Ako prestať s ohrýzaním nechtov? Pomôžu tieto tipy a triky!

Ako prestať s ohrýzaním nechtov? Pomôžu tieto tipy a triky!

Zdravé nechty by mali mať svetloružovú farbu a mali by byť hladké, konzistentné a primerane pevné i pružné. Ich zdravie, kvalitu a vzhľad však ovplyvňuje množstvo faktorov a v dôsledku viacerých nežiaducich vplyvov sa ich reálny a ideálny stav môžu značne líšiť. 

Medzi často sa vyskytujúce problémy s nechtami môžeme zaradiť napríklad nadmerné lámanie nechtov a ich krehkosť, pomalý rast či zmenu ich farby a výskyt rozličných fliačikov a škvŕn.

Veľký vplyv na stav nechtov má pritom naša strava a ich zhoršená kvalita neraz súvisí s nedostatkom niektorých živín a dôležitých látok. Naše nechty potrebujú bielkoviny, vitamíny skupiny B, zinok či mastné kyseliny. Niekedy si však za nepekne vyzerajúce nechty môže človek sám. 

Týka sa vás obhrýzanie nechtov?

Hryzenie nechtov sa odborne nazýva onychofágia. Hryzenie nechtov a okolitej kožtičky dokáže konce prstov poriadne zohyzdiť, a preto je dôležité s tým okamžite skoncovať. Tento zlozvyk môže viesť ku vzniku rôznych zápalov a môže spôsobiť i trvalú zmenu tvaru nechtov či ich zarastanie. Rovnako to negatívne vplýva na zuby a ďasná. Ako prestať s ohrýzaním nechtov vám prezradíme v článku.

Bude vás zaujímať: TOP zaujímavosti o ľudských kostiach: Koľko ich v tele vlastne máme?

ohryzené nechty

Zdroj: Shutterstock®

Aké môže mať hryzenie nechtov príčiny?

Tento zlozvyk, respektíve podvedomý reflex sa vyskytuje u detí, dospelých i starších jedincov, pričom ním trpí nemalé percento populácie. Zo štatistík vyplýva, že o niečo častejšie si nechty ohrýzajú práve chlapci. Z odborného hľadiska sa hryzenie nechtov a nechtovej kožtičky často považuje za prejav ľahkej neurózy, respektíve za jeden z vonkajších prejavov vnútorného napätia.

Tomuto zlozvyku ľudia často podliehajú v stresovom období, pri pocitoch úzkosti či hnevu. Práve takáto nie veľmi žiaduca činnosť jedincovi neraz prináša úľavu a uvoľnenie, eliminovanie stresu a napätia. U niektorých sa zase nutkanie na hryzenie nechtov objavuje v prípade, že sa nudia.

U detí môže byť príčinou odpozorované správanie od dospelých či nedostatočná starostlivosť o nechty zo strany rodičov. Samozrejme, príčiny obhrýzania nechtov u ľudí nemusia byť až tak úplne jasné. Ide totiž o to, že tento proces je jednoducho veľmi návykový a človek si môže hrýzť nechty proste zo zvyku, pričom vôbec nemusí práve pociťovať stres či napätie. 

Obyčajné ohrýzanie nechtov – aké sú riziká?

V každom prípade platí, že tohto zlozvyku je vhodné sa zbaviť. Nejde totiž len o kozmetický problém, ale aj zdravotný. Ako sme spomenuli vyššie, hryzenie nechtov má negatívny vplyv nielen na samotné nechty, ale aj na zuby. Neustále obhrýzanie nechtov môže spôsobiť poškodenie zubov. Môže to viesť k bolesti v ústach a zubným problémom.

Okrem toho, ústna dutina predstavuje pre baktérie a mikroorganizmy ľahký spôsob, ako preniknúť do organizmu. A špinavé prsty, ktoré denne chytajú stovky predmetov, sú tou poslednou vecou, ktorú si chceme dávať do úst.

Obhrýzanie nechtov môže spôsobiť poškodenie kože okolo nechtov, čo zvyšuje riziko infekcií. Nechtové lôžka môžu byť deformované alebo môže dôjsť k trvalému zmenšeniu nechtov, čo ovplyvňuje vzhľad nechtov.

Odporúčame: Prevencia mozgovej mŕtvice: Stačí len málo a udržíte si pevné zdravie!

hryzenie nechtov

Zdroj: Shutterstock®

Ako skoncovať s obhrýzaním nechtov?

Boje so zlozvykmi bývajú skutočne náročné a zdĺhavé. Vyžaduje si to veľa motivácie, odhodlania a pevnej vôle. A čo všetko sa dá urobiť pre to, aby si človek neustále nepchal prsty do úst? Známych je množstvo trikov, ktoré môžu byť veľmi nápomocné.

  • V prvom rade je vhodné si všímať, pri ktorých činnostiach alebo počas akých situácií má človek nutkanie hrýzť si nechty. Tak je možné nežiaduce správanie ľahšie eliminovať. Ak však u vás ohrýzanie nechtov nesúvisí s nudou či stresovým obdobím, treba vyskúšať i ďalšie spôsoby.
  • Ak si uvedomíte, že máte prsty v ústach, skúste ruky alebo ústa ihneď zamestnať nejakou inou činnosťou. Vyskúšajte napríklad žuvanie žuvačky bez cukru.
  • Veľmi nápomocné je udržiavať si nechty neustále nakrátko ostrihané.
  • Ženy často skoncujú s ohrýzaním nechtov po tom, čo chodia na pravidelnú manikúru. Najmä umelé nechty mnohé ženy od hryzenia odradia. Navštívte salón krásy a dajte si urobiť manikúru. Môže to pomôcť zlepšiť vzhľad vašich nechtov a motivovať vás, aby ste ich nehrýzli.
  • Vyskúšať môžete i tradičné babské recepty, v rámci ktorých sa odporúča najmä namáčanie a natieranie končekov prstov rozličnými, nie práve chutnými, potravinami, a to hlavne rôznymi koreninami, octom či cibuľou a podobne.
  • V lekárňach sú však dostupné i špeciálne laky s horkou chuťou, ktoré vedia od hryzenia nechtov rovnako rýchlo odradiť.

Ako bojovať s obhrýzaním nechtov u detí?

Čo sa týka detí, tie je možné odnaučiť tento zlozvyk často oveľa ľahšie. Dôležité je najmä na ne hneď nekričať, keď uvidíte, že si ohryzávajú nechty. Naopak je vhodné sa s deťmi o tom neustále rozprávať a upozorňovať ich na to, aby to nerobili.

V mnohých prípadoch oveľa lepšie funguje odmena za to, ak to prestanú robiť, ako neustále tresty za to, že si nechty hryzú. Aj maličká odmena totižto môže byť skvelou motiváciou! Rovnako je nápomocné identifikovať, v ktorých situáciách sa dieťa zlozvyku najviac venuje a tie čo najviac eliminovať.

Článok aktualizovaný 6.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní