Gamblerstvo alebo patologické hráčstvo. Ako vzniká a dá sa vôbec vyliečiť?

Gamblerstvo alebo patologické hráčstvo. Ako vzniká a dá sa vôbec vyliečiť?

Gamblerstvo je ochorenie, ktoré je obzvlášť nebezpečné. Nejedná sa síce o smrteľnú chorobu, no aj tak tento stav netreba podceňovať. Do závislosti na hraní hazardných hier padne človek pomaly, často nebadane, ale negatívne dopady znáša neraz aj hráčovo okolie.

História gamblerstva je stará ako samotné hazardné hry. Napríklad také kocky poznali v starovekom Egypte aj v antickom Ríme. Dá sa preto predpokladať, že sa najmä medzi šľachtou objavili sem tam až príliš vášniví hráči. Z neskorších období máme už spoľahlivejšie záznamy. Napríklad známy ruský spisovateľ Dostojevskij úplne prepadol hazardu a dokonca o tom napísal knihu Hráč.

Čo je gamblerstvo?

Gamblerstvo alebo tiež patologické hráčstvo je definované ako časté a opakované epizódy hráčstva, ktoré dominujú v živote jedinca a vedú k poškodeniu jeho sociálnych, materiálnych, rodinných, pracovných a iných záväzkov.

Odborníkmi je považované za poruchu osobnosti, konkrétne návykovú, impulzívnu poruchu. Niekedy je tiež označovaná za nelátkovú závislosť, hoci v skutočnosti nejde o pravú závislosť ako takú. Má však s ostatnými závislosťami veľa spoločných znakov. Od roku 1994 je patologické hráčstvo zaradené medzi psychiatrické ochorenia.

Odporúčame: TOP dôvody, prečo jesť čakanku: Prečo si zamilovať jej horkastú chuť?

kto je gambler

Zdroj: Shutterstock®

Ako spoznať patologického hráča?

Aj v prípade hrania hazardných hier však netreba hádzať všetkých ľudí do jedného vreca. Sú hráči, ktorí hrajú roky a svoje hráčstvo majú pod kontrolou. Pre odhalenie patologického hráča preto existuje niekoľko kritérií:

  • v období jedného roka sa u jedinca vyskytnú minimálne dve epizódy hráčstva
  • toto obdobie je pre neho stratové a spôsobuje mu problémy v bežnom živote
  • hráč nie je schopný odolať hre
  • jedinec má neustále nutkavé myšlienky na hru a predstavy hrania

Existujú aj ďalšie podmienky, ktoré umožňujú ešte presnejšie určiť, či jedinec je alebo nie patologický hráč.

Kto je najviac náchylný na vznik patologického hráčstva?

Medzi najviac rizikové skupiny ľudí, ktorí prepadávajú gamblerstvu sú mladiství. Priemerný vek, kedy vzniká patologické hráčstvo je 12 rokov. Ohrození sú aj ľudia, ktorí v rodine mali alebo majú gamblera a jedinci s predchádzajúcou traumou z detstva (úmrtie jedného z rodičov, rozvod, alkoholizmus atď.)

Za rizikovú skupinu sa považujú aj nezamestnaní ľudia alebo sociálne slabší, ktorí v hazarde vidia cestu, ako rýchlo a ľahko prísť k peniazom. Hazardným hrám často prepadnú aj tí, ktorí sú s ním dennodenne v kontakte – krupiéri, zamestnanci nočných podnikov a podobne.

závislosť na hrách

Zdroj: Shutterstock®

Fázy patologického hráčstva

Vznik a priebeh gamblerstva má tri základné fázy.

  • Šťastie začiatočníka alebo fáza menších výhier

Ide o prvú fázu, ktorá je sprevádzaná náhodnými výhrami. Zvyčajne hovoríme o začiatočníckom šťastí. Hráč zväčša vsádza menšie sumy, ktoré sa mu darí získať späť. Rastie jeho sebavedomie aj vnútorná predstava, že ak vsadí väčšiu sumu, výhra bude vyššia. Hráč v tomto období pociťuje optimizmus a radosť z hry.

Počas tejto fázy je najjednoduchšie s hráčstvom prestať, pretože jedinec ešte nestratil úplnú kontrolu nad hraním. Po istej dobe totiž dochádza k navyšovaniu stávok s vidinou vyššieho zisku. Prichádzajú prvé prehry a snaha túto stratu ďalšími stávkami získať naspäť.

  • Fáza opakovaných prehier

Pokiaľ sa hráč dostane do tejto fázy, už o ňom môžeme hovoriť ako o gamblerovi. Jedinec hrá čoraz častejšie a vsádza neustále vyššie sumy. Výhry však prichádzajú sporadicky a tak hráč prichádza o finančné prostriedky. Jeho závislosť ho núti myslieť neustále na hru.

Strata peňazí sa následne prejavuje aj na jeho chovaní. Ako sa vyjadril Daniel Dolejší, expert na online casina zo stránky oficialnekasina.sk: ,,V tejto fáze sa začínajú prejavovať už aj problémy v rodine, zamestnaní resp. v škole. Svojmu okoliu začína človek závislý na hazarde klamať o tom, ako často hrá alebo koľko peňažných prostriedkov na hranie míňa. Kvôli nedostatku financií dochádza aj k častému požičiavaniu si peňazí. V našich končinách sa táto situácia bohužiaľ neraz končí exekúciou´´.

  • Fáza úplnej straty kontroly

V tejto fáze hráč nie je schopný skoncovať so svojou závislosťou bez pomoci druhých. Napriek celkovej situácii neustále zvyšuje stávky. Aby získal prostriedky na hranie, rozpredáva svoj majetok, neskôr začínajú miznúť veci v rodine alebo sa uchyľuje k drobným krádežiam.

Neraz dôjde k úplnému ochladnutiu medziľudských vzťahov. Hráč stráca rodinu, kamarátov aj zamestnanie a zostáva tak sám so svojou závislosťou. Postupne sa začínajú hlásiť o slovo staré resty, ako sú nesplatené pôžičky. Bez patričného zásahu končí väčšinou hráč na ulici, vo väzení alebo sa pokúsi riešiť svoju situáciu samovraždou.

ako sa lieči gamblerstvo

Zdroj: Shutterstock®

Liečba patologického hráča

Liečba gamblera nie je vôbec jednoduchá. Podobne ako ostatné závislosti, aj tu je potrebný súhlas samotného hráča s liečbou. Tá prebieha zvyčajne v špecializovaných psychiatrických zariadeniach, nakoľko je potrebný dohľad nad jedincom. Pokiaľ by nemal nad sebou kontrolu, vrátil by sa k hre. Na Slovensku máme iba dve špecializované pracoviská na liečbu nelátkových závislostí a patologického hráčstva.

V priebehu hospitalizácie podstupuje hráč rôzne druhy psychoterapie a rehabilitácie. Po prepustení z liečebne sa odporúča pravidelné, ambulantné sledovanie pacienta psychiatrom. Veľa hráčov totiž neraz opätovne podľahne vábeniu hazardu.

Neprehliadni: Poznáte najhoršie diéty? Tieto pri chudnutí radšej neskúšajte!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní