Bylinky na zápal priedušiek: Ktoré z nich pomôžu vášmu zdraviu?

Bylinky na zápal priedušiek: Ktoré z nich pomôžu vášmu zdraviu?

Liečivú silu prírody nie je rozumné úplne podceňovať. Nie nadarmo sa predsa hovorí, že v prírode je možné nájsť liek na každý neduh. Dnes sa bližšie pozrieme na bylinky, ktoré sú veľmi užitočné najmä pri liečbe zápalu priedušiek alebo i ochorení dýchacieho systému vo všeobecnosti.

K typickým prejavom bronchitídy, čiže zápalu priedušiek, radíme najmä nepríjemný kašeľ aj horúčku s triaškou, bolesť na hrudníku a v krku i celkovú slabosť. Mnohé byliny však majú na dýchací systém priam blahodarný vplyv a dokážu účinne bojovať proti spomenutým príznakom ochorenia.

Podporia vykašliavanie, potlačia bolesť v krku a navyše i celkovo posilnia imunitu. Vhodné je ich použiť i keď len ako podpornú liečbu. Ktoré bylinky sú však na zápal priedušiek najlepšie a možno si z nich pripraviť liečivé čaje? Ktoré bylinky účinne podporia vykašliavanie hlienov? Odpoveď nájdete v nasledujúcom článku.

Pozri aj: Pochrumkajte si na ňom! Toto sú dôvody, prečo jesť stopkový zeler

tymian

Zdroj: Shutterstock®

TOP liečivé byliny na zápal priedušiek alebo zápal pľúc:

1. Tymian – dobrý na vykašliavanie hlienov

Dúška tymianová alebo ľudovo len tymian je rastlina často využívaná v kuchyni ako korenina. Skvelá je najmä na dochutenie omáčok či mäsa. Tymian, charakteristický voňavou vňaťou a drobnými fialkovými až ružovkastými kvetmi, však zároveň predstavuje jednu z najlepších byliniek na problémy s dýchacím ústrojenstvom.

Má antibiotické aj antiseptické účinky a podporuje imunitný systém. Vplýva tiež na uvoľňovanie hlienov a tymian čistí pľúcne tkanivo. Aj liečbu zápalu priedušiek je vhodné podporiť tymianovým čajom. Zápar sa pripravuje z 1 čajovej lyžičky drogy na šálku vody. Odvar z tymianu tiež môžete použiť na kloktanie. Zmierni to bolesť v krku.

2. Podbeľ liečivý – tlmí zápal

Ďalšou užitočnou bylinou pri liečbe zápalu priedušiek je aj podbeľ liečivý. Jeho skvelé účinky poznali už starí Gréci aj Rimania a od nepamäti sa používal pri chorobách dýchacích ciest.

Podbeľ si poradí so zahlienenými prieduškami aj pľúcami. Okrem toho podporuje metabolizmus, potláča zápaly ústnej dutiny a pri použití zvonka prispieva k rýchlejšiemu hojeniu rán.

Túto trvácu bylinu z čeľade astrovité spoznáte vďaka jej krásnym žltým kvetom a listom pokrytým jemnými chĺpkami. Zápar z podbeľa sa opäť pripravuje z 1 lyžičky sušenej drogy na približne 2 dcl vody. Túto bylinu však vnútorne neužívajte dlhodobo!

Odporúčame: TOP liečivé bylinky na pečeň: Ktoré ju pomôžu očistiť a podporia jej funkciu?

pľúcnik lekársky

Zdroj: Shutterstock®

3. Pľúcnik lekársky – tlmí dráždivý produktívny kašeľ

Už samotný názov tejto bylinky napovedá, že bude osožná pri liečbe mnohých ochorení dýchacích ciest. Pľúcnik lekársky patrí do čeľade borákovité. Jeho púčiky a mladé kvety sú typicky ružové, no neskôr sa ich farba mení na fialovú až belasú. Na liečebné účely sa zberá primárne vňať v čase kvitnutia.

Používajú sa najmä mladé prízemné listy. Sušená droga z pľúcnika priaznivo vplýva na dobrý stav dýchacích ciest. Mierni kašeľ a je skvelý na uľahčenie vykašliavania.

Okrem toho ju môžete použiť aj pri problémoch so zápalmi močových ciest či narušenou činnosťou štítnej žľazy. Jednu lyžičku sušeného pľúcnika zalejte 2 dcl vriacej vody a nechajte lúhovať 10 až 15 minút. Bylinný čaj z tejto bylinky opäť používajte iba pri zdravotných problémoch a nie dlhodobo.

4. Skorocel – prírodná liečba zápalov dýchacích ciest

Skorocel je ďalšou známou bylinkou, ktorá je okrem iného nápomocná aj pri liečbe ťažkostí dýchacieho ústrojenstva. Mnohými je vnímaný ako burina, no pritom jeho listy skrývajú veľkú liečivú silu.

Práve preto je často využívaný aj ako prísada do sirupov proti kašľu. Skorocel má detoxikačné aj antiseptické účinky. Chráni dýchacie cesty aj sliznice a zabezpečuje dobré vykašliavanie hlienov.

Jeho použitie je vhodné nielen pri zápale priedušiek, ale aj chrípke či obyčajnom prechladnutí. Na zápar na vnútorne použitie vám postačí jedna lyžička sušenej drogy. Nápoj nechajte lúhovať asi 5 minút.

Pozri aj: Sociálne médiá a 4 tipy na udržanie efektivity: Ovládaš ich?

salvia lekárska

Zdroj: Shutterstock®

5. Šalvia lekárska – zmierňuje prejavy zápalu horných dýchacích ciest

Nakoniec nemôžeme zabudnúť ani na šalviu lekársku. Pochádza zo Stredomoria, radíme ju do čeľade hluchavkovité a charakteristická je zelenkastými listami so striebristým povrchom, ktoré majú kopijovitý tvar.

Modrofialové kvety sú usporiadané v riedkych papraslenoch. Šalvia má protizápalové, antibakteriálne aj antivirotické účinky. Pomôže s kašľom aj hlienmi a podporí správnu činnosť dýchacieho systému.

Pri použití vo forme kloktadla tiež potlačí zápaly horných dýchacích ciest. Na vnútorné užívanie si môžete pripraviť čaj z jednej čajovej lyžičky sušenej šalvie. Vyskúšať však môžete i šalviovú tinktúru.

6. Echinacea – dobrá aj na podporu imunity

Táto bylina je známa svojimi imunostimulačnými vlastnosťami a často sa používa na podporu imunitného systému, najmä pri respiračných infekciách. Echinacea môže skrátiť trvanie prechladnutia či chrípky a tiež môže zmierniť niektoré z ich symptómov.

Echinacea je k dispozícii vo forme kapsúl, tinktúr, čajov a mastí a je populárna ako doplnok stravy pre podporu imunitného systému a zvýšenie odolnosti organizmu voči infekciám.

Ďalšie bylinky prospešné pre dýchacie cesty:

  • slez lesný
  • kvety bazy
  • lipa / lipové kvety
  • fenikel obyčajný
  • harmanček
  • aníz
  • materina dúška
  • ibiš lekársky

Článok aktualizovaný 22.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní