Prečo pridávať škoricu do jedla? Neprehliadajte jej skvelé účinky!

Prečo pridávať škoricu do jedla? Neprehliadajte jej skvelé účinky!

Škoricu asi nikomu zvlášť predstavovať nemusíme. Jej vôňu a chuť si poľahky vybaví každý, kto ju čo i len raz ochutnal. Možno vás však prekvapí to, ako sa vlastne táto aromatická a chuťovo výrazná korenina získava. Rozličné koreniny sa pripravujú spravidla z rôznorodých častí rastlín, ako je napríklad koreň, listy, semená či plody. Škorica však predstavuje sušenú mladú vnútornú kôru stromov, a to konkrétne škoricovníkov.

Rod škoricovník, latinsky Cinnamomum, zahŕňa celé desiatky konkrétnych druhov, známy je však hlavne škoricovník cejlónsky a škoricovník čínsky. Škorica je využívaná už oddávna, a to nielen ako korenina, ale aj ako prírodné liečivo. Viete, akým spôsobom dokáže kôra škoricovníka podporiť zdravie človeka? V článku vám prezradíme, prečo sa ju oplatí pravidelne pridávať v primeranom množstve do jedál.

Odporúčame: Viete, aké sú účinky pšena? Objavte jednu z najzdravších obilnín!

účinky škorice

Zdroj: Shutterstock®

Je zdrojom dôležitých látok

Škoricu spravidla používame pri varení a pečení len v malých množstvách, a tak sa nemožno spoliehať na to, že by nám doplnila niektoré živiny vo veľkom množstve. I tak však môžeme spomenúť, čo všetko sa v nej ukrýva. Táto korenina je bohatá na mnohé minerálne látky a stopové prvky, vrátane draslíka, horčíka, železa, vápnika, selénu či zinku. Nájdeme v nej i viaceré vitamíny, bielkoviny, vlákninu, flavonoidy a ďalšie látky s antioxidačnými vlastnosťami. 

Pôsobí protizápalovo aj protiplesňovo

Škorica je známa rôznorodými účinkami, pôsobí napríklad protizápalovo. Vďaka svojim účinným látkam má schopnosť zmierňovať zápaly v tele, bojuje tiež proti opuchom. Rovnako pôsobí ako prírodné analgetikum, čiže tlmí bolesť. Škorici je ďalej pripisovaný antibakteriálny a protiplesňový účinok. Táto korenina bojuje proti plesniam v tele, okrem toho prekrvuje a prirodzene zohrieva organizmus. 

škorica

Zdroj: Shutterstock®

Má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi

Voňavá škorica je však známa aj svojím blahodarným vplyvom na hladinu cukru v krvi. Táto korenina napomáha znižovať koncentráciu glukózy v krvi, odborne glykémiu. Zároveň podporuje účinok inzulínu, respektíve zvyšuje citlivosť na inzulín. Škorica tak môže prispievať k prevencii a zníženiu rizika cukrovky 2. typu. Toto ochorenie je sprevádzané zvýšenou hladinou cukru v krvi, spravidla v dôsledku postupne získanej rezistencie tela na účinok inzulínu. Škorica tiež môže byť dobrým podporným prostriedkom pri liečbe cukrovky. 

Preventívne pôsobí proti ochoreniam srdca a ciev

Pridávaním škorice do jedla, samozrejme, v primeranom množstve, môžeme tiež podporiť správnu funkciu srdcovo-cievneho systému. Táto korenina napomáha v prvom rade znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu, preto sa ňou oplatí dochucovať pokrmy pri problémoch s vysokým cholesterolom. Mierne tiež znižuje krvný tlak, podporuje pevnosť a pružnosť ciev a zdravie srdca. Vďaka svojmu pôsobeniu prispieva k zníženiu rizika vážnych srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sú dnes najčastejšou príčinou smrti. Práve vysoký cholesterol s vysokým tlakom radíme medzi hlavné rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb

vplyv škorice na zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Pomáha pri tráviacich ťažkostiach

Chutná škorica pozitívne ovplyvňuje i stav a činnosť tráviaceho traktu. Napríklad môže byť účinným pomocníkom v boji proti otravnej plynatosti a nadúvaniu. Má karminatívny účinok, čiže uľahčujúce odchod nahromadených črevných plynov. Priaznivo ovplyvňuje prekrvenie sliznice žalúdka a je v jedálničku vítaná aj pri vredoch v tráviacej sústave. Taktiež môže byť nápomocná pri bolestiach brucha. Možno ju vyskúšať vo forme čaju. Ten sa pripravuje z polovice malej lyžičky mletej škorice na pohár horúcej vody. Škoricu tiež mnohí odporúčajú na podporu chudnutia. 

Pomáha mozgu

Škoricou dokonca môžeme podporiť aj zdravie a činnosť mozgu. Táto korenina vďaka svojmu zloženiu napomáha zachovávať funkcie mozgu, obsiahnuté antioxidanty prispievajú k spomaleniu jeho starnutia. Škorica má priaznivý vplyv na pamäť. Dokonca aj jej vôňa môže byť prospešná a pôsobiť upokojujúco a relaxačne, zároveň však aktivuje mozog. Napríklad i spomínaný škoricový čaj môže pomôcť upokojiť psychiku. Škorica sa okrem toho ukazuje aj ako prospešný prírodný podporný prostriedok pri Alzheimerovej či Parkinsonovej chorobe, čo sú ochorenia nervového systému postihujúce mozog. 

Odporúčame: KVÍZ: Aké sú vaše znalosti o ľudskom tele? Preverte svoje vedomosti!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní