Na čo je dobrý bergamotový esenciálny olej? Účinky vás prekvapia!

Na čo je dobrý bergamotový esenciálny olej? Účinky vás prekvapia!

Bergamot mnohí poznajú ako zložku dámskych či pánskych parfumov, pričom do nich prináša práve sviežosť i miernu sladkosť. Ide totiž o citrusový plod, ktorý vyzerá ako väčšia limetka. Z kôry plodov sa lisuje silica a pripravuje esenciálny olej, ktorý je mnohými považovaný za kráľa všetkých éterických olejov. Tento olej má krásnu sviežu citrusovú vôňu a má pozitívny vplyv na nervový systém človeka. Možné je ho inhalovať, rovnako však využiť aj pri starostlivosti o pleť a pokožku tela. V dnešnom článku vám prezradíme, aké sú jeho účinky a akými spôsobmi sa dá používať. 

Čo je bergamot?

Pod pojmom bergamot sa ukrýva plod citrusovníka bergamotového, latinsky Citrus bergamia. Ide o tropické citrusové ovocie, ktoré je veľké asi ako pomaranč, no svojím vzhľadom sa podobá na citrón či limetku. Predpokladá sa, že vzniklo krížením viacerých citrusových plodov. Pravdepodobne ide o kríženca citróna a horkej odrody pomaranča.

Dnes je bergamot pestovaný najmä na juhu Európy, väčšina produkcie pripadá na Kalábriu v Taliansku. Nájdeme ho aj v južnom Francúzku, Brazílii, Turecku či Thajsku. Ovocie ako také nie je považované za jedlé, má jemne trpkú a kyslastú chuť. V Turecku sa však z neho napríklad pripravuje marmeláda, bergamotová silica tiež predstavuje základ chuti a vône veľmi známeho čaju Earl Grey. Ako sme už spomenuli, z ovocia sa pripravuje kvalitný éterický olej. Rovnako môžeme spomenúť uplatnenie v aromaterapii a voňavkárstve. 

Odporúčame: Poznáte účinky konopného oleja? Tu je 7 jeho vlastností!

inhalácia bergamotového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Opantá zmysli a zlepší náladu

Bergamotový olej má, podobne ako mnohé ďalšie esenciálne oleje, v prvom rade blahodarný vplyv na nervový systém človeka. Pôsobí upokojujúco a euforicky. Zaradiť ho môžeme medzi prírodné antidepresíva a rovnako aj esenciálne oleje proti stresu. Pri inhalácii napomáha zlepšovať náladu, odstraňuje úzkosť a podporuje emočné zdravie. Pomôže k lepšiemu spánku a odstráni nespavosť. Olej môžete priamo inhalovať  alebo z neho pridajte zopár kvapiek do aróma lampy či difuzéra. Takto sa vôňa roznesie po celej miestnosti. Ľahnite si, vyložte nohy a zhlboka dýchajte a nasávajte vôňu. Ide o skvelý relax po náročnom dni plnom stresu.

Pomoc pri respiračných ťažkostiach

Inhalácia vôní bergamotového oleja je nápomocná nielen pri pocitoch úzkosti, nadmernom strese či zlej nálade, ale rovnako vám to pomôže pri respiračných ťažkostiach. Pri infekciách dýchacích ciest, zápaloch hrdla či dusivom kašli neváhajte zopár kvapiek oleja pridať do misky z horúcou vodou a poriadne sa napariť pod uterákom. Na liter vody postačí asi 7 kvapiek. Bergamotový olej má antiseptické a dezinfekčné účinky a je skvelým pomocníkom pri nádche či prechladnutí.

starostlivosť o pleť

Zdroj: Shutterstock®

Starostlivosť o pleť

Esenciálny olej z bergamotu je skvelým pomocníkom aj pri starostlivosti o pleť. Má protizápalové účinky, reguluje tvorbu mazu a je nápomocný pri problémoch s mastnou pleťou, akné i kožnými ochoreniami. Podporuje tiež regeneráciu buniek a hojenie rán. Bergamotový olej môžete pridať prakticky do akejkoľvek obľúbenej kozmetiky, napríklad do pleťových krémov či olejov alebo telových mliek a podobne. Pár kvapiek oleja tiež môžete pridať do pohára s prevarenou vodou a pomocou vatového tampóna aplikovať na pokožku. Takouto pleťovou vodou je vhodné ošetriť mastnú a aknóznu pleť. Ak vás trápia ekzémy či kožné rany, pridajte pár kvapiek do vhodného telového krému. Bergamotový olej tiež môžete pridať do šampóna, čo zatočí s lupinami a nadmerne mastnou vlasovou pokožkou.

Kúpeľ s citrusovými tónmi

Pár kvapiek, stačí okolo 10 až 15, môžete pridať aj do kúpeľa. Takýto kúpeľ s bergamotovým esenciálnym olejom pôsobí osviežujúco a upokojujúco. Odstráni stres a negatívne myšlienky. Rovnako má priaznivý vplyv na pokožku. Vhodné je si ho pravidelne dopriať pri problémoch s kožnými ochoreniami, rovnako však pomôže aj v období rekonvalescencie po chorobe. Okrem toho je možné bergamotový olej zmiešať s nejakým základným rastlinným alebo klasickým masážnym olejom a použiť na masáž tela. Takáto masáž uvoľňuje napätie vo svaloch a zmierňuje bolesť svalov po nadmernej fyzickej námahe. Masáž tiež pomôže telo zbaviť stresu. Pri použití bergamotového oleja na pokožku tela či tváre chráňte tieto miesta pred slnkom aspoň jeden či dva dni, pretože tento olej zvyšuje citlivosť kože na slnečné žiarenie.

Odporúčame: Ako odstrániť bolesť hlavy? Tieto esenciálne oleje pomáhajú na 100 %!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní