Klinček voňavý: Akými (ne)obyčajnými účinkami ťa dokáže prekvapiť?

Klinček voňavý: Akými (ne)obyčajnými účinkami ťa dokáže prekvapiť?

Klinčeky sú využívané pre svoju chuť a arómu v gastronómii, ale menej známe sú ich širokospektrálne zdravotné účinky. Majú antibakteriálne, dezinfekčné a analgetické vlastnosti. Využívajú sa v liečiteľstve, kozmetike aj v aromaterapii.

Bolesť zubov

Klinčeky majú schopnosť mierne znecitlivieť tkanivo, takže pre svoje analgetické účinky prinášajú úľavu pri bolesti zubov. Je to vďaka siliciam, ktoré sa v nich nachádzajú. Stačí rozžuvať klinček a nechať pôsobiť na bolestivom mieste. Na tento účel môžete mať doma pripravenú tinktúru.

Pozri aj: Klinček voňavý: Najlepšie tipy na jeho využitie v kuchyni

klinček na bolesť zubov

Zdroj: Shutterstock®

Tinktúra z klinčekov na bolesť zubov

Ingrediencie

  • 500 ml 60 percentného bieleho alkoholu
  • 10 g klinčekov
  • 1 tyčinka škorice

Klinček a škoricu vložte do alkoholu, nechajte lúhovať dva týždne. Preceďte, nalejte do tmavej fľaše a uzavrite. Tinktúrou si vyplachujte ústa alebo potierajte boľavé zuby a ďasná.

Neprehliadni: Ako uvoľniť bolesť krížov? Skús tieto účinné cviky na boľavé kríže

klinčekový olej

Zdroj: Shutterstock®

Liečivé účinky klinčeka

Klinček je považovaný za veľmi silný prírodný antioxidant. Obsahuje veľké množstvo silíc, predovšetkým zlúčeninu eugenol, vďaka ktorej má lokálne anestetické a antiseptické účinky. Ničí baktérie a posilňuje imunitu. Fenolové zlúčeniny v klinčeku z neho robia liek s protizápalovými vlastnosťami.

Čo ešte dokáže klinček?

  • posilňuje srdce, pečeň a žalúdok
  • zabraňuje šíreniu bakteriálnej infekcie pri zápale ďasien
  • uvoľňuje kŕče
  • pomáha s mnohými črevnými problémami, plynatosťou, poruchami trávenia
  • dezinfikuje dýchacie cesty
  • má močopudné účinky, pôsobí teda pri očiste tela
  • pri inhalácii dezinfikuje dýchacie cesty, lieči prieduškové zápaly
  •  v alternatívnej medicíne sa využíva pri liečbe anémie
  • dokáže zrýchliť metabolizmus, teda pomáha pri chudnutí
klinček voňavý a jeho liečivé účinky

Zdroj: Shutterstock®

Zlepšite si náladu

Masáže masťou alebo gélom s klinčekmi sú príjemným uvoľňujúcim zážitkom, tlmia bolesť kĺbov a pomáhajú pri reumatizme. Upokojujúcu atmosféru dosiahnete, ak nakvapkáte do aromalampy niekoľko kvapiek klinčekového oleja. Príjemné voňavé osvieženie v byte dosiahnete, ak do pomaranča napicháte niekoľko klinčekov a necháte pôsobiť. Pôsobí tiež ako prírodný repelent. Zalejte 10 klinčekov vriacou vodou, vychladnutú ju v miske položte na miesto, kde chcete odpudiť dotieravý hmyz.

Vyrobte si klinčekový olej

Uľaví od bolesti, pretože znižuje citlivosť zraneného miesta a podporuje hojenie rán. Regeneruje pokožku a zaberá na kožné infekcie. Dajte do misky 10 g pomletých klinčekov a pridajte 100 ml panenského oleja. Môžete použiť olivový, slnečnicový alebo kokosový. Zohrievajte vo vodnom kúpeli do bodu varu, odstavte, nechajte  lúhovať 7 dní, preceďte do tmavej fľaše. Tento olej je výborným pomocníkom pri bolesti kĺbov.

olej z klinčeka

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na nežiaduce účinky

Pozor na nadmerné užívanie klinčekov v prípade, že užívate lieky na riedenie krvi, pretože eugenol prítomný v klinčekoch riedi krv. Buďte teda opatrní, ak trpíte chorobou zrážanlivosti krvi alebo máte podstúpiť operáciu. Bolo zistené, že klinčeky môžu znížiť cukor v krvi a vzniká hrozba hypoglykémie. Ak je niekto alergický na klinčeky, mohlo by sa to prejaviť vyrážkami, žihľavkou alebo opuchmi. Ak máte senzitívnu pokožku, postupujte opatrne pri aplikácii klinčekového oleja. Takže aj pri klinčeku platí: Všetko s mierou!

Vybrali sme: Vedľajšie účinky kofeínu: Ako ich zmierniť a na čo si dať pozor?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní