Ako prebieha gastroskopia? Odhoďte obavy, no pripravte sa!

Ako prebieha gastroskopia? Odhoďte obavy, no pripravte sa!

Rozličné druhy vyšetrení sú pre lekárov nápomocné pri diagnostike mnohých zdravotných problémov. Úplne bežný je napríklad odber a následný rozbor krvi. Z našej krvi toho totiž dokážu lekári zistiť o našom zdravotnom stave skutočne veľa. Niektoré vyšetrenia sú neinvazívne, sú vykonané pomerne rýchlo a ľudia s nimi nemajú väčší problém. 

Iné však často naháňajú i hrôzu či strach. Sčasti obávaným vyšetrením je aj takzvaná gastroskopia, a to najmä z toho dôvodu, že nejde o veľmi príjemný zážitok. I toto vyšetrenie je však nenahraditeľné pri diagnostike mnohých ochorení. Zistite, čo je to gastroskopia, prečo človek musí podstupovať gastroskopiu, koľko samotné vyšetrenie trvá a aká je príprava a priebeh vyšetrenia. 

Čo je gastroskopia?

Gastroskopiu radíme medzi endoskopické vyšetrovacie metódy, ktoré umožňujú vyšetrovať duté orgány a telesné dutiny. Pod pojmom gastroskopia, taktiež ezofagogastroduodenoskopia, pritom rozumieme endoskopiu hornej časti tráviacej sústavy. 

Pri tejto diagnostickej metóde je možné vyšetrenie pažeráka, lekár tiež sleduje žalúdok aj dvanástnik, teda hornú časť tenkého čreva. Toto vyšetrenie sa prevádza pomocou ohybného prístroja zvaného gastrofibroskop (gastroskop), ktorý je vybavený svetlom a kamerou, vďaka čomu môže lekár počas vyšetrenia sledovať vnútro tráviaceho traktu.

Táto metóda na vyšetrenie horného tráviaceho traktu má významnú funkciu pri diagnostike ochorení tráviaceho traktu (nádory pažeráka alebo žalúdka, zápaly žalúdka, peptické vredy a iné ochorenia pankreasu, žalúdka a dvanástnika). 

Odporúčame: ​TOP recepty z plodov bazy čiernej – ako pripraviť likér, džem, kompót či tinktúru?

gastroskopické vyšetrenie

Zdroj: Shutterstock®

Kedy je potrebná gastroskopia?

A kedy je gastro vyšetrenie potrebné a zvyčajne prevádzané? Toto vyšetrenie sa spravidla odporúča podstúpiť najmä pri dlhodobých poruchách trávenia, a to najmä v prípadoch, ak pacienta trápi zvracanie, bolesti žalúdka či nechutenstvo alebo nevysvetliteľné chudnutie. Ďalšie prípady, kedy sa vykonáva gastroskopia:

  • stále sa opakujúce pálenie záhy s grganím,
  • bolesti pri prehĺtaní a poruchy prehĺtania,
  • v rámci prevencie z dôvodu výskytu zhubného nádoru žalúdka v rodine,
  • pri podozrení na vredy,
  • pri podozrení na krvácanie z tráviaceho traktu (napr. z peptických vredov),
  • pri podozrení na celiakiu,
  • pri vážnej anémii neznámeho pôvodu (keďže jej príčinou môže byť i chronický zápal žalúdka). 

Ako sa pripraviť na gastroskopiu?

Na gastrologické vyšetrenie tráviaceho traktu musí byť pacient v prvom rade dostatočne pripravený. Toto vyšetrenie sa prevádza nalačno, pričom lekár upozorní jedinca na to, koľko hodín pred vyšetrením by už nemal jesť, piť či fajčiť a podobne.

Zvyčajne ide aspoň o 6 a viac hodín. Zvyšky potravy by totiž bránili dôkladnému prehliadaniu sliznice tráviaceho traktu. Príprava na vyšetrenie tiež môže zahŕňať vysadenie niektorých liečiv, ak tak lekár nariadi.

Priebeh vyšetrenia žalúdka a hornej časti tráviaceho traktu

Priamo pred zavedením prístroja do tráviacej rúry sa spravidla pacientovi ešte aplikuje do úst lokálna anestézia pre znecitlivenie ústnej dutiny a hornej časti hltana. Uľahčuje to zavedenie prístroja najmä v prípadoch, kedy jedinca trápi dávivý reflex. U malých detí sa gastroskopia (gastrofibroskopia) vykonáva v celkovej narkóze. Pacient je počas celého vyšetrenia ležmo na ľavom boku.

Pri samotnom vyšetrení cez ústnu dutinu, v ktorej má pacient vložený ochranný plastikový náustok, zavedie lekár spomínaný hadicový prístroj endoskop. Pomocou ovládacieho zariadenia je možné prístroj ovládať, natáčať a ohýbať. Gastrofibroskop zhotovuje obraz a ten je prenášaný na obrazovku. Lekár si tak môže dôkladne prezrieť sliznicu tráviaceho traktu, vrátanie celej steny žalúdka. 

Cez prístroj, respektíve jeho kanálik, je možné počas samotného vyšetrenia zavádzať aj ďalšie nástroje. Tie slúžia napríklad pre odber vzorky sliznice pre ďalšie vyšetrenie (napr. histologické vyšetrenie vzorky). Z nej je možné zistiť prítomnosť baktérie Helicobacter pylori či nádorové zmeny.

Toto vyšetrenie však nie je určené len na diagnostiku, pomocou gastroskopu možno vykonávať diagnostické a liečebné výkony. Lekár totiž počas neho môže napríklad i priamo zastaviť krvácanie zo žalúdočného vredu, taktiež odstrániť prehltnuté predmety, riešiť zúženia v hornej časti tráviaceho traktu a podobne. Z diagnostického zákroku sa teda môže stať v prípade potreby aj liečebný. 

Odporúčame: ​Ako spracovať čerstvé figy? Tu je 7 figových receptov, ktoré musíte skúsiť

vyšetrenie tráviacej sústavy

Zdroj: Shutterstock®

Čo po gastroskopii robiť alebo nerobiť?

Gastroenterologické vyšetrenie trvá priemerne asi 10 minút, nie je bolestivé a je bezpečné. Ak ide o klasické vyšetrenie bez vážnejších zákrokov, pacient prakticky po vyšetrení odchádza domov, prípadne môže počkať na výsledky vyšetrenia odobratej vzorky.

Obvykle pacient po gastroskopii nie je zvlášť obmedzený v nejakých bežných činnostiach. Ak mu však napríklad bola podaná znecitlivujúca látka, spravidla sa neodporúča aspoň hodinu jesť alebo piť, pretože hrozí vdýchnutie potravy či tekutiny. Vhodné je po vyšetrení tiež vynechať príliš horúce alebo dráždivé nápoje. Vždy je však dôležité hlavne dodržiavať pokyny lekára.

Možné komplikácie po gastroskopii

Komplikácie pri tomto vyšetrení sú skutočne zriedkavé, no i napriek tomu je ich dobré poznať. Informovať by o nich mal i samotný lekár.

  • Bežne sa objavuje napríklad pocit škriabanie v hrdle, prípadne mierne pobolievanie b brušnej durine.
  • Ako následok utlmujúcej injekcie, ak je podaná, sa môže objaviť točenie hlavy, alergická reakcia či poruchy srdcového rytmu.
  • Samotné vyšetrenie gastrofibroskopom môže spôsobiť poškodenie steny hltanu, výnimočne dochádza k vdýchnutiu žalúdočného obsahu či prederaveniu tráviaceho traktu, a to najmä v prípade prítomnosti nejakého chorobného procesu v tráviacej sústave.

Kedy nie je možné gastroskopiu vykonať?

V niektorých prípadoch gastroskopiu nie je možné podstúpiť. Neprevádza sa pri zlyhávaní srdca a krvného obehu či u pacientov v bezvedomí a riziku vdýchnutia zvyškov potravy či zvratkov. Taktiež sa neodporúča, ak u konkrétneho pacienta hrozí, že sa tráviaca rúra prederaví. Gastroskopia sa rovnako neprevádza u nespolupracujúcich a brániacich sa jedincov.

Toto vyšetrenie môže byť veľmi nápomocné pri skorej diagnostike aj vážneho zdravotného problému, preto je vhodné jeho podstúpenie aj napriek obavám dobre zvážiť. V prípade akýchkoľvek otázok sa neváhajte obrátiť priamo na lekára, ktorý vám o vyšetrení poskytne všetky potrebné informácie. 

Článok aktualizovaný 28.9.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Chromíková 22.11.19 09:08

MC
karma
109.00

Nič príjemné....

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní