Zo všetkých strán počúvame, aké dôležité sú pre naše zdravie takzvané probiotiká. Význam majú hlavne pre náš tráviaci systém a jeho funkcie. Výrazne pritom vplývajú aj na imunitu človeka. Nachádzajú sa v mnohých potravinách, najmä v rozličných mliečnych produktoch, no rovnako je ich telu možné doplniť rôznymi výživovými doplnkami. Čo však takzvané prebiotiká? I tie sú pre nás dôležité a hlavne majú značný význam z hľadiska fungovania spomínaných probiotík. V nasledujúcom článku vám prezradíme, čo sú prebiotiká, prečo sú pre nás dôležité a ako si ich doplniť prostredníctvom pestrej stravy.
Čo sú prebiotiká?
Pojem probiotiká zahŕňa rozličné druhy živých mikroorganizmov, ktoré sú zdraviu prospešné a prirodzene sa vyskytujú v ľudskom tele. Medzi najznámejšie probiotické baktérie radíme hlavne rozličné laktobacily či bifidobaktérie. Sú súčasťou črevnej mikroflóry. V zdravej črevnej mikroflóre musia prevládať práve prospešné baktérie. Tá je nevyhnutná pre správne trávenie aj absorpciu mnohých živín a vitamínov.
Zabudnúť nemôžeme ani na to, že v našich črevách sídli aj imunita. Probiotiká však potrebujú pre správne fungovanie aj istú formu obživy.Tu na scénu prichádzajú práve spomínané prebiotiká. Ide hlavne o niektoré sacharidy (napríklad pochádzajúce aj z vlákniny), ktoré sú pre nás nestráviteľné. Zároveň však predstavujú živiny pre dobré baktérie a sú súčasťou celkového črevného mikrobiómu.
Odporúčame: Aký je význam mikroelementov pre zdravie? Nesmú nám chýbať!
Aký význam majú pre naše telo?
Za najvýznamnejšie prirodzené prebiotikum je považovaný oligosacharid zvaný inulín. Ide o zložku potravinovej vlákniny. Prebiotiká v našom tráviacom trakte primárne priaznivo ovplyvňujú rast probiotických baktérií, čo znamená, že majú pre nás nemalý význam. Podporujú tak vhodné zloženie mikroflóry hrubého čreva, čo prispieva k prevencii rozličných zdravotných problémov. Vďaka zdravej črevnej mikroflóre je v prvom rade možné eliminovať mnohé nepríjemné tráviace ťažkosti, napríklad hnačky či nadúvanie a plynatosť.
Konkrétne prebiotiká rovnako zväčšujú objem stolice a potláčajú zápchu. Tým zároveň prispievajú aj k zníženiu rizika nádorových ochorení, akým je napríklad rakovina hrubého čreva a konečníka. Udržiavanie si črevnej mikroflóry v rovnováhe zabezpečuje dostatočné vstrebávanie mnohých dôležitých živín, napríklad aj vápnika. Okrem toho to má vplyv na dobrú obranyschopnosť.
Bude ťa zaujímať
Ktoré potraviny sú prebiotické?
Tak ako vieme telu prirodzene dodávať probiotiká, napríklad pomocou fermentovaných a mliečnych produktov, rovnako to platí i v prípade prebiotík. Aj tie sú bežnou súčasťou našej stravy. Ich hlavným zdrojom je najmä surová zelenina a ovocie, prípadne i zdravé strukoviny či obilniny. Medzi najlepšie prebiotické potraviny radíme cibuľu, cesnak, pór, artičoky, čakanku či listovú zeleninu. Z ovocia je dobré sa spoľahnúť na jablká, marhule, banány alebo chutné bobuľové ovocie.
Medzi ďalšie vítané zdroje potrebných prebiotík radíme aj ovsené vločky, fazuľu či hrach aj ľanové semienka. Okrem toho je prebiotiká možné telu doplniť aj vo forme výživových doplnkov. Často sú dostupné suplementy, ktoré v sebe kombinujú probiotiká aj prebiotiká.
Odporúčame: Spoznajte najzdravšie antioxidanty: Kde a prečo vyhľadávať antokyány?