TOP zaujímavosti o ľudských črevách: Aké sú vlastne dlhé?

TOP zaujímavosti o ľudských črevách: Aké sú vlastne dlhé?

Zaujímavosti o ľudskej pečeni či nečakané fakty o mozgu človeka dnes striedajú dôležité a možno i prekvapivé informácie o ďalšom orgáne nášho tela, ktorým sú konkrétne črevá. V dnešnom článku si niečo povieme práve o tenkom a hrubom čreve, ktoré sú súčasťou tráviaceho traktu človeka.

Viete, aká je ich dĺžka, štruktúra či funkcia? To aj mnoho ďalšieho sa dozviete v nasledujúcom článku. Tak neváhajte a objavte spolu s nami zaujímavosti o ľudských črevách!

1. Naše črevá majú rozdielnu dĺžku

Črevo predstavuje najdlhšiu časť tráviace trubice, ktorá plynule nadväzuje na vrátnik žalúdka a končí sa až análnym otvorom. U človeka, podobne ako aj u ostatných cicavcov, je delené na dva celky, a tými sú tenké (latinsky intestinum tenue) a hrubé črevo (latinsky intestinum crassum).

Tenké črevo má u dospelého jedinca priemer asi 3 až 4 centimetre, pričom jeho dĺžka môže byť od 3 až do 5 metrov. Hrubé črevo je kratšie, v priemere má asi 1,5 m, no je šírka je v niektorých miestach až 8 centimetrov.

2. Naše črevá majú rozličné funkcie aj štruktúru

Naše črevá sa odlišujú nielen svojou dĺžkou a hrúbkou, ale aj štruktúrou a funkciou. Tenké črevo, ktoré anatomicky delíme na dvanástnik, lačník a bedrovník, má zvnútra zvrásnenú sliznicu, na povrchu ktorej sú črevné klky. Tie môžete vidieť na obrázku vyššie.

Sliznica hrubého čreva naopak žiadne klky nemá. Takáto stavba súvisí aj s odlišnou funkciou našich čriev. V tenkom čreve dochádza k tráveniu jednotlivých živín tráviacimi enzýmami i ich absorpcii. V hrubom čreve naopak nedochádza k produkcii tráviacich štiav a medzi jeho funkcie radíme vstrebávanie vody aj niektorých vitamínov či solí, zahusťovanie obsahu čreva a následnú tvorbu stolice.

Pozri aj: 3 kroky, ako predísť osteoporóze - tichému zabijakovi kostí

tenké črevo

Zdroj: Shutterstock®

3. Naše črevá produkujú vitamín K

Vitamín K je v našom tele nevyhnutný napríklad pri zrážanlivosti krvi, pričom jeho nedostatok má negatívny vplyv na zdravie organizmu. Pri jeho deficite môže dochádzať nielen k poruchám zrážanlivosti krvi, ale aj tvorbe modrín, krvácaniu z nosa či rednutiu kostí.

A prečo to spomíname? Vedeli ste o tom, že tento dôležitý vitamín si naše telo vytvára aj samé? Konkrétne je produkovaný baktériami v hrubom čreve. Okrem toho si ho môžete doplniť listovou zeleninou, petržlenom či strukovinami.

4. V našich črevách sa ukrýva imunita

Imunitný system patrí medzi najzložitejšie informačné a regulačné systémy v našom tele. Tvrdenie, že obrovská časť, respektíve základ imunitného systému človeka sa ukrýva práve v našich črevách, je pravdivé. Súbor baktérií, ktoré sa prirodzene vyskytujú najmä v našom hrubom čreve nazývame črevná mikroflóra.

Ak je narušená rovnováha črevnej mikroflóry, čiže škodlivé mikroorganizmy začínajú prevyšovať prospešné baktérie, môže dôjsť až o oslabeniu obranyschopnosti a rozvoju rozličných zdravotných problémov. Svojim črevám by sme mali preto dopriať dostatok probiotík, ktorých zdrojom sú napríklad kyslomliečne výrobky, ale aj vlákniny a vo všeobecnosti zdravej stravy.

Pozri aj: Najzdravšie exotické ovocie: Ktoré to je a prečo doň investovať?

imunita v črevách

Zdroj: Shutterstock®

5. Naše črevá majú obrovské množstvo neurónov

A na záver ešte jeden krátky a veľmi zaujímavý fakt o našich črevách. Vedeli ste o tom, že ľudské črevá majú obrovské množstvo nervových buniek, podobne ako napríklad miecha? Celá dĺžka čriev je veľmi bohato nervovo zásobená. Tento črevný nervový systém je často označovaný za náš druhý mozog, ktorý okrem iného dokáže vplývať aj na naše emócie.

Tipy, ako udržiavať svoje črevá zdravé:

  • v strave zahrňte dostatok zdrojov vlákniny (ovocie, zelenina, strukoviny, celozrnné potraviny),
  • pridajte do jedálnička zdroje probiotík (fermentovaná zelenina, kyslomliečne výrobky, tempeh),
  • podľa potreby (napr. pri užívaní antibiotík) doplňte probiotiká aj formou výživových doplnkov,
  • pite dostatok tekutín, najlepšie vody (podporuje správne vyprázdňovanie),
  • znížte príjem priemyselne spracovaných potravín, polotovarov, fast foodu, mastných a smažených jedál,
  • znížte príjem alkoholu,
  • pravidelne športujte a udržujte telo v pohybe (podporia sa tým aj pohyby čriev a vyprázdňovanie),
  • nezadržujte stolicu, ak cítite nutkanie na jej vylučovanie.

Aktualizovaný článok: 29.7.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní