Nigella sativa: Poznáte slávnu koreninu z hrobky Tutanchamóna?

Nigella sativa: Poznáte slávnu koreninu z hrobky Tutanchamóna?

Ak by sme mali opísať chuť koreniny známej ako nigella sativa, hovorili by sme o miernej horkosti v kombinácii so štipľavosťou na úrovni cibule. Aj keď vám možno jej odborný názov nehovorí vôbec nič, po slovensky hovoríme čiernej rasci alebo čiernom kmíne.

Táto korenina sa považuje za jednu z najstarších korenín vôbec a hojne sa využíva v svetovej gastronómii. Známa však nie je len pre znamenitú chuť, ale aj liečivé účinky, na ktoré nedajú dopustiť bylinkári spoliehajúci sa skôr na silu prírody. Poďme si o nej povedať viac.

Našla sa v hrobke faraóna

Vďaka čomu sa nigella, ako sa čierna rasca familiárne nazýva, pasuje za jednu z najstarších korenín? Je to azda jasné už z titulku článku, ktorý prezrádza, že čiernu rascu našli archeológovia v hrobke egyptského faraóna Tutanchamóna.

To však nie je všetko, pretože semená nigelly sa dokonca spomínajú aj v Starom zákone Biblie. O dávnej existencii tejto koreniny tak niet žiadnych pochýb. Ako sa využíva a prečo sa toľko ospevuje sa dozviete v ďalších riadkoch.

Inšpiruj sa: Kam na liečebný pobyt: TOP miesta na regeneráciu tela na Slovensku

ako vyzerá čierna rasca

Zdroj: Shutterstock®

Má pozitívne účinky na zdravie

Čierna rasca a nigella, to nie sú jediné známe názvy tohto starého drobného semienka čiernej farby. V obchode ho totiž môžete nájsť aj pod názvom kalonji. Čo teda kalonji dokáže? Ukázalo sa, že ide o koreninu plnú antioxidantov bojujúcich proti voľným radikálom. Chráni teda pred vznikom chronických ochorení a niektoré štúdie dokonca naznačujú, že má čierna rasca aj silu bojovať s rakovinou.

Čierna rasca ďalej dokáže znižovať hladinu cholesterolu v krvi, môže mať antibakteriálny účinok a poradí si aj s často zákerným zápalom v tele. Ochrániť pritom môže aj žalúdok pred vredmi a pečeň pred ochoreniami a skazou. Vedecké skúmanie tiež preukázalo, že kalonji je účinná aj pri znižovaní cukru v krvi.

recepty z čiernej rasce

Zdroj: Shutterstock®

Jesť sa dá kadejak

Čierna rasca je ako každá iná korenina, preto sa dá jednoducho pridať do polievok, omáčok či príloh. Často sa však luhuje vo vode, v mede či v oleji a pridáva sa aj do raňajok, napríklad do jogurtov, ovsených kaší či populárnych smoothie receptov.

Tento druh rasce sa môže pridať do cesta na chlieb alebo do dresingov či na dochutenie zeleniny. Čierny kmín sa však môže konzumovať aj sám osebe a z jeho semien sa vyrábajú aj doplnky stravy. Je teda len na vás, akú cestu zvolíte za zdravším ja.

Pozri aj: Dermatológovia radia: Ako odlíšiť nebezpečné znamienko od pieh?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní