TOP recepty z plodov bazy čiernej – ako pripraviť likér, džem, kompót či tinktúru?

TOP recepty z plodov bazy čiernej – ako pripraviť likér, džem, kompót či tinktúru?

Baza čierna, latinsky Sambucus nigra, patrí k bežne sa vyskytujúcim tunajším rastlinám. Je rozšírená prakticky po takmer celom Slovensku. Aj vy radi zbierate kvety bazy, ktoré začínajú kvitnúť obvykle od mája do júla? Čerstvé bazové kvety sú krásne voňavé a nachádzajú široké uplatnenie. Čaj z kvetov, vyprážané kvety bazy, bazový sirup – to a mnoho ďalšieho sa dá z nazbieraných kvetov pripraviť.

Po sezóne bazových kvetov však zakrátko prichádza aj sezóna dozrievania plodov. Dajú sa aj plody bazy čiernej nejako využiť? Áno, aj zdravé plody bazy majú uplatnenie v kuchyni a tradičnej medicíne. Dá sa z nich pripraviť napríklad liečivý sirup, tiež chutný džem alebo kompót. Prinášame tipy na chutné recepty z plodov bazy čiernej, ktoré musíte vyskúšať!

Sú plody bazy čiernej jedovaté?

Zrelé plody bazy sú drobné a charakteristické veľmi tmavou až čiernou farbou a kyslastou chuťou. Zber plodov bazy čiernej sa spája najmä s jesenným obdobím, v teplejších oblastiach Slovenska sa na zber možno vydať už na prelome leta a jesenného obdobia.

Na zber sa vyberte na okraj lesov a lúk či na rúbaniská. Plody v blízkosti ciest kvôli znečisteniu nezbierajte. Využitie plodov bazy je naozaj rôznorodé, no zároveň je potrebné správne spracovanie. Netreba zabúdať na to, že časti bazy čiernej sú mierne jedovaté, a to vrátane plodov.

Je to najmä kvôli obsahu takzvaného sambunigrínu, ktorý môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti, bolesti, hlavy aj hnačky. Je však jednoduchý spôsob, ako sa tejto látky zbaviť – tepelná úprava. Plody, ako aj kvety, sú po tepelnom spracovaní bezpečné na používanie v primeranom množstve.

Liečivé účinky plodov bazy čiernej:

  • sú bohaté na vitamín C, takže predstavujú skvelú podporu imunity,
  • obsahujú viaceré vitamíny skupiny B, ovocné kyselina a éterické oleje, pektíny, minerálne látky a stopové prvky,
  • sú zdrojom antioxidantov (vrátane rôznych flavonoidov), ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi,
  • ukrývajú sa v nich rastlinné farbivá antokyány, ktoré majú silné protizápalové a antioxidačné účinky,
  • sú nápomocné pri virózach, respiračných ochoreniach a nachladnutí,
  • majú laxatívne účinky, pôsobia proti zápche,
  • podporujú trávenie,
  • zmierňuje bolesti hlavy,
  • v tradičnej medicíne sa uplatňujú aj pri bolestiach nervového pôvodu (napr. pri ischiatických zápaloch).

Odporúčame: ​Ako spracovať čerstvé figy? Tu je 7 figových receptov, ktoré musíte skúsiť

TOP recepty z bobúľ bazy čiernej:

Čaj z plodov bazy čiernej

Ingrediencie:

  • 2 ČL sušených plodov bazy čiernej

  • 1 l vody

Postup: Pripravíme si sušené plody, a to napríklad sušením v sušičke alebo v rúre pri teplote do 40 °C. Vodu privedieme k varu, pridáme sušené plody a pár minút povaríme. Následne scedíme a podávame pri prechladnutí, chrípke alebo iných vyššie spomínaných problémoch. Na dochutenie môžeme zvoliť med a citrón.

TIP: Bobule bazy čiernej sa dobre zo stoniek oberajú pomocou vidličky, ktorou ich stačí, takpovediac, očesať ako hrebeňom.

Domáci likér z plodov bazy čiernej

Ingrediencie:

  • 0,5 kg plodov bazy čiernej

  • 250 g kryštálového cukru
  • 0,5 l vody
  • 1 ČL mletej kávy
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 ml rumu

Postup: Plody bazy zbavíme stopiek a umyjeme. Dáme ich do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme k varu a povaríme na miernom ohni asi 10 minút. Následne odvar scedíme a pretlačíme cez husté sitko. Do šťavy z bazových plodov pridáme mletú kávu, vanilkový cukor aj kryštálový cukor.

Opäť privedieme k varu a povaríme ďalších 15 minút. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme rum, dobre premiešame a naporciujeme do pripravených fľašiek. Hotový likér skladujeme v chlade a tme.

Odporúčame: ​Papriková nátierka: Chuťová bomba pre každú príležitosť

Domáci sirup z bazy čiernej

Ingrediencie:

  • 1 kg plodov bazy čiernej

  • 1 liter vody
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 3 citróny
  • 2 klinčeky
  • 1 celá škorica
  • 1 badián

Postup: Bazové plody zbavíme stopiek, umyjeme a dáme do hrnca. Prilejeme vodu a pridáme klinčeky, škoricu a badián. Privedieme k varu a povaríme asi 5 až 10 minút. Potom odstavíme z ohňa, pridáme cukor a za stáleho miešania ho necháme rozpustiť.

Zmes scedíme a prepasírujeme cez husté plátno a dáme späť na oheň variť. Povaríme asi 20 minút a odstavíme. Nakoniec pridáme šťavu z citrónov a premiešame. Hotovým sirupom plníme fľašky, ktoré uzavrieme a sterilizujeme asi 20 minút pri teplote 80 °C.

Lahodný džem z plodov bazy čiernej

Ingrediencie:

  • 1 kg plodov bazy čiernej

  • 2 kg jabĺk
  • 0,5 kg kryštálového cukru
  • 1 PL kyseliny citrónovej
  • 2 PL rumu (voliteľné)

Postup: Jablká ošúpeme a nakrájame, plody bazy zbavíme stopiek. Jablká rozvaríme v troche vody a prepasírujeme. Potom pridáme cukor a bazové plody. Dáme variť, kým sa všetko nerozvarí na jednotnú zmes. Pridáme kyselinu citrónovú a rum.

Hotový džem naplníme do pohárov, ktoré uzavrieme a otočíme hore dnom. Takto necháme do vychladnutia. Bazový džem z plodov je nielen chutný, ale je dobrý aj pri kašli a nachladnutí.

Odporúčame: ​Domáce sušené paradajky – tipy na ich prípravu aj využitie v kuchyni

Kompót z plodov bazy čiernej

Ingrediencie:

  • 3 kg bazových bobúľ

  • 1 liter vody
  • 750 g kryštálového cukru
  • celá škorica
  • 4 voňavé klinčeky
  • trocha citrónovej šťavy

Postup: Bazové plody umyjeme, zbavíme stopiek a krátko povaríme vo vode – stačí ich dať do sitka a vložiť do horúcej vody na 1 až 2 minúty. Necháme ich vychladnúť a naložíme do pohárov. Pripravíme si cukrový roztok z vody, cukru, škorice a klinčekov. Povaríme a necháme ochladnúť. Potom primiešame aj citrónovú šťavu.

Roztok scedíme a zalejeme ním plody v pohároch. Poháre dobre uzavrieme a dáme sterilizovať na 20 až 30 minút pri teplote 80 °C. Necháme vychladnúť a odložíme do špajze.

Bazové víno z plodov bazy

Ingrediencie:

  • 3 l plodov bazy čiernej

  • 3 l vody
  • 700 g kryštálového cukru
  • 100 g hrozienok
  • 2 celé škorice
  • 5 klinčekov
  • 1 badián
  • kúsok zázvoru
  • 5 g droždia

Postup: Bazové bobule zbavíme stopiek, umyjeme a zalejeme vodou. Následne povaríme asi 30 minút a potom scedíme a pretlačíme cez husté sito. Do scedeného odvaru pridáme cukor, hrozienka, škoricu, klinčeky, badián aj závor a dáme ešte povariť.

Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutého odvaru pridáme rozdrobené droždie a zlejeme do čistej sklenej nádoby. Prekryjeme celofánom a ten poprepichujeme špendlíkom. Takto necháme na teplom mieste kvasiť asi jeden týždeň.

Víno môžeme začať stáčať do fliaš po tom, čo zmizne pena. Hotové vína z plodov bazy skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

Tinktúra z plodov bazy čiernej

Ingrediencie:

  • 100 g čerstvých alebo 50 g sušených plodov bazy čiernej

  • 3,5 dl číreho 40 % alkoholu

Postup: Plodu umyjeme, zbavíme stopiek a naložíme do čistého zaváraninového pohára. Zalejeme ich alkoholom a poriadne uzavrieme. Necháme macerovať asi 4 až 5 týždňov. Počas toho nádobu párkrát pretrepeme. Odstátu tinktúru krátko povaríme a následne scedíme cez jemné sito a uskladníme v tmavej sklenej fľaštičke. Počas virózy sa odporúča 1 ČL tinktúry 1 až 2 razy denne.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní