RECEPT: Kelovo-paradajková polievka – hotová raz-dva a plná živín

Kelovo-paradajková polievka

Jedni ich radia medzi zeleninu, druhí medzi ovocie. Dôležitejšie však je to, že ide o veľmi zdravý plod, ktorý by mal byť súčasťou nášho jedálnička. Reč je o paradajkách. Vedeli ste o tom, že obsahujú cenný antioxidant so silnými protirakovinovými účinkami zvaný lykopén, ktorý má priaznivý vplyv aj na srdcovo-cievny systém?

Obsah lykopénu sa dokonca zvyšuje tepelnou úpravou paradajok, preto sa ich oplatí konzumovať v akejkoľvek forme. Paradajky si možno vychutnať napríklad aj ako polievku, ktorú možno narýchlo pripraviť aj z paradajkového pretlaku. Fantastickú chuť má polievka z pečených paradajok, ktorej sa nič nevyrovná. Polievky z rajčín sa však dajú uvariť skutočne na mnoho spôsobov. 

My odporúčame vyskúšať túto rýchlovku s kelom a zemiakmi. Vyzerá na prvý pohľad možno netradične, no verte, že táto kombinácia vás nadchne. Hor sa do varenia!

Recept na kelovo-paradajkovú polievku

Táto kelovo-paradajková polievka je skvelým dôkazom, že zdravé jedlá môžu byť aj rýchle a chutné. Vďaka kombinácii paradajok plných lykopénu, výživného kelu a sýtych zemiakov získate polievku, ktorá je ľahká, ale zároveň dostatočne zasýti. Navyše je ideálna nielen na obed či večeru, ale aj ako zdravý spôsob, ako zahriať organizmus počas chladnejších dní. 

Suroviny na kelovo-paradajkovú polievku:

  • 1/4 hlávky kelu
  • 1 balenie pasírovaných paradajok
  • 3 – 4 menšie zemiaky
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 – 3 hrnčeky zeleninového vývaru (alebo vody)
  • soľ a mleté čierne korenie
  • cukor
  • 1/2 ČL rasce

paradajková polievka s kelom
Depositphotos

Postup prípravy kelovo-paradajkovej polievky

Ako prvé si nadrobno nasekáme cibuľu a v hrnci ju osmažíme na olivovom oleji. Následne pridáme nadrobno nasekaný kel a na malé kúsky nakrájané zemiaky a opekáme pár minút. Potom zalejeme vývarom. 

Privedieme k varu a za stáleho miešania pridávame pasírované paradajky. Premiešame, dochutíme soľou a čiernym korením. Taktiež pridáme rascu a podľa chuti trošku osladíme. Varíme do zmäknutia kelu a zemiakov, cca 20 až 25 minút. Po odstavení necháme chvíľu ochladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Tipy na obmeny receptu

  • S fazuľou alebo šošovicou – pridajte do polievky uvarenú bielu fazuľu alebo červenú šošovicu. Polievka tak získa viac bielkovín a stane sa sýtejšou.

  • So syrom – pred podávaním nastrúhajte na vrch parmezán alebo pridajte kúsky mozzarelly, ktoré sa v horúcej polievke jemne roztopia.

  • Pikantná verzia – kto obľubuje výraznejšie chute, môže pridať chilli papričku alebo štipku kajenského korenia. Pikantnosť krásne zvýrazní sladkastú chuť paradajok.

  • So smotanou – na zjemnenie chuti pridajte pár lyžíc kyslej smotany alebo smotany na varenie. Polievka tak získa krémovejšiu textúru.

  • Vegetariánska s cestovinou – namiesto zemiakov môžete pridať malé cestoviny, ako sú kolienka či orzo. Výborne nasajú paradajkový základ a polievka bude hutnejšia.

  • S mäsom – do polievky môžete pridať kúsky kuracieho alebo morčacieho mäsa, ktoré ju obohatia o ďalšie živiny a bielkoviny.

Ako polievku servírovať?

Najlepšie chutí horúca, podávaná s čerstvo nasekanou petržlenovou alebo bazalkovou vňaťou, ktoré dodajú sviežosť a krásnu arómu. Na vrch môžete pridať pár kvapiek olivového oleja, čo podčiarkne jej stredomorský charakter.

Skvelo sa hodí aj k chrumkavému pečivu, bagete alebo domácim krutónom. Tie dodajú polievke príjemný kontrast a premenia ju na plnohodnotné jedlo, ktoré zasýti aj väčších hladošov.

Kelovo-paradajková polievka ako zdravý poklad

Táto polievka je dôkazom, že aj z jednoduchých surovín dokážeme pripraviť jedlo plné chuti a zdravia. Kombinácia paradajok, kelu a zemiakov je nielen výživná, ale aj veľmi harmonická. Navyše ju ľahko obmeníte podľa toho, čo máte práve doma, a zakaždým môže mať trochu inú podobu.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE