Čo zvyšuje riziko vzniku rakoviny žalúdka? Toto sú hlavné faktory!

Čo zvyšuje riziko vzniku rakoviny žalúdka? Toto sú hlavné faktory!

Rakovina žalúdka predstavuje veľmi zákerné a často sa vyskytujúce nádorové ochorenie. Táto choroba sa neraz v začiatkoch vôbec neprejavuje, prípadne len mierne a neurčito, čo môže spôsobiť, že k diagnostike dochádza pomerne neskoro. Hlavne v neskorších štádiách však môže byť ochorenie ťažko liečiteľné a môže ohrozovať život pacienta. Hoci spravidla nemožno úplne presne stanoviť, čo je príčinou rakoviny žalúdka, známe sú viaceré rizikové faktory, ktoré môžu do určitej miery zvyšovať riziko vzniku tohto ochorenia. V dnešnom článku sa pozrieme na to, čo všetko môže prispievať k rozvoju tejto zákernej choroby.

Neovplyvniteľné faktory

Ako prvé môžeme spomenúť rizikové faktory rakoviny žalúdka, ktoré sú v podstate neovplyvniteľné. Vplyv majú v prvom rade genetické faktory, a teda dedičnosť a akási genetická predispozícia. Zvyšovať riziko rozvoja tohto ochorenia môžu niektoré dedičné mutácie, taktiež je za rizikový faktor považovaný výskyt rakoviny žalúdka v rodine, najmä u najbližších príbuzných. Spomenúť môžeme i pohlavie a vek. Rakovina žalúdka sa v o niečo vyššej miere vyskytuje u mužov, riziko rastie i zvyšujúcim sa vekom. Častejší výskyt tohto druhu rakoviny je zaznamenaný u jedincov s krvnou skupinou A, no príčiny tohto javu nie sú objasnené.

Odporúčame: Ako prekonať jesennú únavu? Vďaka týmto trikom s ňou zatočíte!

stravovacie návyky

Zdroj: Shutterstock®

Stravovacie návyky

Pravdepodobne najvýraznejší vplyv na rozvoj rakoviny žalúdka môžu mať práve stravovacie návyky jedinca a celkovo životný štýl. Riziko tohto nádorového ochorenia výrazne zvyšuje nadmerné solenie, ako aj nadmerná konzumácia potravín s vysokým obsahom soli, čo sú napríklad údeniny aj konzervované a instantné pokrmy. Soľ môže totižto značne dráždiť sliznicu žalúdka. Rizikový je v tomto smere aj vysoký príjem jedál s obsahom nitrátov a nitritov, napríklad konzervovaného mäsa. Naopak strava s dostatkom ovocia a zeleniny, bohatá na vlákninu, vitamíny C aj A, pôsobí zase preventívne.

Fajčenie a alkohol

Medzi rizikové faktory rakoviny žalúdka môžeme zaradiť aj nadmernú konzumáciu alkoholu, i keď omnoho výraznejší vplyv má hlavne fajčenie. U fajčiarov je značne vyššie riziko rozvoja tohto ochorenia ako u nefajčiarov. Netreba zabúdať i na to, že fajčenie je tiež jedným z významných rizikových faktorov mnohých iných nádorových ochorení, ako aj rakoviny pľúc. Medzi faktory vplývajúce na zvýšenie rizika rozvoja rakoviny žalúdka môžeme tiež zaradiť kontakt s ionizačným žiarením, prácu v uhoľnom či oceliarskom priemysle, taktiež obezitu.

helicobacter

Zdroj: Shutterstock®

Helicobacter pylori

Ďalším rizikovým faktorom rakoviny žalúdka je infekcia baktériou Helicobacter pylori, ktorá sa prenáša slinami aj stolicou. Táto baktéria v infikovanom organizme prežíva v žalúdku, kde môže spôsobovať chronický zápal a poškodzovať sliznicu orgánu. Dlhodobá či neliečená infekcia Helicobacterom pylori môže výrazne zvyšovať riziko rozvoja nádorového ochorenia žalúdka. Liečbu infekcie spomínanou baktériou preto neradno podceňovať. Môže sa prejavovať zvýšenou chuťou do jedla, sťaženým trávením, nadúvaním, zápachom z úst, grganím, zápchou aj bolesťami žalúdka. Pri dlhodobom výskyte menovaných ťažkostí je vhodné zdravotný stav prekonzultovať s lekárom.

Iné ochorenia

K rozvoju rakoviny žalúdka môže dôjsť aj v dôsledku iných ochorení a zdravotných problémov v organizme. Zvyšovať riziko spomínaného druhu rakoviny môže aj chronická gastritída, čo je zápalové ochorenie žalúdka. I gastroezofageálny reflux, spôsobujúci návrat žalúdočného obsahu do pažeráka, môže zvýšiť riziko vzniku nádoru v oblasti medzi pažerákom a žalúdkom. Rakovina žalúdka sa ďalej môže rozvinúť aj zo žalúdočných polypov, čo sú nezhubné výrastky na žalúdočnej sliznici. Rizikovým faktorom je tiež predchádzajúca operácia žalúdka, počas ktorej bola napríklad odstránená časť orgánu. Na záver môžeme spomenúť ešte takzvanú pernicióznu anémiu, ktorá vzniká v dôsledku poruchy vstrebávania vitamínu B12. U pacientov s týmto ochorením je zaznamenané vyššie riziko rozvoja rakoviny žalúdka.

Odporúčame: Viete, prečo piť kokosovú vodu? Tu je TOP 7 jej osvedčených účinkov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní