Pochopenie a liečba akné: Tipy odborníkov pre čistejšiu pleť

Pochopenie a liečba akné: Tipy odborníkov pre čistejšiu pleť

Akné je oveľa viac než len kozmetický problém, ktorý spôsobuje úzkosť, keď sa pozriete do zrkadla, alebo keď máte pocit nízkeho sebavedomia, keď sa nelíčite. 

Patrí medzi najčastejšie kožné ochorenia postihujúce jedincov rôzneho veku. Kto je najviac náchylný na akné? Čo môže skutočne pomôcť v boji proti akné? A čomu by ste sa pri prístupe k liečbe mali vyhnúť?

Pozri aj: Jazvy po akné – ako na ich domáce aj profesionálne odstránenie?

Podrobné pochopenie akné odhaľuje, že ide o zápalový stav mazovej žľazy s pridruženým vlasovým folikulom, odborne známym ako pilosebaceózny folikul. Mazové žľazy zohrávajú kľúčovú úlohu pri zvlhčovaní pokožky, ale problémy vznikajú, keď produkujú nadmernú mastnotu a zapália sa. To vedie k tvorbe akné.

Zatiaľ čo akné je často spojené s pubertou, môže sa objaviť aj u detí a dospelých. Podceňovanie a odkladanie návštevy dermatológa kvôli liečbe akné, najmä u rodičov dospievajúcich detí, je častým prešľapom. Vyrážky počas puberty sa niekedy považujú za prechodné, ale to môže viesť k oneskorenej liečbe a väčším komplikáciám. Akýkoľvek prejav akné znamená poruchu funkcie mazových žliaz, vyžadujúcu včasné vyriešenie bez ohľadu na vek a pohlavie.

Prečo sa akné objavuje predovšetkým na tvári, krku, chrbte a hrudníku?

Tieto oblasti sa môžu pochváliť najvyššou koncentráciou mazových žliaz. T-zóna tváre, ktorá zahŕňa čelo, nos a bradu, obsahuje hustú sieť týchto žliaz, ktoré prispievajú k zvýšenému lesku. Vďaka tejto vlastnosti sú tieto oblasti obzvlášť náchylné na akné, najmä pri aplikácii make-upu.

Na vznik akné má vplyv zvýšená produkcia a zmenená konzistencia kožného mazu. Prerušenie produkcie a sekrécie oleja sa nazýva „dysseborea“. Nadmerný, hustejší olej môže upchať kožné vlasové folikuly, čím sa vytvorí ideálne prostredie pre množenie baktérií a zápaly, čo vedie k akné.

Odporúčame: TOP bylinky na kožné problémy

Efektívne prístupy k liečbe akné a čomu sa vyhnúť:

Liečba akné sa zameriava na zníženie produkcie mazu, urýchlenie bunkovej výmeny a riešenie bakteriálnych infekcií a zápalov. Premyslene vybraná dermatokozmetika môže účinne dopĺňať liečbu akné.

Kľúčovou chybou pri liečbe akné je používanie príliš vysušujúcich a agresívnych produktov. Aj keď tieto produkty môžu spočiatku zbaviť pokožku mastnoty, môžu viesť k nadmernej suchosti. Paradoxne suchá pokožka podnecuje mazové žľazy k zvýšeniu produkcie mazu, čím pôsobí proti požadovanému účinku.

Dôkladné čistenie, ráno aj večer, je základom starostlivosti o mastnú pleť so sklonom k akné. Dôkladné čistenie odstraňuje viditeľné čierne bodky a biele bodky, čím predchádza rozvoju zápalových erupcií. Rozhodujúca je pravidelná starostlivosť o pleť, doplnená o mesačné profesionálne ošetrenia, ako je čistenie pleti alebo peeling.

Pri akné na chrbte alebo krku zvážte použitie jemného čistiaceho gélu, ako je Sébium Moussant, ktorý funguje aj ako sprchový gél. Následne micelárnu vodu Sébium H2O dočistite, odstránite zvyšky nečistôt a pripravíte pleť na aplikáciu hydratačného krému.

Odborná rada:

Vyhnite sa vytláčaniu lézií akné, pretože neodborná extrakcia môže zatlačiť olej hlbšie, čo vedie k predĺženému hojeniu a potenciálnemu zápalu tkaniva.

Prekrytie akné a emocionálny dopad akné:

Nápadný stav, akým je akné na tvári, môže naštrbiť sebavedomie a vyvolať pocity menejcennosti. Mnohí hľadajú spôsoby, ako sa zbaviť akné, ako maskovať akné, často sa uchyľujú k silnému make-upu. Bohužiaľ, takýto make-up môže problém ešte zhoršiť ďalším upchávaním pórov. Rozhodnite sa pre ľahké, efektívne krycie produkty obsahujúce aktívne zložky (napr. Sébium Global Cover), ktoré zakryjú nedokonalosti a zároveň pomôžu pri liečbe akné.

Opatrenia na efektívnu liečbu akné:

Akné je všadeprítomné kožné ochorenie, ktoré si vyžaduje odborné znalosti dermatológa. Pri prvých príznakoch akné okamžite vyhľadajte odbornú pomoc. Lokalizovaná liečba často zahŕňa produkty obsahujúce retinoidy, kyselinu azelaovú a benzoylperoxid. Možné vedľajšie účinky zahŕňajú zvýšenú citlivosť pokožky a prechodnú suchosť, ktorú možno zmierniť hydratačnými produktmi, ako je krém Sébium Hydra.

Keď lokálna liečba akné nestačí:

Väčšina foriem akné reaguje na lokalizovanú liečbu. V závažných prípadoch však môže byť potrebná systémová antibiotická liečba. Majte na pamäti, že antibiotiká nemusia byť vhodné pre tehotné ženy alebo osoby s ochorením pečene alebo obličiek. Obzvlášť účinné sú tetracyklínové antibiotiká a retinoidy.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kates Svelova 14.08.23 10:25

KS
karma
-1.00

Ahojte. Ak by som mala povedať niečo, čo patrí k neoddeliteľnej časti môjho života ako ženy, tak to určite bude téma akné. Spomínam si, ako ma v puberte premohla prvá vlna akné a zanechala v sebe nie moc príjemné spomienky. Moje vlastné skúsenosti s akné boli zložité. Často som sa cítila zahanbená a mala som pocit, že sa musím skrývať za vrstvou make-upu. Moja cesta liečby bola kombináciou pokusov a omylov. Skúšala som rôzne prípravky na čistenie pokožky, domáce masky a rady od kamarátok. Niekedy sa zdalo, že sa situácia zlepšuje, len aby sa potom vrátila ešte silnejšie. Ale časom som si uvedomila, že na liečbu akné nie je žiadna univerzálna odpoveď. Každá koža je jedinečná a potrebuje individuálny prístup. Nakoniec som sa obrátila na odborníka, dermatológa, ktorý mi pomohol pochopiť povahu môjho akné a navrhol vhodný plán liečby. Bola to cesta trpezlivosti a vyrovnanosti s tým, že náprava príde postupne a nie okamžite. Našťastie, dnes s tým už problémy nemám, avšak stále chápem, aké nepríjemne to je. :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní