Kedy si uvariť valeriánový čaj? Je prírodným liekom na mnoho ťažkostí!

Kedy si uvariť valeriánový čaj? Je prírodným liekom na mnoho ťažkostí!

Pod ľudovými názvami baldrián či mačacia zelina sa ukrýva valeriána lekárska, latinsky Valeriana officinalis. Ide o vlhkomilnú trvácu rastlinu z čeľade valeriánovité, ktorá je hojne rozšírená v miernom pásme Európy aj na západe Ázie. Charakteristická je najmä pomerne netradične páchnucim podzemkom. Z neho od druhého roka vyrastá mohutná hranatá dutá stonka, ktorá môže dosahovať výšku 100 až 150 centimetrov. Listy valeriány sú nepárno perovito zložené a zvyčajne bledoružové kvety sú usporiadané vo vrcholíkoch do trojramenných metlín. Sú voňavé a objavujú sa od mája či júna až do septembra.

Zaujímavosťou je, že táto bylinka svojím pachom láka a priťahuje mačky, z čoho vyplýva aj jej ľudové pomenovanie. A tak sa napríklad niekedy využíva aj pri výrobe hračiek pre mačky. Valeriána lekárska má však svoje pevné miesto najmä v tradičnej ľudovej medicíne. Známy je predovšetkým jej blahodarný a upokojujúci vplyv na nervový systém človeka. V tradičných herbároch však možno nájsť mnohé ďalšie účinky tejto liečivej bylinky. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ako si rýchlo a ľahko pripraviť valeriánový čaj a najmä to, pri ktorých neduhoch je účinný. 

Odporúčame: Hľadáte prírodný liek na ženské problémy? Skúste čaj z tejto buriny!

valeriána lekárska

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to?

Na liečebné účely sa prevažne počas augusta až septembra vykopávajú podzemné časti valeriány. Na takéto farmaceutické využitie sa však zvyčajne pestujú širokolisté a úzkolisté odrody. Spoľahnúť sa preto môžete na sušený koreň valeriány, ktorý zoženiete napríklad v lekárni, na internete či v predajniach so zdravými potravinami. Poobzerajte sa hlavne po sušenej droge. Ak máte záhradku, môžete si prípadne valeriánu pestovať i tam. Jej semená je vhodné koncom leta vysiať do prenosných nádob, nechať ich vyklíčiť a na ja presadiť do pôdy.

Na prípravu záparu na vnútorné použitie sa odporúča zaliať 1 až 2 lyžičky sušenej valeriány 2 dcl vriacej vody. Zmes nechajte prikrytú lúhovať aspoň 20 minút a následne ju sceďte. Pri zdravotných problémoch je vhodné dopriať si 2 až 3 šálky valeriánového čaju denne. 

účinky valeriány

Zdroj: Shutterstock®

Upokojí myseľ a zlepší spánok

Nakoniec nám zostáva zodpovedať otázku, pri ktorých ťažkostiach sa oplatí pripraviť si valeriánový čaj. Valeriána lekárska v sebe ukrýva silicu, sliz či flavonoidy. Táto bylina je v prvom rade známa svojimi sedatívnymi účinkami. Pôsobí upokojujúco na nervový systém človeka. Valeriánový čaj je účinným pomocníkom pri pocitoch úzkosti, nadmernom strese, depresívnych stavoch či nervozite. Pôsobí utlmujúco na centrálny nervový systém, eliminuje nepokoj a napätie. Čaj zo sušeného koreňa valeriány sa rozhodne oplatí vyskúšať pri nespavosti. Môže vám pomôcť skrátiť dobu zaspávania a dokonca predĺžiť a zlepšiť spánok.

Okrem toho má valeriána vplyv aj na srdcovo-cievny systém. Reguluje funkciu srdcových svalov aj koronárnych ciev, upokojuje činnosť srdca a znižuje vysoký krvný tlak. Taktiež napomáha eliminovať kŕče hladkého svalstva a upokojuje podráždený žalúdok či črevá. Je účinným prírodným liekom na žalúdočnú neurózu a rovnako môže osožiť pri ťažkostiach s nafukovaním. Valeriána môže nakoniec predstavovať i podporný prostriedok pri liečbe ochorení spôsobených črevnými parazitmi.

Odporúčame: Ako rozmnožovať sukulenty? Nie je to žiadna veda a zvládne to každý!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní