3 najzákladnejšie cviky na zdravý chrbát: Toto vám zaručene prospeje!

3 najzákladnejšie cviky na zdravý chrbát: Toto vám zaručene prospeje!
  • 10.12.2020
  • Radka Vargová

Ak máte zdravý chrbát, máte oveľa menej starostí. To je jednoducho fakt. Akýkoľvek problém s touto časťou tela dokáže spustiť mnoho ďalších zdravotných problémov. A pritom udržiavať ho vo forme vôbec nie je náročné. Zacvičte si tieto tri cviky každý deň a váš stav sa zlepší veľmi rýchlo.

Pozri tiež: Základné jogové cviky proti bolesti chrbta: Robte ich každý deň!

cvik na krčnú chrbticu

Zdroj: Shutterstock®

Cvik na krčnú chrbticu

Bolesti krčnej chrbtice trápia takmer každého. Predovšetkým je to zapríčinené sedavou prácou, častým pozeraním do notebooku či telefónu. Ak sedíte za počítačom niekoľko hodín denne, mali by ste si vždy po dvoch hodinách urobiť pauzu a odcvičiť najzákladnejší cvik vôbec. A je jedno, kde sedíte – či doma, v kaviarni, alebo v kancelárii. Môžete ho robiť na stoličke, postojačky aj v tureckom sede. Sadnite si rovno, vystrite sa a prsty si dajte za hlavu. Celé cvičenie pozostáva z troch pohybov:

  1. Prstami si tlačte pomaly bradu k prsiam, každým výdychom nižšie a nižšie, zotrvajte 10-15 sekúnd a vráťte sa pomaly hore.
  2. Chyťte si pravou rukou ľavé ucho cez hlavu a opäť zatláčajte pravú stranu k pravému ramenu. Rameno však majte uvoľnené, nesťahujte ho k uchu. Opäť pracujte s dychom – každý výdych vás posunie nižšie. 
  3. Vymeňte strany – to isté, ako pri bode 2, len pôjdete do ľavej strany.

Celé kolo zopakujte aspoň trikrát za sebou.

najlepší cvik na kríže

Zdroj: Shutterstock®

Cvik na kríže

Aj kríže nás dokážu často potrápiť. Ak nemáte čas na masáž, fyzioterapiu a nechcete sa dávkovať liekmi, vyskúšajte cvik nazývaný aj mačka. Na rehabilitáciách je to jeden z najbežnejších cvikov. Kľaknite si na kolená a zaprite sa do dlaní. Šírka kolien aj rúk je rovnaká. Dlane zatlačte do podložky (každý jeden prst) a skontrolujte si stredný prst, ten má smerovať rovno, nakoľko určuje os tela. Chrbát je pevný a rovný, neprehýbajte sa (zo začiatku použite zrkadlo, aby ste sa videli). Chrbát, krk a hlava sú v jednej horizontálnej línii. S nádychom pomaly pozriete nahor, „vyšpúlite zadok” a rolujete chrbticu (posledná ide hlava). S výdychom zatlačíte do daní, odtlačíte sa od podložky a opäť rolujete, ale naspäť (prvá ide hlava). Rozťahujete lopatky čo najďalej od seba. Urobte aspoň 20-krát.

cvik na boľavý chrbát

Zdroj: Shutterstock®

Cvik na precvičenie celého chrbta

Posledný cvik je síce o niečo náročnejší, no zároveň najúčinnejší. Dokáže krásne spevniť a vytvarovať celú chrbticu. Ľahnite si na zem, hlavou na podložku. Vystrite nohy a dlane položte vedľa hrudníka, na rovnakú úroveň. S nádychom sa začnite dvíhať hore, odlepte od podložky hrudník, hlavu a dlane, zároveň aj nohy a kolená. Stiahnite zadok a posuniete sa ešte vyššie – vytvoríte ako keby luk. Môžete zotrvať tri sekundy v tejto pozícii a vrátiť sa pomaly na zem alebo môžete vystrieť ruky pred seba, vrátiť opäť na bok a až potom sa uložiť na zem. Spočiatku urobte toto cvičenie aspoň 10-krát, keď si na to zvyknete, pridávajte. Tento cvik vám tiež pomôže k lepšiemu držaniu tela.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní