Viete, čo je aktivácia orechov a semien? To musíte vyskúšať!

Viete, čo je aktivácia orechov a semien? To musíte vyskúšať!

    • Zdieľaj:
  • 24
  • 0

Hrsť orechov denne by mala mať v každom zdravom jedálničku svoje pevné miesto. Rovnako je do pokrmov skvelé pridávať rozličné druhy semienok, napríklad slnečnicových či tekvicových. Tieto potraviny sú totiž plné vlákniny, minerálnych látok a stopových prvkov, ale hlavne aj zdravých tukov, a to omega-3 aj omega-6 mastných kyselín. Počuli ste však už o tom, že samotné orechy aj semená je pred konzumáciou vhodné aktivovať? V článku vám prezradíme, čo je aktivácia orechov a semien aj ako na to!

Čo je aktivácia orechov a semien?

Pod pojmom aktivácia orechov a semien rozumieme úplne jednoduché namáčanie týchto surovín vo vode, a to pred ich konzumáciou. Na tento proces budete potrebovať misku s čistou vodou. Vybrané oriešky najskôr dôkladne prepláchnite a potom ich vložte do nádoby. Ideálna je pritom aktivácia pri izbovej teplote počas noci. Ráno tak budete mať orechy či semená pripravené na konzumáciu. Tento proces pritom nemá žiadny vplyv na ich úžasnú chuť!

Pozri aj: Prírodná liečba bolesti kolien: Ako si uľaviť od bolesti bez liekov?

aktivácia orechov

Zdroj: Shutterstock®

Prečo to vlastne robiť?

A prečo si vlastne dať toľko námahy s máčaním orechov a semien v čistej vode? Aktivované oriešky aj semená sú totiž pre ľudský organizmus oveľa ľahšie stráviteľné a nemusia tak pôsobiť na telo zaťažujúco. Okrem toho aktivácia podčiarkne ich pozitívne účinky. Rozličné orechy či semená obsahujú v suchom stave takzvané enzýmové blokátory, ktoré brzdia ich biochemické pochody, napríklad hnitie, ale aj klíčenie, až kým sa nebudú nachádzať vo vhodných podmienkach.

Tieto látky môžu následne v našom tráviacom trakte zhoršovať proces trávenia. Práve máčaním orechov a semien vo vode dochádza k neutralizácii týchto blokátorov. Problémom suchých orechov a semien môže byť aj ich obsah kyseliny fytovej, ktorá sa v organizme viaže s mnohými minerálnymi látkami, napríklad i vápnikom, železom či zinkom, čo môže sťažovať telu využitie týchto cenných látok.

orechy

Zdroj: Shutterstock®

Dôležitá je doba namáčania!

Otázkou zostáva, ako dlho obľúbené oriešky či semienka namáčať. Vyššie sme spomenuli, že to môže byť počas noci, no u jednotlivých druhov sa doba aktivácie predsa len trochu líši. Spôsobuje to najmä odlišná konzistencia a veľkosť konkrétnych orechov a semien. Najkratšia aktivácia pritom stačí kešu orechom, a to 3 až 6 hodín namáčania. Najdlhšie máčanie, pokojne 12 až 14 hodín, si vyžadujú mandle.

Lieskovce, arašidy, píniové, pekanové aj vlašské orechy je vhodné ponechať v miske s vodou asi 7 až 12 hodín. Čo sa týka semien, tak napríklad chutné slnečnicové alebo tekvicové semená budú aktivované po 7 až 10 hodinách. Ak aktivujete niektoré z týchto sušených plodov počas dňa a máte možnosť vymieňať im vodu, robte tak aspoň každé 3 až 4 hodiny.

Pozri aj: Ako na prečistenie hrubého čreva? Pomôžu vám tieto úžasné potraviny!


    • Zdieľaj:
  • 24
  • 0
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

LIEČBA

Vplyv menopauzy na telo ženy: Čo by mali vedieť aj tridsiatničky?

  • 28
  • 0
  • 20.11.2020
SEBAROZVOJ

Najväčšie mýty o starnutí: Čo neplatí o zdraví a živote vo vyššom veku?

  • 45
  • 0
  • 30.09.2020
LIEČBA

Aký je vplyv korčuľovania na telo? Ani by ste nepovedali, koľko má výhod!

  • 104
  • 0
  • 08.09.2020