Najčastejšie prejavy nedostatku sacharidov: Nechýbajú vám náhodou?

Najčastejšie prejavy nedostatku sacharidov: Nechýbajú vám náhodou?

Sacharidy radíme spolu s bielkovinami a tukmi k základným zložkám potravy človeka. Je dôležité  vedieť, že v našom tele majú viacero významných funkcií. Sú dôležitých zdrojom energie a niektoré z nich majú zase stavebnú funkciu. Sú súčasťou rôznych enzýmov či nukleových kyselín, no rovnako ich môžeme nájsť v biologických membránach. Význam sacharidov v strave človeka je jednoducho nezanedbateľný. Viete však, akými signálmi vám môže dať telo najavo, že mu táto kategória živín chýba? V nasledujúcom článku vám prezradíme najčastejšie prejavy nedostatku sacharidov, ktoré môže človek pri nedostatočnej výžive rýchlo spozorovať.

Únava a nedostatok energie

Sacharidy predstavujú pre telo základný zdroj energie, a tak sa niet čomu čudovať, že ich deficit sa prejavuje v prvom rade nadmernou únavou. Človek sa môže počas dňa cítiť akýsi spomalený. K tomu sa môžu pridať problémy s koncentráciou, pocity nervozity aj celkovo zlá nálada. Ak človeku chýba energia, ani jeho mozog a pamäť nemôžu fungovať tak, ako by mali. Ak sa chcete týmto problémom vyhnúť, nezabúdajte mať vo svojom jedálničku dostatok potravín bohatých na polysacharidy, čiže zložené sacharidy, ktoré by mali v našej strave prevládať. Ich zdrojom sú celozrnné výrobky, ryža, zemiaky aj strukoviny. Ak potrebujete rýchly prísun energie, napríklad pri športových či iných fyzicky náročných aktivitách, spoľahnúť sa môžete aj na jednoduché cukry.

Bude vás zaujímať: Paretovo pravidlo alebo pravidlo 80/20: Platí aj dnes?

návaly hladu

Zdroj: Shutterstock®

Neustály hlad a nedostatočné zasýtenie

Potraviny bohaté na zložené sacharidy dokážu človeka veľmi dobre nasýtiť. Sú totiž bohaté na vlákninu, čo je zmes nestráviteľných sacharidov, ktorá okrem iného napomáha regulovať aj pocity sýtosti. Práve nedostatočné nasýtenie a častý hlad upozorňujú na nedostatok vlákniny. V prípade, že hlad pociťujete už do hodiny po jedle, zaraďte do jedálnička viac potravín bohatých na polysacharidy. To vás ochráni pred kolísaním hladín krvného cukru, a tým aj neželanými návalmi hladu a zbytočným maškrtením.

Zapáchajúci dych

Ďalším typickým prejavom nedostatku sacharidov v strave je aj zapáchajúci dych. Je to z toho dôvodu, že ak telu chýbajú sacharidy, začne miesto toho spaľovať tuky, čím začne aj produkcia ketónov a ich hladina v organizme sa postupne zvyšuje. Práve tie sú zodpovedné za nepríjemný zápach z úst. V takomto prípade človeku nepomôže ani ústna voda, ani dôkladnejšie umývanie zubov, ale iba doplnenie sacharidov pomocou stravy. Ak vás dlhodobo trápia problémy so zlým dychom, skúste sa zamyslieť nad tým, či konzumujete dostatok sacharidov.

tráviace problémy

Zdroj: Shutterstock®

Tráviace ťažkosti

Pri strave chudobnej na sacharidy sa ľahko môžu dostaviť aj rozličné tráviace problémy. Vieme, že potraviny bohaté na sacharidy nám dokážu zabezpečiť potrebné množstvo vlákniny, ktorá má pozitívny vplyv na proces trávenia a hlavne činnosť čriev. Kým rozpustná vláknina okrem iného vyživuje črevné baktérie, tá nerozpustná zase skracuje dobu, počas ktorej zostáva potrava v črevách. Nedostatok sacharidov a teda i vlákniny môže ľahko spôsobiť najmä problémy s vyprázdňovaním. V rámci prevencie zápchy nezabudnite do jedálnička zaradiť kvalitné zdroje vlákniny, medzi ktoré radíme aj strukoviny, ovsené vločky či rozličné druhy semienok.

Odporúčame: Mávaš problémy so sústredením? Tak toto musíš vyskúšať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní