Doplnia živiny i podporia trávenie. Aké sú účinky ľanových semien?

Doplnia živiny i podporia trávenie. Aké sú účinky ľanových semien?

Viete, ako správne konzumovať ľanové semená? Tieto známe a mnohými obľúbené semienka je vždy potrebné pred použitím pomlieť, napríklad v mažiari či v mlynčeku na kávu. V takomto stave z nich dokáže naše telo získať všetky dôležité živiny. 

Mleté ľanové semienka je následne už možné pridať prakticky do akéhokoľvek pokrmu či nápoja. Ale prečo by sme sa mali týmito semienkami vlastne zaoberať? Nuž, prekvapí vás obsah živín, ale rovnako bojujú s mnohými zdravotnými ťažkosťami. Aké sú ich nutričné hodnoty, aké látky obsahujú a aké majú ľanové semienka zdravotné benefity?

TOP zdravotné účinky, ktoré ponúkajú ľanové semienka:

1. Majú vysoký obsah zdrojom zdravých tukov (omega-3 mastné kyseliny)

Aké majú ľanové semená nutričné hodnoty? Veľmi zdravé ľanové semienka sú v prvom rade zdrojom viacerých živín. Radíme ich medzi dobré zdroje zdravých tukov. Nachádza sa v nich hlavne vysoký obsah omega-3 mastných kyselín a v priaznivom pomere k nim tiež obsahujú i potrebné omega-6 mastné kyseliny (polynenasýtené mastné kyseliny). Takmer polovicu ich zloženia tvoria práve tuky.

2. Ukrývajú rôzne vitamíny a minerály

Spomenúť môžeme aj ďalšie látky v ľanových semienkach. Okrem toho ukrývajú rastlinné bielkoviny a rovnako aj mnohé vitamíny a minerálne látky. Jedna až dve lyžice ľanových semien vám každodenne doplnia určité množstvo viacerých vitamínov skupiny B a taktiež fosforu, vápnika, železa aj draslíka.

Odporúčame: Prečo jesť kuskus? Vďaka jeho účinkom si ho zamilujete aj vy!

dobré trávenie

Zdroj: Shutterstock®

3. Podporujú tráviaci trakt a chránia pred zápchou

Ľanové semená sú známe predovšetkým svojím blahodarným vplyvom na tráviaci systém človeka a procesy, ktoré v ňom prebiehajú. Obsahujú totiž skutočne veľké množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny. Táto zložka potravy podporuje činnosť čriev a prispieva k ich pravidelnému vyprázdňovaniu.

Zlatisté ľanové semeno je skvelou prevenciou pred zápchou, respektíve môžu pomôcť jedincom, ktorí majú s vyprázdňovaním značné problémy. Okrem toho majú tieto nenápadné semienka detoxikačné aj antiseptické účinky a dokonale prečisťujú celé telo, a to vrátane hrubého čreva.

Odporúčame: Vyhadzujete škrupiny z vajíčok? Chyba! Využite ich vo svojej záhrade

vysoký cholesterol

Zdroj: Shutterstock®

4. Podporujú dobrú hladinu cholesterolu aj krvný tlak

Vďaka vláknine ľanové semená nepôsobia len ako podpora trávenia. Vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny napomáhajú ľanové semená aj k znižovaniu cholesterolu. Vysoký cholesterol je pritom rizikovým faktorom mnohých srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sú dnes rozšírenými civilizačnými chorobami a zároveň predstavujú častú príčinu úmrtí.

Ľanové semená kardiovaskulárnemu systému však prospievajú aj vďaka vysokému obsahu dôležitých mastných kyselín. Napríklad kyselina alfa-linolénová, ktorú radíme medzi omega-3 mastné kyseliny, sa ukazuje nápomocná pri znižovaní rizika koronárnych srdcových ochorení a hypertenzie (vysoký krvný tlak).

Omega-3 mastné kyseliny, vláknina a lignany v ľanových semienkach môžu prispieť k nižšiemu krvnému tlaku. Pravidelnou konzumáciou ľanových semien tak môžeme prispieť k zdraviu srdca i ciev.

5. Podporujú zdravie pokožky i vlasov

Aké sú ďalšie liečivé účinky ľanového semienka? Ľanové semená majú vďaka svojmu bohatému zloženiu blahodarný vplyv aj na kvalitu pokožky. Zdravá pokožka potrebuje tuky aj mnohé vitamíny skupiny B.

Semená sú rovnako zdrojom antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením a predčasným starnutím, čo má vplyv aj na vzhľad kože. Ľanové semienka sa oplatí zaradiť do jedálnička rovnako pri rôznych kožných problémoch. Môžu pomôcť zmierniť príznaky pri ekzémoch či akné. Navyše podporujú i zdravie vlasov i nechtov.

Odporúčame: Aké sú účinky ľanového oleja? Tu je 5 dôvodov, prečo ho používať!

zdravá pleť

Zdroj: Shutterstock®

6. Prospievajú nervovej sústave

A to nie sú všetky zdravotné benefity. V pozitívnom smere ovplyvňujú ľanové semená aj nervový systém človeka, a to napríklad aj vďaka vitamínu B1, ktorý je tiež známy ako tiamín. Ten pomáha zlepšovať pamäť a rovnako zvyšuje koncentráciu.

Priaznivo na funkcie nervovej sústavy však vplývajú spomínané zdravé tuky. Okrem toho ľanové semienka podporujú aj našu obranyschopnosť. Pravidelná konzumácia ľanových semienok je preto viac než vítaná.

7. Majú protirakovinový potenciál

Ľanové semená rozhodne patria medzi superpotraviny. Možno ste o tom ani nevedeli, no majú protirakovinový potenciál. Ľanové semienka sú bohatým zdrojom lignanov, ktoré sú fytochemikáliami nachádzajúcimi sa v rastlinách. Lignany majú antioxidantové vlastnosti a môžu pôsobiť ako estrogénové látky v tele.

Tieto vlastnosti môžu prispievať k ich potenciálu bojovať proti niektorým typom rakoviny, najmä rakovine prsníka a rakovine prostaty. Okrem lignanov obsahujú ľanové semienka aj ďalšie antioxidanty, ako sú vitamíny C a E, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi a môžu tým chrániť pred rozvojom rakoviny.

Vysoký obsah vlákniny v ľanových semienkach môže mať prospešný vplyv na tráviaci systém a môže pomôcť pri odstraňovaní toxínov z tela, čo môže pomôcť v prevencii niektorých typov rakoviny, najmä rakoviny hrubého čreva.

Článok aktualizovaný 5.4.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní