Fantastická polievka z pečených paradajok: Jej chuť vás dostane!

Fantastická polievka z pečených paradajok: Jej chuť vás dostane!

    • Zdieľaj:
  • 0

Paradajky sú skutočne perfektnou potravinou, ktorú sa oplatí jesť hoc aj každý deň. Ak ich obľubujete, neváhajte a doprajte si ich pravidelne. Sú zdrojom mnohých dôležitých živín, vitamínov, minerálov, antioxidantov. Oplatí sa ich pritom jesť surové aj tepelne spracované. Tie surové patria totiž medzi skvelé zdroje vitamínu C, z tepelne upravených rajčín zase naše telo získa veľké množstvo cenného lykopénu. Lykopén predstavuje rastlinné farbivo, no čo je dôležitejšie, ide o silný antioxidant s protirakovinovými účinkami. Paradajky sa okrem toho oplatí konzumovať i preto, lebo podporujú zdravie pokožky a vďaka vláknine tiež prispievajú k pravidelnému vyprázdňovaniu.

Tieto chutné plody si stačí len tak nakrájať k omelete či pečivu s nátierkou, tiež sú priam nevyhnutnou súčasťou mnohých čerstvých šalátov. No rovnako sa po nich oplatí siahať aj pri varení a pečení. Paradajky je možné pridávať do rôznych pokrmov, napríklad i zapekaných jedál či omáčok. Zabudnúť však nemôžeme ani na paradajkovú polievku, ktorá nie je na Slovensku ničím nezvyčajným. Pripravovaná je snáď v každej domácnosti. Mnohé gazdinky však na jej prípravu používajú pretlak či pasírované paradajky, respektíve passatu. Ako pripravujete paradajkovú polievku vy? Ak ste ju ešte neskúšali variť z čerstvých paradajok, rozhodne to musíte napraviť. Jej chuti sa totižto nič nevyrovná. Polievku z pečených paradajok si môžete pripraviť podľa receptu nižšie, nebudete ľutovať. 

paradajková polievka

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • cca 1 kg paradajok
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 1 hlávku cesnaku
  • 0,5 l vývaru (napr. zeleninového)
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie

Postup prípravy:

  • Pripravíme si plech, paradajky umyjeme. Zvoliť môžeme rôzne druhy, veľké mäsité, oválne aj väčšie cherry paradajky. 
  • Rozkrojíme ich na polovičky, tie drobné môžeme ponechať i celé. Následne ich rozmiestníme na plech. 
  • Cibuľu očistíme a rozrežeme na štvrtiny, celú hlavu cesnaku zase na polovicu a pridáme ich k paradajkám.
  • Paradajky s cibuľou a cesnakom zľahka polejeme olivovým olejom, taktiež osolíme a okoreníme. Podľa chuti môžeme pridať trochu byliniek, napríklad bazalku či oregano. 
  • Plech vložíme do rúry a paradajky necháme piecť pri teplote 200 °C asi 25 až 30 minút. Paradajky musia byť úplne mäkké, mali byť tiež poriadne pustiť šťavu, cesnak s cibuľou by mali byť krásne zlatisté.
  • Upečené paradajky s cibuľou vložíme do hrnca a pridáme aj zo šupky vylúpané strúčiky cesnaku. Podlejeme horúcim vývarom, prevaríme a následne najemno rozmixujeme ponorným mixérom. Podľa potreby ešte pridáme soľ alebo korenie, taktiež môžeme zľahka dosladiť nejakým zdravším sladidlom.
  • Podľa chuti môžeme podávať s kúskami mozzarelly či chrumkavou hriankou z celozrnného pečiva, tiež ozdobené čerstvou bazalkou. Dobrú chuť. 

    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Zväčšená prostata: Ako na seba upozorní a čo je príčinou problému?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Zväčšená prostata: Ako na seba upozorní a čo je príčinou problému?

  • 0
  • 04.08.2021
Mangold – ktorý druh zeleniny sa ukrýva za týmto tajomným názvom?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Mangold – ktorý druh zeleniny sa ukrýva za týmto tajomným názvom?

  • 0
  • 24.07.2021
Čo sú esenciálne oleje a ako fungujú? Prečo ich začať používať?
KRÁSA

Čo sú esenciálne oleje a ako fungujú? Prečo ich začať používať?

  • 0
  • 17.07.2021