Ryža je významnou potravinou nielen v ázijských krajinách, ktoré sú jej domovinou, ale dnes je rozšírená a hojne konzumovaná naprieč celým svetom. U nás tomu nie je inak, pričom ryža patrí medzi základné suroviny, z ktorých sa varí aj v našich kuchyniach. Nie je však ryža ako ryža. Vedeli ste o tom, že dnes poznáme cez 10 000 kultivarov ryže siatej? Môžu sa odlišovať veľkou, tvarom i farbou zŕn, taktiež chuťou, obsahom živín a podobne. V obchodoch nájdeme značný výber najrozličnejších druhov ryže, no ktorú si vybrať?
Vo všeobecnosti môžeme ryžu deliť hlavne na bielu a hnedú. Biela ryža je pri spracovávaní výrazne upravovaná, jej zrná sa lúpu, brúsia, leštia a podobne. Hnedá ryža je naopak nelúpaná. Ide o celozrnnú ryžu, označovanú aj ako natural, ktorá je považovaná za výživnejšiu, keďže si uchováva veľké množstvo minerálov a vitamínov. Práve preto jej mnohí dávajú vo svojom zdravom jedálničku prednosť. Ako sme však už spomenuli vyššie, je množstvo druhov ryže, pričom mnohé sú dostupné aj v bielej aj v celozrnnej verzii. Ktoré teda zaradiť do jedálnička?
Odporúčame: Sezóna obľúbenej byliny je tu! Aké sú účinky medvedieho cesnaku?
Ryža parboiled
Ryža parboiled je veľmi netradičným typom ryže, pretože sa vyrába špeciálnou technológiou z nelúpaných zŕn. Pripravuje sa niekoľkofázovou hydrotermickou úpravou zrna, ktoré sa najskôr namáča, potom naň pôsobí vysokotlaková para a nakoniec sa zrno olúpe a vyleští. Hoci je ryža lúpana, proces jej výroby zabezpečuje pretlačenie vitamínov aj minerálnych látok z povrchových vrstiev do vnútra zrna. Táto ryža je charakteristická nelepivou a sypkou konzistenciou po uvarení. Je bohatá na vápnik aj železo, mnohé vitamíny skupiny B, má nízky glykemický index a je ľahko stráviteľná. Môžete ju použiť ako klasickú ryžu, čiže ako prílohu k mäsu, zeleninovým fašírkam a podobne. Lepkavé rizito z nej však kvôli jej sypkej konzistencii asi neurobíte.
Bude vás zaujímať: Prekvapujúce účinky podbeľa: Prečo naň nedá dopustiť ľudová medicína?
Jazmínová ryža
Ďalšou ryžou, ktorú sa z času na čas oplatí zaradiť do jedálnička, je jazmínová ryža, ktorá je typická hlavne svojou nezameniteľnou vôňou a veľmi lahodnou chuťou. Jej aróma je prirovnávaná k vôni pandanových lístkov a výrazne sa uvoľňuje pri varení. Po uvarení je jazmínová ryža skôr mäkšia a jemne lepivá. V obchodoch ju nájdete v bielej aj natural verzii. Táto ryža doplní telu vlákninu aj bielkoviny, mnohé minerály či vitamíny skupiny B. Obsahuje množstvo antioxidantov. Perfektne zasýti a nespôsobuje kolísanie hladiny cukru v krvi. Je vhodná aj pre osoby na bezlepkovej strave. Z tejto ryže už lepkavejšie rizoto pripravíte, vhodná je aj ako príloha či do ryžového nákypu.
Bude ťa zaujímať
Basmati ryža
Jednotlivé druhy ryže sa oplatí v jedálničku určite striedať, no a sem-tam sa vám na tanieri môže objaviť aj ryža basmati. Tá patrí k najušľachtilejším a najkvalitnejším druhom ryže. Pestujú ju iba miestni obyvatelia, predovšetkým v Indii či Pakistane, zavlažovaná je výlučne vodou z himalájskych ľadovcov. Pojem basmati pritom v hindčine prekladajú ako kráľovná vôní. V obchodoch opäť natrafíte aj na jej celozrnnú verziu. Basmati ryža ukrýva vlákninu, bielkoviny, niektoré mastné kyseliny, fosfor, zinok či meď. Má skutočne priaznivý vplyv na trávenie. Do jedálnička sa ju oplatí zaradiť pri problémoch s vysoký tlakom či cholesterolom. Po uvarení je ryža mäkšia, mierne lepivá. Jej využitie je všestranné.
Odporúčame: Spoznajte najzdravšie antioxidanty: Kde a prečo vyhľadávať antokyány?
Červená ryža
Zabudnúť nemôžeme ani na skutočne netradičné a exotické druhy ryže, minimálne teda svojou farbou. Skúšali ste už červenú ryžu? Ide o celozrnný druh ryže, ktorého zrná si aj po dlhom varení uchovávajú svoju pevnosť. Sú hrdzavočervené a majú orieškovú chuť. Červená ryža je nutrične veľmi bohatá. Pre človeka je zdrojom potrebných sacharidov, bielkovín a dokonca aj nenasýtených mastných kyselín. Ukrývajú sa v nej aj dôležité antioxidanty, minerály, riboflavín či tiamín. Má opäť priaznivý vplyv na trávenia a nízky glykemický index. V kuchyni ju môžete používať akokoľvek budete chcieť. Dokonca ju môžete vyskúšať skombinovať s basmati či jazmínovou ryžou, ktoré sú mäkšie a lepivejšie.
Bude ťa zaujímať
Čierna ryža
Nakoniec sme si nechali skutočnú exotiku, a to divokú čiernu ryžu, ktorá vás dostane svojou tmavohnedou až čiernou farbou s fialkovým nádychom. Zrná sú podlhovasté a po uvarení skôr pevnejšie. Majú orieškovú až jemne sladkastú chuť. Spomenúť však musíme, že nejde tak celkom o klasickú ryžu, ale o semená severoamerickej vodnej trávy. Táto potravina je bohatá na viaceré vitamíny skupiny B, horčík či železo. Divoká čierna ryža pomáha normalizovať hladinu cholesterolu a prispieva k prečisteniu tráviaceho traktu. Výborne vás zasýti a ochráni pred návalmi vlčieho hladu. Skvelo sa hodí k mäsu aj zelenine. Pokojne si z nej pripravte netradičné rizoto, prípadne ju skombinujte s inými druhmi ryže.
Odporúčame: Zistite, čo znamená zimnica: Kedy signalizuje vážny problém?