Viete, prečo jesť cícer pravidelne? Jeho účinky vás presvedčia!

Viete, prečo jesť cícer pravidelne? Jeho účinky vás presvedčia!

Cícer je známa a dobre dostupná strukovina, na ktorú sa však v našich jedálničkoch často zabúda. A pritom obsahuje množstvo telu prospešných látok a má priam blahodarný vplyv na ľudský organizmus. Vedeli ste napríklad, že táto potravina pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi aj proces trávenia? A dokáže toho ešte oveľa viac! V nasledujúcom článku vám prezradíme, prečo jesť cícer pravidelne a ako si ho najlepšie vychutnať.

Čo vieme o cíceri?

Cícer baraní, latinsky Cicer arietinum, je jednoročná rastlina z čeľade bôbovité, ktorá dorastá do výšky asi jedného metra. Známy je aj ako rímsky hrach. Jeho domovinou je najmä stred a západ Ázie. Táto prastará rastlina, ktorej vek sa odhaduje až na 7500 rokov, sa následne v stredoveku rozšírila aj do Európy. Dnes je cícer pestovaný v mnohých oblastiach – od východného Stredozemia až do Ázie, v Severnej Amerike aj na západe Afriky, a to v rozličných nadmorských výškach.

Obľubuje ľahšie piesočnaté pôdy, ktoré nie sú premočené, no majú dostatok slnka. Cícer baraní je charakteristický svojimi zloženými zúbkatými listami a kvetmi bielej, ružovej alebo fialovej farby. Pestuje sa pre svoje guľaté semená, ktoré majú zvyčajne žltkastú farbu. Tie sú konzumované ako strukovina. V súčasnej dobe sú najväčšími producentmi cícera India, Turecko či Pakistan. Pre zaujímavosť môžeme nakoniec spomenúť, že celý rod cícera obsahuje približne až 43 rozličných druhov týchto bôbovitých rastlín. 

Odporúčame: Použitie sódy bikarbóny: 7 jednoduchých trikov, ktoré musíte poznať!

účinky cícera

Zdroj: Shutterstock®

Takéto sú jeho účinky

V cíceri sa ukrýva množstvo telu prospešných látok. Táto strukovina vám v prvom rade doplní bielkoviny aj veľké množstvo vlákniny. Ďalej sú v ňom zastúpené vitamíny skupiny B aj vitamíny A, C, E či K. Z minerálov sa v ňom najviac ukrýva draslík, horčík, fosfor či železo. Nakoniec však telu doplní aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Cícer má skutočne blahodarný vplyv na celý tráviaci systém. Účinne prečisťuje trakt, podporuje pravidelné vyprázdňovanie aj metabolizmus a preventívne pôsobí proti zažívacím ťažkostiam. Dokonca dokáže človeka zasýtiť na dlhú dobu. 

Okrem tráviaceho traktu však urobí cícer človeku veľkú službu aj v rámci kardiovaskulárneho systému. Táto strukovina napomáha znižovať vysoký cholesterol v krvi a taktiež sa podieľa na normalizovaní hladiny cukru v krvi. Cícer blahodarne vplýva aj na stav kostí, zubov a nechtov a vo všeobecnosti prispieva k dobrej obranyschopnosti organizmu. Výhodou tejto strukoviny je, že neobsahuje lepok a je vhodná aj pre celiatikov. Taktiež je skvelým zdrojom bielkovín pre vegetariánov či vegánov a v jedálničku ju rozhodne ocenia aj aktívne žijúci jedinci, napríklad i športovci. 

konzumácia cícera

Zdroj: Shutterstock®

Ako si ho vychutnať najviac?

Cícer je vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička. Rovnako je vhodný pri najrozličnejších diétach a redukcii váhy. Je dobre dostupný v každej väčšej predajni s potravinami. Jeho cena sa pohybuje v priemere okolo 1,5 eura za 500 gramové balenie. Ako si ho však čo najlepšie vychutnať? V prvom rade je ho potrebné správne uvariť alebo aj upiecť, nakoľko pečený cícer je skvelou pochúťkou. Cícer je vhodné pred samotným varením namočiť do vody, a to najlepšie cez noc na aspoň 10 až 12 hodín. Tesne pred tepelnou úpravou vodu zo strukoviny zlejte a na varenie použite čistú vodu. Tak predídete možným problémom s plynatosťou.

Cícer varte až do zmäknutia, čo môže trvať jednu až dve hodiny. Pri použití tlakového hrnca sa doba prípravy podstatne skráti. Takto pripravený cícer je skvelou prílohou k mäsu, no rovnako ho ako zdroj bielkovín môžete pridať do čerstvých zeleninových šalátov. Z vareného cícera však ľahko pripravíte aj jedinečný hummus, ktorý môžete použiť napríklad ako nátierku na chrumkavé pečivo. Dve šálky uvarenej strukoviny rozmixujte so štyrmi lyžicami olivového oleja, tromi lyžicami sezamovej pasty tahina a 2 strúčikmi cesnaku. Podľa chuti pridajte soľ, korenie a trochu citrónovej šťavy. Z chutného a zdravého cícera si však môžete pripraviť aj úžasnú polievku. 

Pozri aj: Viete, čo škodí pečeni? Môžu to byť aj tieto potraviny či suroviny!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jarka Šmihuľová 11.04.19 17:18

karma
-1.00

Zbožňujem pomazánky od BB župana pána Luntera. Keďže chutili Dobrému Hajzľovi isto chutia všetkým Slovákom.

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní