Najlepšie oleje na vypráženie: Tieto odporúčajú aj vychýrení odborníci

Najlepšie oleje na vypráženie: Tieto odporúčajú aj vychýrení odborníci

Áno, vysmážanie či fritovanie ani zďaleka nepredstavuje zdravý spôsob úpravy potravín. Práve tepelná úprava pri nižších teplotách prispieva k uchovávaniu dôležitých látok v potravinách. Vysmážané pokrmy naopak zapríčiňujú zvýšený príjem kalórií i tukov. Ich pravidelná konzumácia zvyšuje riziko obezity a rovnako má negatívny vplyv na naše srdce a cievy. Môže prispieť k vysokému cholesterolu aj tlaku či cukrovke 2. typu.

Práve preto je dôležité, aby sme konzumáciu smažených jedál znížili na minimum a chutný vysmážaný rezeň si dopriali skôr príležitostne. Ak však aj niečo vysmážame, zvoliť by sme mali pritom vhodný olej! Je dobrý olivový olej? Aký olej je na vyprážanie najvhodnejší?

Poznáte najlepší olej na vyprážanie?

Vyprážanie, smaženie či fritovanie predstavuje úpravu jedla pri vysokých teplotách, a to zvyčajne aj nad 180 °C. Najzdravšie je nevyprážať vôbec, ak to však robíme, je potrebné použiť pri tom správny olej. Oleje, ktoré sú vhodné aj na vysmážanie, sú odolné a neprepaľujú sa.

Dôležitý je tu takzvaný bod zadymenia. Je to bod, pri ktorom sa olej začína prepaľovať a rozkladať, pričom môže dochádzať k vzniku mnohých látok škodlivých pre organizmus. Niektoré oleje majú bod prepálenia už pri 150 °C, niektoré začínajú dokonca horieť i skôr. 

Málo odolné sú najmä oleje s vysokým obsahom cenných nenasýtených mastných kyselín. Ľahko podliehajú oxidácii, rýchlo sa prepália, a preto na tepelnú úpravu potravín nie sú vhodné. Ktoré oleje sú však naopak odolné a je ich možné pri občasnom vyprážaní používať?

Ktoré oleje používať na bezpečné vyprážanie?

• Kokosový olej

Jedným z najlepších olejov, ktoré je možné využiť aj na vysmážanie, je známy a obľúbený kokosový olej, ktorý je charakteristický svojou kokosovou arómou. Má tuhú konzistenciu, ktorá sa mení na tekutú pri miernom zahriatí. Jeho bod zadymenia je okolo 230 °C.

Kokosový olej je tiež perfektný na pečenie dezertov a múčnikov. Uplatnenie však ani zďaleka nenachádza len v kuchyni. Využiť ho môžete totiž aj pri starostlivosti o vlasy a pokožku. Poradí si so suchou pleťou aj zničenými vlasmi s rozštiepenými končekmi.

Odporúčame: Prejavy nedostatku tukov v strave: Nevyhýbajte sa im, inak hrozia problémy!

• Avokádový olej

Ďalším olejom, ktorý môžete využiť na príležitostné vysmážanie, je avokádový olej. Tento olej zostáva dlho stabilný aj pri vysokých teplotách. Jeho dymový bod je skutočne vysoký, a to približne 250 °C až 270 °C.

Olej z plodov hruškovca amerického je plný dôležitých mastných kyselín aj viacerých vitamínov, napríklad vitamínu E. Môžete ho využiť pri pečení, varení i grilovaní. Rovnako nájde uplatnenie v studenej kuchyni a príprave dresingov či zálievok. 

• Arašidový olej

Ak z času na čas niečo vyprážate, správnou voľbou môže byť aj arašidový olej. Ten začína horieť až pri teplote okolo 230 °C. Vysokých teplôt sa tak ľahko nezľakne. Je zdrojom kvalitných tukov, vitamínu E aj ďalších látok s antioxidačnými účinkami. Má priaznivý vplyv na srdcovo-cievny systém, trávenie a pri vonkajšom použití aj na pleť či vlasy. Svoje zdravie ním však najviac podporíte vtedy, ak ho budete používať aj inak ako len na vysmážanie. Využívajte ho v studenej kuchyni alebo pri kratšom dusení či grilovaní.

Slnečnicový olej

Je ďalší olej s vysokým bodom dymenia (okolo 225 °C), často používaný na vysmážanie vďaka svojej ľahkej chuti. Neovplyvňuje chuť vysmážaných potravín. Slnečnicový olej je jedným z najpopulárnejších olejov používaných na vysmážanie. Je ľahko dostupný a cenovo výhodnejší v porovnaní s niektorými inými olejmi s vysokým bodom dymenia, ako je napríklad avokádový olej.

Bude vás zaujímať: TOP zaujímavosti o ľudských zmysloch: Koľko ich máme a ako fungujú?

• Olivový olej

Olivový olej je, z doposiaľ menovaných olejov, v našich kuchyniach asi najpoužívanejší a najbežnejší. Panenský olivový olej má bod zadymenia okolo 200 °C až 240 °C. Extra panenský olivový olej sa začína prepaľovať skôr. Olej z olív je však považovaný za jeden z najzdravších olejov vôbec. Dokáže v pozitívnom smere ovplyvniť naše zdravie. Samozrejme, opäť platí, že vysmážanie na tomto oleji by malo byť skôr výnimkou ako pravidlom. 

• Ryžový olej

Na príležitostné vyprážanie môžete použiť aj ryžový olej. Je opäť veľmi odolný voči vyšším teplotám, pričom jeho bod zadymenia sa pohybuje okolo 250 °C. Je zdrojom vitamínu E a podporuje znižovanie hladiny škodlivého LDL cholesterolu.

Jeho využitie je všestranné. V studenej kuchyni ho môžete pridávať do šalátov aj dresingov. Uplatnenie nájde aj pri varení a pečení. Okrem toho je skvelým kozmetickým pomocníkom. Podporuje pružnosť pokožky, neupcháva póry a regeneruje poškodené vlasy.

Odporúčame: Príznaky nedostatku vápnika: Takto nám telo naznačuje jeho deficit!

• Repkový olej

Má vysoký bod dymenia (okolo 220 °C) a je známy svojou neutrálnou chuťou a nízkym obsahom nasýtených tukov. Keďže má relatívne nízky obsah nasýtených tukov, ide o zdravšiu voľbu v porovnaní s niektorými inými olejmi alebo tukmi používanými na smaženie. Pri výbere repkového oleja na smaženie je dôležité uprednostniť rafinovanú verziu, ktorá má vyšší bod dymenia a je lepšie prispôsobená na vysokoteplotné varenie, ako je smaženie.

Článok aktualizovaný 29.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní