Pohánka si získava čoraz viac fanúšikov. Ide predsa o veľmi zdravú potravinu, ktorá si zaslúži miesto v našich jedálničkoch. Je zdrojom vitamínov skupiny B aj železa a známa je svojím blahodarným vplyvom na kardiovaskulárny systém. V nasledujúcom článku vám prezradíme, prečo sa oplatí jesť pohánku a akými spôsobmi si ju vychutnať!
Poznáte pohánku?
Pohánka jedlá je obilnina, ktorú radíme do čeľade stavikrvovité. Za pravlasť tejto rastliny sa považuje juhovýchod až stred Ázie, pravdepodobne dokonca oblasť Himalájí. Z týchto miest sa rozšírila takmer do celého sveta. Pohánka je jednoročná teplomilá rastlina, ktorá je v súčasnej dobe najviac rozšírená v oblastiach mierneho pásma severnej pologule. Pestuje sa ako krmovina aj liečivá bylina. Pohánka jedlá dorastá do výšky asi 80 až 100 centimetrov. Charakteristická je svojou vzpriamenou a málo rozvetvenou byľou, ktorá je navyše dutá a má typicky červenkastú farbu.
Pohánku môžeme ďalej spoznať aj podľa jej vrcholíkovitých súkvetí, ktoré majú zvyčajne bielu, ružovkastú až fialovú farbu. Na jedinej rastline sa pritom môže vytvoriť v priemere 300 až 500 kvetov. Objavujú sa v júli až auguste. Plodom pohánky sú práve trojboké nažky, ktoré majú väčšinou hnedú farbu. Samozrejme, poznáme i iné odrody pohánok, ktorých nažky sú trochu odlišné.
Odporúčame: Čo uvariť na obed? Vyskúšaj tento zdravý šošovicovo-mrkvový šalát!
Prečo ju zaradiť do jedálnička?
Pohánka je zdrojom mnohých živín a ďalších telu prospešných látok. Do tela dopraví veľké množstvo bielkovín, zložených sacharidov aj cennej vlákniny, ktorá má blahodarný vplyv na proces trávenia. Okrem toho sa v nej nachádza celý rad vitamínov, minerálnych látok aj stopových prvkov. Obsahuje draslík, fosfor, železo aj horčík a taktiež viaceré z vitamínov skupiny B. Nakoniec sa v nej ukrývajú aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny či mnohé antioxidanty. Spomenúť však musíme i rutín, ktorý má blahodarný vplyv na krvné kapiláry. Pohánka podporuje obranyschopnosť organizmu, napomáha odkysľovať telo a bojuje proti škodlivým účinkom voľných radikálov.
Táto obilnina je však pravdepodobne najviac známa svojimi priaznivými účinkami na srdcovo-cievny systém. Pohánka napomáha udržiavať naše cievy pevné a pružné. Do jedálnička by ju mali zaradiť osoby, ktoré trápi vysoký krvný tlak či cholesterol. Pravidelná konzumácia tejto obilniny tak predstavuje skvelú formu prevencie pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, ktoré sú v dnešnej dobe čoraz väčším strašiakom. Okrem toho je vítanou súčasťou jedálnička aj pri problémoch s kŕčovými žilami. Pohánka má nakoniec priaznivý vplyv aj na nervový systém človeka.
Bude ťa zaujímať
Ako si ju najlepšie vychutnať?
Hoci môžeme pohánku zaradiť medzi takzvané superpotraviny, pri jej kúpe ani zďaleka nemusíte siahnuť hlboko do peňaženky. Zoženiete ju aj v bežných obchodoch, a to približne od 1,20 eura za 500 gramové balenie. Jej príprava je jednoduchá. Vo všeobecnosti ju stačí prepláchnuť a v osolenej vode povariť asi 5 až 6 minút. Vody pritom pridajte približne o 1,5 násobok viac ako pohánky. Po odstavení nechajte obilninu ešte chvíľu odstáť a napučať.
Po miernom ochladnutí môžete do pohánky pridať olivový olej či rozličné bylinky. Takto pripravenú pohánku môžete použiť ako prílohu k mäsu či rybám. Pokojne vám nahradí napríklad ryžu. Skvele sa kombinuje i so zeleninou varenou na pare. Pohánka je tiež vhodná do polievok, pokojne ju však primiešajte i do cesta na fašírky.
Pozri aj: Aké sú účinky pečeného cesnaku? Toto urobí s vaším telom do 24 hodín!