Spielberg, Aniston či Ali: Aká choroba spája známe celebrity?

Spielberg, Aniston či Ali: Aká choroba spája známe celebrity?

Ľudia si často myslia, že celebrity známe po celom svete majú úplne dokonalý život. Majú slávu aj peniaze, za ktoré si vedia kúpiť takmer čokoľvek, na čo si len pomyslia...

Život si však nevyberá a najrôznejšie ochorenia stretávajú celebrity rovnako ako bežných ľudí. Aká choroba spája známe celebrity, akými sú napríklad hollywoodska herečka Jennifer Aniston, režisér Steven Spielberg či boxer Muhammad Ali a ďalšie?

Problémy s písmenkami

Ide o najčastejšie diagnostikovanú chorobu u detí v súčasnosti a často sa nesprávne charakterizuje ako porucha čítania. Je to tak preto, že sa vo väčšine prípadoch diagnostikuje u detí v školskom veku, kedy začnú mať problémy s čítaním. 

Dyslexia je však omnoho komplexnejšia. Pacienti s dyslexiou často nevedia priraďovať zvuky ku vhodným písmenkám či slovám, čo v konečnom dôsledku vedie k pomalšiemu a chybnému čítaniu.

Aj keď ju najčastejšie zistia v detskom veku, diagnóza môže rovnako prísť aj dospelom veku. Je potrebné si uvedomiť, že dyslexia nemá nič spoločné s inteligenciou, no ide o ochorenie, ktoré postihuje časti mozgu, ktoré potrebujeme na spracúvanie jazyka. Ktoré celebrity sa s dyslexiou pasujú podobne ako celkom bežní ľudia?

Pozri aj: Prekvapivé účinky bromelínu: Ako telu poslúži táto látka?

Jennifer Aniston

Zdroj: Depositphotos (imagepressagency)

Jennifer Aniston

Hviezda seriálu Priatelia zistila svoju diagnózu, až keď bola v druhej dekáde svojho života. Sama Jennifer Aniston po diagnóze ochorenia priznala, že v škole mala problémy, čo v súčasnosti mnohé vysvetľuje. Otvorene priznáva, že nikdy nebola dobrou študentkou, skôr bola triednym zabávačom.

Keira Knightley

Ďalšia slávna herečka, ktorá bojovala s dyslexiou, no tento raz od detstva. V škole ju nazývali hlúpou, čo ju len motivovalo k tomu, aby sa naučila čítať úplne dokonale. Keira Knightley priznáva, že keby nebolo jej diagnózy, úspešnou herečkou by dnes určite nebola.

Bude sa ti páčiť: TOP zaujímavosti o ľudských vlasoch: Koľko ich na hlave vlastne máme?

Richard Branson

Zdroj: Depositphotos (Jean_Nelson)

Richard Branson

Miliardár Richard Branson považuje dyslexiu za niečo, vďaka čomu tak veľmi uspel. Najúspešnejší Brit, ktorého kráľovná Alžbeta pasovala dokonca za rytiera, dnes vlastní aerolínie a stovky úspešných podnikov.

Steven Spielberg

Jeden z najlepších svetových režisérov Steven Spielberg sa o svojom ochorení dozvedel až keď mal 60 rokov. V škole bol však pre dyslexiu outsiderom a dieťaťom, ktoré spolužiaci šikanovali. Dokonca nedokončil ani vysokú školu. Svoje uplatnenie však našiel na filmovom plátne, a to bola azda najlepšia možná voľba.

Muhammad Ali

Boxerská legenda Muhammad Ali nezačala svoj prvý veľký súboj v ringu, ale v škole pri čítaní, ktoré mu nešlo takmer vôbec. Na to, v čom sa našiel, však slová našťastie nepotreboval.

Zaujme ťa: Ako by mal vyzerať jedálniček astmatika? Tomuto sa vyhnite!

Whoopi Goldberg

Zdroj: Depositphotos (Jean_Nelson)

Whoopi Goldberg

Azda najznámejšia filmová mníška na svete s dyslexiou bojovala už na škole, aj keď o tom nevedela. Nazývali ju hlupaňou, zo školy vyletela, no neskôr našla svoje poslanie na televíznych obrazovkách a filmových plátnach. Vo svojej zbierke má Oscara, Grammy aj Emmy.

Tom Holland

Aj mladému hercovi Tomovi Hollandovi bola diagnostikovaná dyslexia, a to už počas základnej školy. Anglický herec, ktorý sa preslávil hlavne vďaka role Spidermana vo viacerých filmoch o superhrdinoch, svojmu problému s písmenami čelí od 7 rokov. Rodičia ho v tomto čase zapísali do súkromnej školy.

Slávny herec s dyslexiou stále bojuje. Hoci je aj dnes terčom kritiky pre gramatické a pravopisné chyby na sociálnych sieťach, to nič nemení na tom, že sa aj napriek svojej malej nevýhode stal úspešným hercom. Zaradili ho do rebríčka Forbes 30 pod 30.

Aj tieto celebrity trápi dyslexia: herečka Salma Hayek, herec Keanu Reeves, herec Tom Cruise, herec Daniel Radcliffe či speváčka Cher. 

Zdroj foto z úvodnej koláže: depositphotos.com (autor PopularImages)

Článok aktualizovaný 29.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní