Červené víno vs. biele víno – ktoré možno označiť za zdravšie? Ktoré má menej kalórií?

Červené víno vs. biele víno – ktoré možno označiť za zdravšie? Ktoré má menej kalórií?

Ste milovníci červeného vína alebo patríte k tým, ktorí preferujú biele víno? Hoci je v oboch prípadoch reč o víne, biele a červeného víno sa v mnohom odlišujú, a to nielen vo svojom charakteristickom sfarbení. Mnohí preferujú biele víno, lebo je ľahšie a chuťovo jemnejšie. Často sa podáva napríklad k rybám či hydine.

Červené vína sú ťažie a ich chuť je výraznejšia. Zvyknú sa kombinovať napríklad so zverinou, kačkou či hovädzím. Vhodné sú napríklad aj k mäkším syrom. Uvažovali ste nad tým, či nám môže pohár kvalitného vína priniesť nejaké zdravotné benefity?

Myslíte si, že je zdravšie červené alebo biele víno? V čom majú navrch červené druhy vína a v čom zase víno svetlej farby? A ktoré víno má menej kalórií? Aj na to sa pozrieme v nasledujúcom článku.

Vznik červeného vína a výroba bieleho vína

Biele a červené víno je možné rozoznať už na prvý pohľad. Mohlo by sa zdať, že hlavný rozdiel medzi týmito dvomi základnými druhmi vína je v tom, že biele sa vyrába zo svetlého hrozna a červené víno zase z červeného alebo modrého hrozna. Avšak, farba vína závisí nielen od toho, z akého hrozna je vyrobené.

Aký je hlavný rozdiel? Záleží primárne na tom, či pri výrobe vína dochádza ku kvaseniu bobúľ hrozna aj so šupkami alebo je šupka aj s jadierkami odstránená. Pri výrobe červeného vína sa drvia celé hrozná a následne sa kvasia. Biele vína sa pripravujú tak, že bobule sa pred kvasením najskôr zlisujú a ku kvaseniu dochádza bez šupiek a semien.

Zaujímavosťou pritom je, že červené víno sa dá pripraviť len z rôznych tmavých odrôd viniča. Naopak, biele víno sa dá pripraviť nielen zo svetlého hrozna, ale aj tmavých bobúľ, a to práve preto, lebo sa pri výrobe bieleho vína odstraňujú spomínané šupky.

Odporúčame: ​Ako spracovať čerstvé figy? Tu je 7 figových receptov, ktoré musíte skúsiť

Možno považovať červené víno za zdravšie?

Na rozdiely medzi bielym a červeným vínom sa môžeme pozrieť vo viacerých smeroch. Často sa môžeme stretnúť aj s otázkou, ktoré víno možno považovať, takpovediac, za zdravšie. Niektorí tvrdia, že z hľadiska zdravia je lepšou voľbou práve červené víno, podľa iných je to práve svetlé víno.

Na túto problematiku sa možno pozrieť z viacerých hľadísk. V prvom rade je potrebné zmieniť, že červené víno má veľkú výhodu oproti bielemu vínu najmä v tom, že sa pripravuje bez odstránenia šupiek. Šupky bobúľ viniča sú totižto zdrojom mnohých cenných látok. Podobne to platí aj v prípade semienok.

Vďaka tomu, že sa víno kvasí so šupkami aj jadierkami, získava červené víno nielen svoju nezameniteľnú farbu, chuť a vôňu, ale aj vyšší obsah telu prospešných látok. Práve z hroznových šupiek preniká do vína pri procese výroby mnoho látok s prospešnými účinkami. Oproti bielemu vínu obsahuje to červené spravidla aj menej cukru.

Z hľadiska nutričných hodnôt má červené víno navrch, preto je neraz považované za zdravšie. Avšak, aj biele víno má v niektorých smeroch navrch. Dalo by sa povedať, že určiť jednoznačného víťaza nie je práve najjednoduchšie.

Aké sú účinky červeného vína?

Patríte k tým , ktorí uprednostňujú červené víno? V tomto prípade by ste rozhodne mali vedieť viac o tom, aké sú benefity červeného vína. Červené víno je charakteristické vyšším obsahom takzvaných polyfenolov, čo sú skupiny rôznych prirodzene sa vyskytujúcich látok s antioxidačným účinkom.

Patria medzi ne flavonoidy, triesloviny, taníny a ďalšie skupiny látok. Je im pripisovaný rôznorodý priaznivý vplyv na zdravie človeka. Spomenuté triesloviny majú protizápalové účinky a okrem iného priaznivo ovplyvňujú napríklad cievy. Červené víno je taktiež známe obsahom resveratrolu, čo je veľmi silný antioxidant, ktorý bojuje proti voľným radikálom a chráni bunky tela pred poškodením.

Červenému vínu sú vďaka jeho zloženiu pripisované aj tieto účinky:

  • vďaka obsahu resveratrolu preventívne pôsobí proti niektorým protinádorovým ochoreniam,

  • obsiahnutý resveratrol je aj antibakteriálny, protizápalový, protiplesňový,

  • vďaka obsahu rôznych polyfenolov červené víno znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, ako aj rakoviny prostaty,
  • obsiahnutý kvercetín priaznivo pôsobí proti srdcovo-cievnym ochoreniam, rakovine, cukrovke i neurologickým chorobám,
  • znižuje vekom podmienené zhoršovanie mozgových funkcií, červené víno zvyšuje ochranu pred vznikom Alzheimerovej choroby,
  • znižuje riziko rozvoja rakoviny cukrovky 2. typu,
  • má priaznivý vplyv na hladiny HDL a LDL cholesterolu,
  • podporuje dlhovekosť.

Účinky bieleho vína

Patríte naopak k osobám, ktoré nedajú dopustiť na kvalitné biele vína? Je možné aj pitím bieleho vína v rozumnom množstve nejako podporiť svoje zdravie? Biele víno obsahuje podstatne menej spomínaných polyfenolov a látok s antioxidačným pôsobením, ktoré prispievajú k ochrane pred rakovinou či kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Obsah živín a antioxidantov je nižší, nie však nulový. Bielemu vínu sú pripisované priaznivé účinky na zdravie pľúc. Pôsobí protizápalovo a má tiež pozitívny vplyv na pokožku. Biele víno obsahuje tyrosol a hydroxytyrosol. Tieto látky prispievajú k ochrane srdca. K ďalším účinkom bieleho vína možno pridať boj proti zápche a nadúvaniu aj podporu vylučovania tráviacich štiav.

Odporúčame: ​Papriková nátierka: Chuťová bomba pre každú príležitosť

Ktoré víno má menej kalórií?

Biele víno má síce menej niektorých prospešných látok, no za to má navrch aj v iných smeroch. Pohár bieleho vína napríklad obsahuje spravidla menej alkoholu ako pohár červeného vína. Väčšina bielych vín má aj nižší podiel kalórií, čo rozhodne ocenia mnohí milovníci bieleho vína. Konkrétny obsah kalórií závisí od viacerých faktorov, napríklad od obsahu cukru či alkoholu.

Suché biele vína obsahujú v priemere 70 kcal na 100 ml, polosuché a polosladké vína okolo 80 až 90 kcal na 100 ml a tie najsladšie druhy až okolo 100 kcal na 100 ml.

Čo sa červených vín týka, tie najsuchšie obsahujú okolo 80 kcal na 100 ml. Polosuché a polosladké červené vína môžu mať cez 100 kcal na 100 ml a tie najsladšie červené vína môžu mať pokojne až okolo 200 kcal na 100 ml.

Negatívne účinky nadmernej konzumácie alkoholu

Spomínali sme viaceré priaznivé účinky červeného a bieleho vína, no netreba zabúdať na to, že o takýchto priaznivých vplyvoch na ľudský organizmoch možno hovoriť v prípade umiernenej konzumácie vína. Víno stále predstavuje alkoholický nápoj a nadmerný príjem alkoholu má výrazne škodlivý vplyv na zdravie človeka.

Konzumácia akého množstva vína je bezpečná? Vo všeobecnosti sa odporúča 1 pohár červeného alebo bieleho vína denne u žien a u mužov 1 až 2 poháre vína denne. V ideálnom prípade by však malo ísť o konzumáciu vína párkrát týždenne, nie každý deň.

Je potrebné mať na pamäti, že nadmerná konzumácia alkoholu zvyšuje riziko aj týchto zdravotných problémov:

  • diabetes 2. typu,

  • hypertenzia,
  • infarkt myokardu,
  • mŕtvica,
  • nádorové ochorenia,
  • žalúdočné vredy,
  • tráviace problémy,
  • znížená imunita,
  • poruchy sexuálnych funkcií,
  • psychické poruchy.
- Anketa

MÁTE RADŠEJ BIELE ALEBO ČERVENÉ VÍNO?

Odpovedalo 23 ľudí  

biele víno
9%
červené víno
78%
iné druhy vín
9%
víno nepijem
4%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní