Mala by byť povinnou súčasťou jedálnička? Zistite, prečo jesť pohánku!

Mala by byť povinnou súčasťou jedálnička? Zistite, prečo jesť pohánku!

Pohánka si získava čoraz viac fanúšikov. Ide predsa o veľmi zdravú potravinu, ktorá si zaslúži miesto v našich jedálničkoch. Je zdrojom vitamínov skupiny B aj železa a známa je svojím blahodarným vplyvom na kardiovaskulárny systém. V nasledujúcom článku vám prezradíme, prečo sa oplatí jesť pohánku a akými spôsobmi si ju vychutnať!

Poznáte pohánku?

Pohánka jedlá je obilnina, ktorú radíme do čeľade stavikrvovité. Za pravlasť tejto rastliny sa považuje juhovýchod až stred Ázie, pravdepodobne dokonca oblasť Himalájí. Z týchto miest sa rozšírila takmer do celého sveta. Pohánka je jednoročná teplomilá rastlina, ktorá je v súčasnej dobe najviac rozšírená v oblastiach mierneho pásma severnej pologule. Pestuje sa ako krmovina aj liečivá bylina. Pohánka jedlá dorastá do výšky asi 80 až 100 centimetrov. Charakteristická je svojou vzpriamenou a málo rozvetvenou byľou, ktorá je navyše dutá a má typicky červenkastú farbu.

Pohánku môžeme ďalej spoznať aj podľa jej vrcholíkovitých súkvetí, ktoré majú zvyčajne bielu, ružovkastú až fialovú farbu. Na jedinej rastline sa pritom môže vytvoriť v priemere 300 až 500 kvetov. Objavujú sa v júli až auguste. Plodom pohánky sú práve trojboké nažky, ktoré majú väčšinou hnedú farbu. Samozrejme, poznáme i iné odrody pohánok, ktorých nažky sú trochu odlišné.  

Odporúčame: Čo uvariť na obed? Vyskúšaj tento zdravý šošovicovo-mrkvový šalát!

účinky pohánky

Zdroj: Shutterstock®

Prečo ju zaradiť do jedálnička?

Pohánka je zdrojom mnohých živín a ďalších telu prospešných látok. Do tela dopraví veľké množstvo bielkovín, zložených sacharidov aj cennej vlákniny, ktorá má blahodarný vplyv na proces trávenia. Okrem toho sa v nej nachádza celý rad vitamínov, minerálnych látok aj stopových prvkov. Obsahuje draslík, fosfor, železo aj horčík a taktiež viaceré z vitamínov skupiny B. Nakoniec sa v nej ukrývajú aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny či mnohé antioxidanty. Spomenúť však musíme i rutín, ktorý má blahodarný vplyv na krvné kapiláry. Pohánka podporuje obranyschopnosť organizmu, napomáha odkysľovať telo a bojuje proti škodlivým účinkom voľných radikálov.

Táto obilnina je však pravdepodobne najviac známa svojimi priaznivými účinkami na srdcovo-cievny systém. Pohánka napomáha udržiavať naše cievy pevné a pružné. Do jedálnička by ju mali zaradiť osoby, ktoré trápi vysoký krvný tlak či cholesterol. Pravidelná konzumácia tejto obilniny tak predstavuje skvelú formu prevencie pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, ktoré sú v dnešnej dobe čoraz väčším strašiakom. Okrem toho je vítanou súčasťou jedálnička aj pri problémoch s kŕčovými žilami. Pohánka má nakoniec priaznivý vplyv aj na nervový systém človeka.

konzumácia pohánky

Zdroj: Shutterstock®

Ako si ju najlepšie vychutnať?

Hoci môžeme pohánku zaradiť medzi takzvané superpotraviny, pri jej kúpe ani zďaleka nemusíte siahnuť hlboko do peňaženky. Zoženiete ju aj v bežných obchodoch, a to približne od 1,20 eura za 500 gramové balenie. Jej príprava je jednoduchá. Vo všeobecnosti ju stačí prepláchnuť a v osolenej vode povariť asi 5 až 6 minút. Vody pritom pridajte približne o 1,5 násobok viac ako pohánky. Po odstavení nechajte obilninu ešte chvíľu odstáť a napučať.  

Po miernom ochladnutí môžete do pohánky pridať olivový olej či rozličné bylinky. Takto pripravenú pohánku môžete použiť ako prílohu k mäsu či rybám. Pokojne vám nahradí napríklad ryžu. Skvele sa kombinuje i so zeleninou varenou na pare. Pohánka je tiež vhodná do polievok, pokojne ju však primiešajte i do cesta na fašírky.

Pozri aj: Aké sú účinky pečeného cesnaku? Toto urobí s vaším telom do 24 hodín!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní