Aké sú účinky kurkumy? Toto je 5 dôvodov, prečo jej povedať áno!

Aké sú účinky kurkumy? Toto je 5 dôvodov, prečo jej povedať áno!

Typicky žlté až žltooranžové korenie s nezameniteľnou chuťou známe ako kurkuma si získava stále viac popularity. Z každej strany predsa počúvame o jej úžasných účinkoch na ľudský organizmus. Kurkuma je známa aj ako indický šafran a je pripravovaná zo sušeného mletého podzemku kurkumovníka dlhého. 

Sušený a mletý koreň kurkumy je využívaný v mnohých svetových kuchyniach, no rovnako má od nepamäti svoje miesto v ľudovom liečiteľstve. Čo kurkuma obsahuje? Za hlavnú účinnú a farmakologicky významnú látku v kurkume je považovaný takzvaný kurkumín.

Ide o žlté až oranžové prírodné farbivo, ktoré má antioxidačné účinky a okrem iného napríklad napomáha aj znižovať hladinu cholesterolu. V nasledujúcom článku vám prezradíme päť a možno aj oveľa viac dôvodov na to, prečo povedať jedinečnej kurkume svoje áno! Aké sú liečivé účinky kurkumy? A sú známe nejaké nežiaduce účinky kurkumy?

Pozri aj: Mala by byť povinnou súčasťou jedálnička? Zistite, prečo jesť pohánku!

antioxidanty

Zdroj: Shutterstock®

Poznáte účinky kurkumy?

1. Kurkuma má protizápalové a antioxidačné účinky

Kurkumu sa ako koreninu oplatí do jedálnička zaradiť a do mnohých pokrmov pridávať hneď z viacerých dôvodov. V prvom rade musíme spomenúť jej antioxidačné účinky. Rovnako sú známe protizápalové účinky kurkumy.

Kurkuma v organizme napomáha bojovať proti škodlivým účinkom voľných radikálov a bunky chráni pred poškodením a rýchlejším starnutím. Okrem toho prirodzene bojuje so zápalmi v tele, ktoré môžu byť pôvodcom mnohých ochorení. Tieto účinky sú zabezpečené tým, že kurkuma obsahuje kurkumín.

2. Kurkuma pomáha potláčať bolesť kĺbov

Kurkuma je vďaka svojim protizápalovým účinkom veľkým pomocníkom pri liečbe zápalových poškodení kĺbov. Látky v tejto korenine potláčajú bolesti kĺbov aj opuchy a celkovo zmierňujú negatívne prejavy rozličných ochorení kĺbov.

Vo svojom jedálničku by mali mať kurkumu zaradenú napríklad osoby, ktoré trápia nepríjemné príznaky artritídy. Tá okrem iného bráni i zápalovej deštrukcii kĺbovej chrupavky. Užívanie kurkumy je aj skvelou prevenciou podobných zdravotných ťažkostí.

Odporúčame: Ktoré potraviny nejesť surové? Pozor, hrozia zdravotné ťažkosti!

dobré trávenie

Zdroj: Shutterstock®

3. Kurkuma má priaznivé účinky na trávenie

Ako ešte podporuje kurkuma zdravie? Ďalšou vlastnosťou kurkumy je aj jej pozitívny vplyv na trávenie a celý tráviaci systém. Pravidelná konzumácia tohto korenia napomáha celkovo zlepšovať proces trávenia. Podporuje totiž činnosť žalúdka, pečene aj žlčníka. Vplýva na vylučovanie žlče aj ďalších tráviacich štiav.

Rovnako blahodarne pôsobí na metabolizmus. Kurkuma je dokonca účinným pomocníkom pri rozličných zažívacích ťažkostiach. Skúste ju do jedál častejšie pridávať, ak vás trápi plynatosť a nadúvanie. Okrem toho kurkuma predstavuje prevenciu pred vznikom zápalov v tráviacom trakte.

4. Kurkuma chráni mozog aj srdce

Kurkuma má vplyv aj na náš mozog či srdce s cievami. Práve kurkumín, hlavná účinná zložka kurkumy, má na mozog človeka ochranné účinky. Zlepšuje jeho činnosť a znižuje riziko jeho poškodenia. Ukázalo sa, že preventívne pôsobí napríklad proti vzniku zákernej Alzheimerovej choroby, respektíve spomaľuje nástup mnohých ochorení mozgu a človeka chráni pred zhoršovaním jeho mozgových funkcií.

Kurkuma tiež znižuje riziko výskytu srdcovo-cievnych chorôb. Vplýva na znižovanie hladiny zlého cholesterolu, prečisťuje tepny a cievy a napomáha brániť tvorbe krvných zrazenín. Preto je lyžička kurkumy skvelou voľbou do mnohých pokrmov.

Odporúčame: Kurkumový sirup s mliekom alebo „kurkumové latte“ je nápojom leta

vplyv kurkumy na pokožku

Zdroj: Shutterstock®

5. Kurkuma ako najzdravšie korenie podporuje hojenie rán

Kurkuma dokáže vďaka svojmu zloženiu bojovať proti škodlivým účinkom voľných radikálov, ktoré môžu okrem iného vplývať aj na predčasné starnutie pokožky. Rovnako podporuje dobré hojenie rán či popálenín.

Kurkume by rozhodne mali povedať svoje áno osoby, ktoré sa trápia s rozličnými ekzémami, akné, psoriázou či zle sa hojacimi ranami. Túto koreninu je pritom možné nielen používať do rozličných pokrmov alebo nápojov, ale môžeme ju svojmu telu a najmä pokožke dopriať aj zvonka. Je skvelou ingredienciou do rozličných masiek a zábalov, ktoré si môžete pripraviť i v pohodlí domova.

Ako užívať kurkumu?

Kurkumu môžete pridať do rôznych jedál, ako sú polievky, omáčky, ryža, zeleninové a mäsové pokrmy, aby ste im dodali farbu, chuť a zdravotné výhody. Nastrúhaná alebo nasekaná čerstvá kurkuma môže byť skvelým doplnkom do smoothies, džúsov alebo čajov.

Zvoliť sa však môžete aj výživový doplnok. Dnes sú dostupné kapsule či doplnky v tekutej forme, ktoré obsahujú extrakt z kurkumy a telu zabezpečia obrovskú dávku prospešného kurkumínu. Pri ich užívaní vždy dodržiavajte odporúčané dávkovanie, prípadne sa poraďte s lekárom.

Môže mať kurkuma nežiaduce účinky?

Hoci kurkuma a jej hlavná zložka kurkumín sú považované za bezpečné pri bežnom používaní v potravinách a ako doplnky v stanovených dávkach, môžu mať v niektorých prípadoch aj nežiaduce účinky, prípadne môžu hroziť interakcie s inými liekmi. Tu sú niektoré potenciálne nežiaduce účinky a riziká spojené s nadmerným užívaním kurkumy:

  • Vysoké dávky kurkumy môžu spôsobiť žalúdočné nepohodlie, ako sú kŕče, nadúvanie a hnačka.
  • Známe sú antikoagulačné účinky kurkumy, čiže korenie riedi krv. Preto sa ju neodporúča užívať s liekmi, ktoré majú takýto účinok (warfarín, aspirín a iné nesteroidné protizápalové lieky).
  • V niektorých prípadoch môže kurkuma spôsobiť zhoršenie stavov žlčníka, napríklad žlčníkových kameňov alebo žlčníkovej obštrukcie.
  • Keďže kurkuma môže znížiť hladinu cukru v krvi, ľudia s diabetom by mali byť opatrní pri jej používaní, aby nedošlo k príliš veľkému poklesu hladiny cukru v krvi, najmä ak užívajú lieky na zníženie hladiny cukru v krvi.
  • Aj keď sú vzácne, niektorí ľudia môžu mať alergickú reakciu na kurkumu, ktorá sa môže prejaviť ako vyrážka, svrbenie alebo iné kožné reakcie.

Článok aktualizovaný 28.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Erika Podskubová 21.05.19 16:58

EP
karma
104.00

kurkumu používam často aj do ryže pekne ju zafarbí

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní