom rizikovým faktorom mnohých srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sú dnes rozšírenými civilizačnými chorobami a zároveň predstavujú častú príčinu úmrtí.

Ľanové semená kardiovaskulárnemu systému však prospievajú aj vďaka vysokému obsahu dôležitých mastných kyselín. Napríklad kyselina alfa-linolénová, ktorú radíme medzi omega-3 mastné kyseliny, sa ukazuje nápomocná pri znižovaní rizika koronárnych srdcových ochorení a hypertenzie. Pravidelnou konzumáciou ľanových semien tak môžeme prispieť k zdraviu srdca i ciev.

zdravá pleť

Zdroj: Shutterstock®

4. Podporujú zdravie pokožky i vlasov

Ľanové semená majú vďaka svojmu bohatému zloženiu blahodarný vplyv aj na kvalitu pokožky. Jej dobrý stav pritom podporujú napríklad i zdravé tuky či mnohé vitamíny skupiny B. Semená sú rovnako zdrojom antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením a predčasným starnutím, čo má vplyv aj na vzhľad kože. Ľanové semienka sa oplatí zaradiť do jedálnička rovnako pri rôznych kožných problémoch. Môžu pomôcť zmierniť príznaky pri ekzémoch či akné. Navyše podporujú i zdravie vlasov i nechtov.

5. Prospievajú nervovej sústave

Nakoniec v pozitívnom smere ovplyvňujú ľanové semená aj nervový systém človeka, a to napríklad aj vďaka vitamínu B1, ktorý je tiež známy ako tiamín. Ten pomáha zlepšovať pamäť a rovnako zvyšuje koncentráciu. Priaznivo na funkcie nervovej sústavy však vplývajú spomínané zdravé tuky. Okrem toho ľanové semienka podporujú aj našu obranyschopnosť.

Odporúčame: Hormóny v ľudskom tele: Ktoré by sme mali poznať a čo o nich vedieť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní