Ľahký recept na cícerovú polievku: Zahreje, zasýti a chutí skvelo!

Ľahký recept na cícerovú polievku: Zahreje, zasýti a chutí skvelo!

Myslíte si, že polievka nedokáže človeka dostatočne zasýtiť na dlhšiu dobu? Nuž, veľmi záleží na tom, o akú polievku ide. Napríklad vývar je u nás klasickou nedeľnou polievkou, po ktorej bežne nasleduje aj druhý chod. Pripraviť sa však dajú aj skutočne výživné a poriadne sýte polievky, ktoré zaženú hlad na pár hodín. Úplne postačí, ak budú napríklad plné bielkovín. Ak k nim ešte pridáme plátok celozrnného pečiva, ktoré je zdrojom komplexných sacharidov, spoľahlivo nás zasýtia. Aké ingrediencie však použiť pri príprave takejto výživnej polievky? Na prekvapenie sa v nej vôbec nemusí nachádzať mäso. Hlavnú rolu v tomto prípade totiž hrajú strukoviny. Tie radíme medzi veľmi dobré zdroje bielkovín, taktiež obsahujú veľa vlákniny a vitamínov či minerálnych látok.

Často prehliadanou strukovinou je napríklad cícer. Ide pritom o potravinu, z ktorej sa skutočne oplatí pravidelne variť. Obsahuje totiž viaceré vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, draslík, horčík či fosfor. Nemalú časť hmotnosti cícera tvoria spomínané bielkoviny, v o niečo menšom množstve ukrýva vlákninu. Z tejto strukoviny sa pritom okrem iného dajú uvariť rôznorodé polievky, napríklad mliečna cícerová polievka, alebo cícerová polievka so zeleninou či hubami. Skvelý je však aj cícerový krém, ktorý si môžete pripraviť aj podľa nasledujúceho receptu. Táto krémová cícerovo-mrkvová polievka vás dokonale zasýti aj zahreje a navyše chutí skvele. Vyskúšate ju?

Odporúčame: Recept na chrumkavé batatové hranolky: Nebudete sa ich vedieť dojesť!

varený cícer

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 400 g suchého cícera
  • 5 mrkiev
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • cca 1,5 až 2 l zeleninového vývaru (alebo vody)
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie
  • kurkumu 
  • drvenú rascu
polievka s cícerom

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si musíme vopred namočiť cícer do vody, a to najlepšie aspoň na 12 hodín. Môžeme ho nechať namočený napríklad cez noc.
  • Ďalší deň cíceru vymeníme vodu a uvaríme ho domäkka. To spravidla trvá okolo 60 minút, niekedy viac. Ak je však cícer dostatočne vymáčaný, tak zmäkne skôr. Jeho varenie sa dá urýchliť použitím tlakového hrnca.
  • Mäkký cícer následne premyjeme pod tečúcou vodou a zatiaľ odložíme nabok.
  • Nadrobno si nakrájame cibuľu a opražíme ju na troche olivového oleja. Pridáme aj nasekané strúčiky cesnaku. 
  • Následne pridáme kurkumu aj rascu, pokojne po pol lyžičke, taktiež trochu okoreníme a osolíme.
  • Cibuľku s koreninami ešte chvíľu opekáme a pridáme na menšie kolieska pokrájanú mrkvu.
  • Po chvíli zalejeme vývarom. Pridáme okolo 1,5 l vývaru (alebo vody), prípadne o niečo viac. Záleží na tom, akú hustú chceme polievku mať.
  • Necháme variť a čakáme, kým mrkva zmäkne. Potom pridáme uvarený cícer.
  • Premiešame, necháme chvíľočku povariť a následne rozmixujeme ponorným mixérom.
  • Podľa potreby a chuti ešte pridáme soľ, korenie či kurkumu. Povaríme a odstavíme z ohňa. Môžeme podávať. Dobrú chuť!

TIP: Malú časť vývaru s cícerom môžete odložiť a pridať následne až do rozmixovaného krému, ak chcete mať v polievke aj celé kúsky cíceru. Prípadne si priamo odložte jednu či dve hrste uvareného cíceru a pridajte ich do rozmixovanej polievky. 

Odporúčame: Ako si dopriať pizzu bez výčitiek? Skúste recept na karfiolovú pizzu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní