Prichádza jar a s ňou prvé bylinky. Aké sú účinky prvosienky jarnej?

Prichádza jar a s ňou prvé bylinky. Aké sú účinky prvosienky jarnej?

Prvosienka patrí medzi jarné kvety a spravidla tie najskoršie, ktorým zo zelenej trávy vytŕčajú pestrofarebné kvety. Medzi tie najznámejšie dozaista patrí aj prvosienka jarná, ktorej spojitosť s jarným obdobím vyplýva už z jej názvu. Ľudovo sa jej tiež hovorí primulka či prvnička. Nejde však len o okrasnú bylinu s peknými voňavými kvetmi, ale aj neoddeliteľnú súčasť tradičného ľudového liečiteľstva. 

Droga z prvosienky totiž môže byť nápomocná pri liečbe mnohých zdravotných ťažkostí. Prezradiť môžeme, že osoží napríklad pri ochoreniach dýchacích ciest. Ako odlíšiť prvosienku, aké časti rastliny sa zbierajú a ako ich použiť? Kde rastie prvosienka? Chcete si vypestovať prvosienku? Všetko dôležité sa dozviete v nasledujúcom článku!

Primula veris alebo prvosienka jarná

Ako rozpoznať prvosienku jarnú? Prvosienka jarná, latinský názov Primula veris, je trvalka menšieho vzrastu z čeľade prvosienkovité. Jej dutý stvol vyrastajúci z valcovitého podzemku dorastá do výšky asi 20 centimetrov. Na jeho konci sa nachádza súkvetie.

V okolíkoch sú zoskupené päťpočetné ovisnuté a príjemne voňajúce žlté kvety. Koruna prvosienky jarnej je rúrkovitá, pričom na každom z piatich lupeňov sú zvnútra typické oranžové škvrny. Kvet prvosienka jarnej sa zvyčajne objavuje už od apríla.

Plodom je tobolka. Listy sú usporiadané v prízemnej ružici, sú podlhovasto vajcovité a ich čepeľ je vrúbkovaná. Tento druh prvosienky je hojne rozšírený v Európe aj Ázii. 

 

Iné druhy prvosienky

Známe sú však i mnohé ďalšie druhy, napríklad prvosienka vyššia, latinsky Primula elatior, ktorá sa na prvosienku jarnú veľmi podobá. Ďalej sa vyskytuje prvosienka holá, latinsky Primula auricula, ako aj prvosienka najmenšia (Primula minima). Okrasnou kvetinou do záhrady je napríklad prvosienka bezbyľová (Primula vulgaris).

Bude vás zaujímať: Ako sa stravovať pri problémoch so štítnou žľazou?

zber prvosienky

Zdroj: Shutterstock®

Doba zberu prvosienky

Prvosienka jarná sa vyskytuje primárne v nížinách. Hľadať ju môžete na lúkach, pastvinách, v riedkych listnatých lesoch či na brehoch potokov. Taktiež je neraz pestovaná v záhradkách. Prvosienka obľubuje suchšie alebo striedavo vlhkejšie stanovištia a trávnaté plochy. Na liečebné účely sa zbierajú kvety rastliny, a to v mesiacoch marec až máj.

Zber prvosienky však má svoje pravidlá. Prvosienka jarná je totiž čiastočne chránená zákonom. Jej podzemné časti sa nesmú vykopávať. Kvety je vhodné zbierať za suchého a slnečného počasia. Môžete ich vysušiť v tieni alebo v umelých podmienkach pri teplote do 35 až 40 °C. V sušenej forme nájdete prvosienku tiež v lekárňach, na internete aj v predajniach so zdravými potravinami a sušenými bylinami.

  • Listy sa zbierajú v čase kvitnutia prvosienky - na prelome apríla a mája. Ideálne je sušiť ich v tieni.
  • Kvety sa zbierajú v období plného kvetu a rovnako sa sušia v tieni. 

Ako rastlinu použiť?

A čo so sušenými kvetmi prvosienky jarnej urobiť? Bežne sa z nich pripravuje zápar, respektíve čaj na podporu zdravia. Dve malé lyžičky kvetov stačí zaliať 250 ml vriacej vody a nechať lúhovať asi 5 minút. Potom nápoj sceďte. Môžete ho dochutiť medom a čerstvou citrónovou šťavou. Počas akútnych ťažkostí sa čaj z prvosienky podáva 2 až 3 razy denne, ale len obmedzený čas.

Silnejší odvar z prvosienky je tiež možné pridať do kúpeľa. Do kúpeľa je vhodné prvosienku pridať pri reumatizme či nervových ťažkostiach. Okrem toho je dostupná napríklad aj tinktúra z prvosienky, ktorá sa dá doma vyrobiť naložením liečivej rastliny do alkoholu a následnou maceráciou.

Možné vedľajšie účinky prvosienky jarnej

Pri prvosienke jarnej platí, že to s ňou netreba preháňať. Pri prekročení terapeutických dávok môže byť vedľajším účinkom vracanie, nevoľnosť či hnačky.

Odporúčame: Prečo spať nahí? Je to skvelý spôsob, ako spaľovať kalórie bez námahy?

pôsobenie prvosienky

Zdroj: Shutterstock®

Aké účinné látky obsahuje prvosienka jarná?

Prvosienka jarná obsahuje množstvo účinných a cenných látok. Táto skorá jarná trvalka ukrýva rôzne flavonoidy, glykozidy, éterické oleje či minerály, ako aj saponíny a vitamín C.

Pri ktorých neduhoch sa prvosienka osvedčila?

Prvosienka jarná sa zvonka i zvnútra využíva pri rozličných zdravotných ťažkostiach. Blahodarne pritom pôsobí v prvom rade na dýchací trakt človeka.

Výborne napomáha bojovať s dráždivým kašľom aj hlienmi. Môže byť užitočná pri chrípke či prechladnutiach, rovnako aj pri zápaloch dýchacích ciest. Zápar z prvosienky môže byť nápomocný pre pacientov, ktorých trápi zápal priedušiek.

Ďalšie účinky na zdravie podľa ľudovej medicíny:

  • má antiseptické aj antibiotické účinky,
  • zvyšuje obranyschopnosť tela proti infekciám,
  • pomáha pri reumatických ťažkostiach, môže pomôcť zmierňovať nepríjemné bolesti,
  • pôsobí na organizmus upokojujúco, môže pomôcť pri neurózach či nespavosti a navodiť hlboký spánok,
  • pomáha v stresovom období či pri otravných migrénach,
  • zlepšuje celkový stav krvi,
  • má mierne močopudný účinok, preto má pozitívny vplyv na močové cesty.

Čaj pri zápale priedušiek

  • 50 g sušených kvetov prvosienky
  • 10 g kvetu divozela
  • 10 g kvetu podbeľa
  • 10 g kvetu bazy čiernej 
  • 10 g kvetu slezu

Z uvedených sušených byliniek si pripravíme čajovú zmes, ktorú poriadne premiešame. 1 lyžicu zmesi zalejeme 0,5 litrom vody a necháme lúhovať 10 minút. Precedíme a dochutíme medom a citrónom, Popíjame po dúškoch počas celého dňa. 

Odporúčame: Fantastická polievka z pečených paradajok: Jej chuť vás dostane!

Chcete si pestovať prvosienky v záhrade?

V záhradke možno pestovať rôzne druhy prvosienok, ktoré majú krásne kvety. Avšak, v záhradníctvach sú dostupné aj semená prvosienky jarnej. Prvosienky možno vysievať na jar. Prvosienky preferujú slnečné alebo polotieňové stanovište. Vyhýbajte sa miestam, kde by na rastlinu svietilo priame slnko po celý deň, čo by ju mohlo príliš vysušiť.

Pôda by mala byť vlhká, ale dobre drenážna, s dostatkom organického materiálu. Prvosienky vyžadujú pravidelnú zálievku, obzvlášť počas horúcich letných dní, aby pôda nevyschla. Nezabudnite prvosienku pravidelne hnojiť. Používajte tekuté organické hnojivo raz za dva týždne počas vegetačného obdobia, aby ste podporili bohaté kvitnutie.

Odporúča sa odstrániť odkvitnuté kvety, aby sa podporil rast nových kvetov a predĺžila kvitnúca sezóna. Prvosienka jarná je však vo všeobecnosti nenáročná a odolná rastlina, ktorá sa dokáže prispôsobiť rôznym podmienkam.

Článok aktualizovaný 11.4.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní