Poruchy príjmu potravy: Pozor na tieto nebezpečné spúšťače!

Poruchy príjmu potravy: Pozor na tieto nebezpečné spúšťače!

Poruchy príjmu potravy (označované ako PPP) sú akýmsi súčasným negatívnym fenoménom ľudstva a sú, bohužiaľ, čoraz frekventovanejšie. Odborníci však nevedia prísť na ich pôvod, teda stále netušia, prečo vlastne vznikajú. Predpokladá sa, že poruchy stravovania vznikajú vplyvom spleti rôznych genetických, fyzických, sociálnych a psychologických faktorov. Výskumy tiež konštatujú, že vplyv na ne môže mať aj hladina hormónu serotonínu v krvi. 

Druhy porúch stravovania sa

Pacienti trpiaci poruchou príjmu potravy, to nie sú len anorektičky. Vyhladovanie sa takmer na smrť je azda najznámejšou z týchto porúch, no nie je jediná. Vo všeobecnosti existujú tri najrozšírenejšie druhy porúch stravovania sa: záchvatové prejedanie sa, mentálna anorexia (vyhladovávanie sa) a napokon mentálna bulímia (cielené zvracanie po jedle). Poznáme však aj ďalšie PPP. Patrí sem aj ortorexia (posadnutosť zdravým životným štýlom) alebo pica (jedenie nejedlého, napríklad pôdy) a iné.

Bude sa ti páčiť: Najlepšie byliny na studené nohy a ruky: Ktoré prekrvia vaše telo?

čo je anorexia

Zdroj: Shutterstock®

Symptómy PPP

Každá z PPP má vlastné prejavy, no vo všeobecnosti na pacientovi s poruchou príjmu potravy spozorujete niektorý z týchto príznakov:

  • abnormálna telesná hmotnosť – vysoká alebo nízka,
  • zatajovanie – pacient s PPP chce zväčša stoj čo stoj jesť osamote,
  • nepravidelné stravovanie sa,
  • návšteva toalety príliš často ihneď po jedle,
  • posadnutosť vlastným vzhľadom alebo vzhľadom iných,
  • posadnutosť chudnutím alebo priberaním za krátky čas,
  • pociťovanie hanby, stresu alebo previnenia za vlastné stravovacie návyky.

Jeden alebo viacero vyššie uvedených prejavov môže znamenať, že vy alebo niekto z vášho okolia trpí PPP. Majte na pamäti, že poruchy stravovania môžu trápiť kohokoľvek, a to bez ohľadu na pohlavie, vek, sociálny status a podobne. Štatisticky však postihujú PPP častejšie ženy ako mužov, vyskytujú sa najčastejšie v tínedžerskom veku alebo u dvadsiatnikov a je pravdepodobné, že PPP sa v minulosti vyskytla u niekoho z najbližších príbuzných. 

Pozri aj: Karfiolová ryža ako zdravá a diétna príloha?! Ako ju pripraviť?

čo je bulímia

Zdroj: Shutterstock®

Mentálne problémy ako spúšťač

Aj keď so vznikom PPP nemusia mať životné situácie nič spoločné, v niektorých prípadoch môže byť práve mentálne zdravie spúšťačom. Ľudia s prejavmi úzkosti, depresie či nízkeho sebavedomia sú na poruchy príjmu potravy náchylnejší ako ľudia bez nich. Prispieť môže aj diagnóza obsedantno-kompulzívnej poruchy, zlé vzťahy či tendencia k impulzívnemu správaniu.

Na vznik poruchy príjmu potravy toho veľa nepotrebujete, nemusíte dokonca trpieť žiadnymi psychickými problémami. U niektorých ľudí môže poruchu stravovania privodiť stresujúce obdobie v živote, napríklad zmena zamestnania, smrť milovaného človeka alebo bolestivý rozchod, a to najmä v prípade, ak sa v minulosti už s PPP stretli. Pozor by si mali dávať aj atléti či členovia rôznych spolkov, v ktorých je dôležité to, ako vyzeráte.

- Anketa

MÁTE SKÚSENOSŤ S NIEKTOROU Z PPP?

Odpovedalo 557 ľudí  

Áno, dokonca osobnú.
82%
Nie osobnú, ale s PPP som sa už stretla/stretol v mojom okolí.
11%
S PPP som sa ešte nikdy nestretla/nestretol.
7%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní