Aké sú príčiny rakoviny štítnej žľazy? Toto sú rizikové faktory!

Aké sú príčiny rakoviny štítnej žľazy? Toto sú rizikové faktory!

Štítna žľaza, latinsky glandula thyreoidea, je skôr menší a nenápadný orgán v našom tele. Ide však zároveň o pomerne veľkú endokrinnú žľazu, čiže žľazu s vnútorným vylučovaním. Tento dvojlalokový orgán, ktorý nájdeme umiestnený v krku, produkuje veľmi dôležité hormóny, ktoré ovplyvňujú činnosť nášho organizmu v mnohých smeroch. Okrem iného majú vplyv napríklad na metabolizmus. V súvislosti s týmto orgánom sa však môžu vyskytovať rozličné zdravotné problémy. Medzi tie najčastejšie patrí takzvaná hypertyreóza a hypotyreóza. V prvom prípade ide o stav charakteristický nadprodukciou hormónov štítnej žľazy, v druhom prípade ide naopak o nedostatočnú činnosť štítnej žľazy, a teda aj nedostatočnú produkciu hormónov. 

Vyskytovať sa však môže i rakovina štítnej žľazy, i keď toto rakovinové ochorenie vo všeobecnosti radíme skôr medzi tie zriedkavejšie. Na rakovinu štítnej žľazy môžu upozorňovať hrčka či uzol v oblasti krku, ktoré nemusia byť bolestivé, ďalej zväčšenie žľazy či lymfatických uzlín v jej okolí, v neskorších štádiách aj ťažkosti s prehĺtaním, kašeľ, zmena hlasu a zachrípnutie. Tento druh rakoviny je pomerne dobre liečiteľný, i keď vplyv na liečbu môže mať to, kedy je ochorenie diagnostikované, v akom štádiu sa nachádza či o aký typ nádoru ide. A čo je vlastne príčinou rakoviny štítnej žľazy? Stanoviť presné príčiny vzniku nádoru je pomerne ťažké. Avšak i v prípade rakoviny štítnej žľazy môžeme hovoriť o rôznych rizikových faktoroch, ktoré v menšej či väčšej miere prispievajú k zvyšovaniu rizika rozvoja daného ochorenia.

Odporúčame: Aké sú príčiny pálenia záhy? Odhaľte príčinu, zbavíte sa problému!

štítna žľaza

Zdroj: Shutterstock®

Genetické a iné neovplyvniteľné faktory

Tak ako pri mnohých iných ochoreniach, aj tých nádorových, tak aj pri rakovine štítnej žľazy môžu rolu pri rozvoji choroby zohrávať viaceré neovplyvniteľné faktory. Veľmi významný je hlavne genetický faktor. Vplyv teda môže mať práve dedičnosť. Najmä poruchy a mutácie niektorých konkrétnych génov (napr. RET génu) môžu zvyšovať riziko rozvoja tohto typu rakoviny. Do rizikovej skupiny môžeme vo všeobecnosti zaradiť osoby, u ktorých sa v bližšej rodine nádorové ochorenie štítnej žľazy už vyskytlo. Spomenúť ešte môžeme vek a pohlavie. Rakovina štítnej žľazy môže síce vzniknúť v akomkoľvek veku, vo vyššej miere sa však rozvíja u starších jedincov a taktiež ňou o niečo častejšie trpia ženy. 

Ionizujúce žiarenie

Medzi významné rizikové faktory rakoviny štítnej žľazy patrí radiácia. K zvýšeniu rizika rozvoja daného ochorenia môže dochádzať v dôsledku vystavenia tela ionizujúcemu žiareniu z prírodných či umelých zdrojov. Značné riziko predstavuje najmä ožiarenie oblasti hlavy a krku v detstve a mladšom veku. Ionizujúce žiarenie predstavuje rizikový faktor mnohých ďalších rakovinových ochorení, vrátane leukémie či rakoviny pľúc.

Nedostatok jódu

Pri zvyšovaní rizika rozvoja rôznych druhov nádorových ochorení môžu zohrávať rolu aj stravovacie návyky. K rizikovým faktorom v prípade zhubného ochorenia štítnej žľazy možno pridať i nedostatočné zastúpenie jódu v strave. U jedincov s rakovinou štítnej žľazy sú neraz zistené nízke hladiny jódu. Jód je pritom veľmi dôležitý a nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy. Okrem iného je potrebný napríklad pri výrobe tyroxínu, čo je hormón štítnej žľazy. Nedostatok jódu môže viesť k viacerým zdravotným problémom s touto žľazou. V rámci prevencie nedostatku jódu v strave je aj u nás zavedená jodizácia kuchynskej soli. 

ochorenie štítnej žľazy

Zdroj: Shutterstock®

Iné ochorenia štítnej žľazy

Medzi rizikové faktory spomínaného rakovinového ochorenia radíme aj iné ochorenia štítnej žľazy. Riziko môžu zvyšovať napríklad rôzne autoimunitné ochorenia štítnej žľazy, hlavne ak sú dlhodobo neliečené. Spomenúť môžeme napríklad aj tyreoiditídu, čo je zápal štítnej žľazy. Exitujú pritom viaceré typy tyreoiditídy, ktoré môžu mať rôzne príčiny vzniku. Možnou príčinou je napríklad infekcia vírusového či bakteriálneho pôvodu. Toto ochorenie je však v mnohých prípadoch radené medzi autoimunitné choroby, pretože ho spôsobuje i porucha imunitného systému, pri ktorej tento systém produkuje látky napádajúce štítnu žľazu. 

Fajčenie a alkohol

Ako posledné môžeme ešte spomenúť, že určitý vplyv na rozvoj nádoru štítnej žľazy tiež môže mať fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu, respektíve kombinácia oboch. Alkohol a cigarety môžeme vo všeobecnosti priradiť k rizikovým faktorom mnohých rakovinových ochorení. Prispievajú tiež k zvyšovaniu rizika rakoviny hrtana, pažeráka, pankreasu, žalúdka, pečene i krčka maternice a prsníka.

Odporúčame: Ako sa prejavuje tetanus? Čo o tomto vážnom ochorení musíme vedieť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní