Najlepšie byliny na studené nohy a ruky: Ktoré prekrvia vaše telo?

Najlepšie byliny na studené nohy a ruky: Ktoré prekrvia vaše telo?

Príčiny ťažkostí so studenými nohami a rukami môžu byť rôzne. V mnohých prípadoch za tým stoja problémy s krvným obehom, respektíve slabé prekrvenie tela. Príčinou však môže byť napríklad i stres. Pocity studených končatín sa môžu vyskytnúť u jedincov s narušenou činnosťou štítnej žľazy, cukrovkou aj anémiou. V prípade dlhotrvajúcich problémov s ľadovými nohami je preto vhodné prekonzultovať zdravotný stav s lekárom, aby ste sa uistili, že za týmto javom nestojí žiadne vážnejšie ochorenie. Ako si však s takouto zimomravosťou poradiť? Nápomocné môžu byť rozličné bylinky, ktoré sú na liečebné účely využívané už od nepamäti. A mnohé z nich si poradia aj s menovaným problémom. V nasledujúcom článku vám predstavíme viaceré byliny na studené nohy a ruky, ktoré problém s mrznúcimi končatinami rýchlo zaženú.

Odporúčame: Poznáte tieto liečivé účinky mrkvovej šťavy? Pochutnajte si na nej ešte dnes!

ginko dvojlaločné

Zdroj: Shutterstock®

Ginko dvojlaločné

Prvou bylinou na zozname je ginko dvojlaločné, latinsky Ginkgo biloba. Listy toho dlhovekého stromu sú známe svojimi jedinečnými účinkami. Výťažky z nich majú v prvom rade blahodarný vplyv na cievny systém človeka. Ginko rozširuje cievy a podporuje prúdenie krvi v celom organizme, a to obzvlášť i v mozgu, vďaka čomu má priaznivý vplyv na jeho činnosť. Rovnako však zlepší prekrvenie v periférnych cievach, čím pomôže eliminovať pocity studených rúk a nôh. Ak vás z času na čas trápia ľadové končatiny, práve na ginko sa môžete spoľahnúť. V lekárni či na internete ho nájdete vo forme tinktúr a sirupov, kapsúl či sypaných čajov.

ďumbier lekársky

Zdroj: Shutterstock®

Ďumbier lekársky

Ďalším pomocníkom je ďumbier lekársky, ktorého koreň sa využíva na potravinárske aj liečebné účely. Reč je o zázvore, ktorý dokáže výrazne posilniť imunitný systém a blahodarne pôsobí aj na proces trávenia. Prospieva však aj krvnému obehu. Zlepšuje totiž prietok krvi, čím sa podieľa na znižovaní rizika srdcovo-cievnych ochorení. Je dobrým pomocníkom práve pri problémoch so studenými rukami a nohami. Ak sa nabudúce nebudete vedieť zohriať, pripraviť si môžete skvelý zázvorový čaj, najlepšie z čerstvého koreňa. Ten je v našich obchodoch dobre dostupný počas celého roka.

Odporúčame: Inšpiratívne nápady do záhrady: Ako si skrášliť plot?

pagaštan konský

Zdroj: Shutterstock®

Pagaštan konský

Poriadne prekrvenie dokáže telu zabezpečiť aj pagaštan konský. Jeho sušené kvety zoženiete na internete či v lekárni. Pripraviť si z nich môžete opäť lahodný čaj. Liečivá droga z pagaštanu má protizápalové účinky, zlepšuje pružnosť a pevnosť cievnych stien a podporuje správnu funkciu krvného obehu. Je nápomocná pri zlom prekrvení, ktorého príčinou je napríklad i dlhé státie v práci. Pagaštan odstraňuje nielen problém so studenými končatinami, ale môže byť nápomocný aj pri pocitoch ťažkých a unavených nôh a nepríjemnom mravčení v končatinách.

Odporúčame: Ako odstrániť opar? Vždy majte poruke týchto prírodných pomocníkov!

škoricovník cejlónsky

Zdroj: Shutterstock®

Škoricovník cejlónsky

Škorica, ako ju poznáme, je v podstate mladou kôrou stromov z rodu škoricovník. Tá sa čistí, suší a prípadne i melie. Údajne tá najkvalitnejšia a najlepšia sa pritom získava konkrétne zo škoricovníka cejlónskeho. Škorica je typická svojou nezameniteľnou vôňou a korenisto sladkastou chuťou. Využíva sa ako korenina v sladkých aj slaných pokrmoch, no rovnako sú známe aj jej liečivé účinky. Podporuje trávenie, mierne znižuje krvný tlak a posilňuje cievy. Rovnako stimuluje krvný obeh a prehrieva celý organizmus. Pripravuje sa z nej napríklad i škoricový olej, no rovnako si pri problémoch so studenými rukami a nohami môžete uvariť aj škoricový čaj, a to z celej i mletej škorice. Má skvelú chuť a úžasnú vôňu. Navyše pôsobí upokojujúco. Neváhajte si doň pridať i trochu medu.

Pozri aj: 7 dôvodov, prečo jesť goji: Aké sú účinky kustovnice čínskej?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní