Viete, prečo jesť arašidy pravidelne? Týchto 7 účinkov musíte poznať!

Viete, prečo jesť arašidy pravidelne? Týchto 7 účinkov musíte poznať!

    • Zdieľaj:
  • 1

Arašidy, nazývané tiež búrske oriešky, predstavujú semená podzemnice olejnej z čeľade bôbovité. Plodom tejto rastliny sú struky, arašidy tak radíme medzi strukoviny. Sú určené aj na priamu konzumáciu, no rovnako sa z nich vyrába veľmi zdravý a užitočný arašidový olej či chutné arašidové maslo. Čo však samotné arašidy? Aj tie dokážu v pozitívnom smere ovplyvniť zdravie človeka. Samozrejme, treba si ich dopriať v rozumnom množstve, pričom ideálne je konzumovať najmä prírodné nesolené semená. 

1. Telu doplnia minerálne látky

Čo sa v chutných a obľúbených arašidoch ukrýva? Z vitamínov v nich môžeme nájsť éčko a rovnako viaceré z vitamínov skupiny B. Tieto semená sú však charakteristické obsahom takmer celého radu dôležitých minerálov a stopových prvkov. Telu doplnia železo, vápnik, horčík, mangán, meď, selén, zinok aj fosfor či draslík. Každá z menovaných látok má v našom tele množstvo významných funkcií.

Bude vás zaujímať: TOP bylinky na pálenie záhy: Zbavte sa otravného problému ihneď!

dobrá činnosť mozgu

Zdroj: Shutterstock®

2. Zlepšujú funkcie mozgu

Vďaka svojmu zloženiu majú arašidy pozitívny vplyv na nervový systém človeka. Zlepšujú činnosť mozgu, podporujú pamäť aj koncentráciu. Je to hlavne aj vďaka vysokému obsahu vitamínu B3, inak známeho pod názvom niacín. Aj arašidy tak môžu prispieť k zníženiu rizika rozvoja vážnych neurodegeneratívnych ochorení mozgu. Okrem toho predstavujú i zdroj zdravých tukov, ktoré sú rovnako potrebné pre správnu funkciu nervového systému.

3. Podporujú stabilnú hladinu cukru v krvi

Ďalším dôvodom, prečo konzumovať arašidy pravidelne, je ich schopnosť normalizovať hladinu cukru v krvi. V prípade, že potrebujete mať hladinu cukru v krvi pod dohľadom, určite zaraďte v rozumnom množstve do jedálnička práve arašidy. Pomáhajú znižovať riziko rozvoja cukrovky.

Odporúčame: Prevencia aterosklerózy: Týchto 5 vecí môžete pre svoje zdravie spraviť i vy!

zdravé srdce

Zdroj: Shutterstock®

4. Pomáhajú srdcu a cievam

Ak si niekoľkokrát týždenne doprajete 20 až 30 gramov arašidov, urobíte tak niečo aj pre svoje srdce a cievy. Napomáhajú totiž odstraňovať zlý LDL cholesterol a naopak podporujú zvyšovanie hladiny dobrého HDL cholesterolu. Prispievajú tak k prevencii nebezpečných srdcovo-cievnych ochorení. Arašidy sú totižto zdrojom silného antioxidantu zvaného resveratrol, ktorý chráni bunky a rovnako má pozitívny vplyv na nervový aj kardiovaskulárny systém človeka.

5. Chránia bunky pred poškodením

Arašidy sú zdrojom mnohých dôležitých antioxidantov, a to vrátane spomínaného resveratrolu či vitamínu E. Práve antioxidanty sú nenahraditeľnými pomocníkmi v boji proti škodlivým účinkom voľných radikálov. Chránia bunky a podporujú ich regeneráciu. Dostatočný príjem antioxidantov chráni organizmus pred rozvojom mnohých ochorení, vrátane chorôb srdca či rozličných druhov rakoviny.

zdroje bielkovín

Zdroj: Shutterstock®

6. Sú dobrým zdrojom bielkovín

Okrem toho, že arašidy ukrývajú množstvo minerálov, vitamínov či látok s antioxidačnými vlastnosťami, sú veľmi dobrým zdrojom rastlinných bielkovín. Podporujú tak rast svalovej hmoty. Obsahujú však i značné množstvo vlákniny, vďaka čomu sa starajú o správnu činnosť čriev. Vďaka vláknine aj bielkovinám dokážu zasýtiť človeka na dlhú dobu a ochrániť ho pred návalmi vlčieho hladu. Navyše podporujú metabolizmus. Sú teda vítanou súčasťou jedálnička športovcov i jedincov na redukčných diétach.

7. Podporujú zdravie pokožky

Ak si hrsť nesolených arašidov pridáte do jogurtu či raňajkových cereálií, alebo ich len tak skonzumujete namiesto desiaty či olovrantu, podporíte i zdravie svojej pokožky. Vďaka svojmu zloženiu dokážu totiž našej koži dopriať potrebnú výživu. Pre pokožku je nenahraditeľný napríklad spomínaný vitamín E, ktorý ju napomáha chrániť pred predčasným starnutím. Pokožke rovnako prospievajú mnohé vitamíny skupiny B, ktorých zdrojom sú aj búrske oriešky.

Odporúčame: Viete, čo spôsobuje škvŕkanie v bruchu? Nie, nie je to len hlad!


    • Zdieľaj:
  • 1
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Chromíková 12.11.19 10:32

MC
karma
109.00

Na Vianoce arašidy konzumujeme , cez rok ich nahradia vlašské orechy.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní