KVÍZ: Medicínske odbory – čo robí oftalmológ, urológ či hematológ?

KVÍZ: Medicínske odbory – čo robí oftalmológ, urológ či hematológ?

Pojem medicína predstavuje lekárstvo, respektíve lekársku vedu a jej odbory, zaoberajú sa diagnostikou, terapiou a prevenciou chorôb, teda prostriedkami rozpoznávania, liečenia i predchádzania vzniku a šíreniu chorôb. V súčasnej dobe je medicína už na veľmi pokročilej úrovni, i keď, samozrejme, v niektorých prípadoch je stále viac-menej bezradná. Avšak možnosti liečby či prevencie viacerých zdravotných problémov sú priam až neporovnateľné s možnosťami v minulých časoch. V rámci súčasnej medicíny sa uplatňujú poznatky biomedicínskych vied, rôznorodých výskumov aj moderných zdravotníckych technológií. 

Nie je lekár ako lekár

Pre medicínu je teda charakteristické poslanie brániť chorobných stavom alebo ich liečiť. Avšak pojem medicína je značne rozsiahly, pričom zahŕňa viaceré odbory využívajúce rôznorodé postupy a metódy, ktoré sa spravidla vyučujú na lekárskych fakultách. Dalo by sa povedať, že nie je lekár ako lekár. Dospelý jedinec sa pravdepodobne najčastejšie stretáva so všeobecným praktickým lekárom pre dospelých, čo je lekár, ktorého navštívime pri výskyte akýchkoľvek zdravotných problémov až na pár výnimiek ako prvého.

Všeobecný lekár následne podľa potreby môže nariadiť i vyšetrenie a liečbu u špecializovaného lekára. Rôznorodí lekári sa v rámci lekárskej vedy zaoberajú len určitým odvetvím, napríklad chorobami srdca, problémami s pohybovým aparátom či riešením kožných ochorení. Do akej miery sa vyznáte v odlišných medicínskych odboroch? Viete, kedy vás všeobecný lekár pošle k ftizeológovi či venerológovi?

Skúste ďalší kvíz: Choroby s nálepkou autoimunitné ochorenie – čo všetko o nich viete?

  • Kvíz: Medicínske odbory

  • 1 / 10

Čím sa zaoberá kardiológ?

  • liečbou ochorení pohybového aparátu
  • liečbou ochorení pľúcneho systému
  • liečbou ochorení srdcovo-cievneho systému
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní