Paradajky sú skutočne perfektnou potravinou, ktorú sa oplatí jesť hoc aj každý deň. Ak ich obľubujete, neváhajte a doprajte si ich pravidelne. Sú zdrojom mnohých dôležitých živín, vitamínov, minerálov, antioxidantov. Oplatí sa ich pritom jesť surové aj tepelne spracované. Tie surové patria totiž medzi skvelé zdroje vitamínu C, z tepelne upravených rajčín zase naše telo získa veľké množstvo cenného lykopénu. Lykopén predstavuje rastlinné farbivo, no čo je dôležitejšie, ide o silný antioxidant s protirakovinovými účinkami. Paradajky sa okrem toho oplatí konzumovať i preto, lebo podporujú zdravie pokožky a vďaka vláknine tiež prispievajú k pravidelnému vyprázdňovaniu.
Tieto chutné plody si stačí len tak nakrájať k omelete či pečivu s nátierkou, tiež sú priam nevyhnutnou súčasťou mnohých čerstvých šalátov. No rovnako sa po nich oplatí siahať aj pri varení a pečení. Paradajky je možné pridávať do rôznych pokrmov, napríklad i zapekaných jedál či omáčok. Zabudnúť však nemôžeme ani na paradajkovú polievku, ktorá nie je na Slovensku ničím nezvyčajným. Pripravovaná je snáď v každej domácnosti. Mnohé gazdinky však na jej prípravu používajú pretlak či pasírované paradajky, respektíve passatu. Ako pripravujete paradajkovú polievku vy? Ak ste ju ešte neskúšali variť z čerstvých paradajok, rozhodne to musíte napraviť. Jej chuti sa totižto nič nevyrovná. Polievku z pečených paradajok si môžete pripraviť podľa receptu nižšie, nebudete ľutovať.
Tip na výživný obed: Čo tak skúsiť paradajky plnené mletým mäsom?
Budeme potrebovať:
- cca 1 kg paradajok
- 1 väčšiu cibuľu
- 1 hlávku cesnaku
- 0,5 l vývaru (napr. zeleninového)
- olivový olej
- soľ, čierne korenie
Postup prípravy:
- Pripravíme si plech, paradajky umyjeme. Zvoliť môžeme rôzne druhy, veľké mäsité, oválne aj väčšie cherry paradajky.
- Rozkrojíme ich na polovičky, tie drobné môžeme ponechať i celé. Následne ich rozmiestníme na plech.
- Cibuľu očistíme a rozrežeme na štvrtiny, celú hlavu cesnaku zase na polovicu a pridáme ich k paradajkám.
- Paradajky s cibuľou a cesnakom zľahka polejeme olivovým olejom, taktiež osolíme a okoreníme. Podľa chuti môžeme pridať trochu byliniek, napríklad bazalku či oregano.
- Plech vložíme do rúry a paradajky necháme piecť pri teplote 200 °C asi 25 až 30 minút. Paradajky musia byť úplne mäkké, mali byť tiež poriadne pustiť šťavu, cesnak s cibuľou by mali byť krásne zlatisté.
- Upečené paradajky s cibuľou vložíme do hrnca a pridáme aj zo šupky vylúpané strúčiky cesnaku. Podlejeme horúcim vývarom, prevaríme a následne najemno rozmixujeme ponorným mixérom. Podľa potreby ešte pridáme soľ alebo korenie, taktiež môžeme zľahka dosladiť nejakým zdravším sladidlom.
- Podľa chuti môžeme podávať s kúskami mozzarelly či chrumkavou hriankou z celozrnného pečiva, tiež ozdobené čerstvou bazalkou. Dobrú chuť.