Nejde len o číslo! Viete, ako veľmi je nebezpečný brušný tuk?

Nejde len o číslo! Viete, ako veľmi je nebezpečný brušný tuk?

Nadmerné množstvo tuku v tele trápi mnohých z nás. Väčšinou nám však robí vrásky preto, že navonok pôsobí neesteticky a chceli by sme ho preto ľudovo povedané zhodiť, a to najmä v okolí brucha. Lekári však pred brušným tukom vystríhajú úplne z iného hľadiska, a to z toho zdravotného. Ak ho máte priveľa, ste automaticky náchylnejší na mnohé chronické ochorenia.

Dva druhy brušného tuku

Poznáme dva druhy brušného tuku – podkožný a viscerálny, teda ten ktorý je umiestnený pod podkožným tukom a nazýva sa aj vnútrobrušný. Ak tipujete, že naozaj nebezpečný brušný tuk je ten viscerálny, máte pravdu. Obaľuje vnútorné orgány ako sú črevá, žalúdok či pečeň a ohrozovať môže dokonca aj tepny. Práve tento tuk môže podľa odborníkov spôsobiť, že človek s väčšou pravdepodobnosťou v živote dostane jednu z vážnych ochorení, ako je napríklad diabetes, niektoré srdcové ochorenia, zápal pankreasu, rakovina prsníka či vysoký cholesterol

Inšpiruj sa: Každé kilo sa počíta: Prečo sa oplatí schudnúť 5 % telesnej váhy?

kde je viscerálny tuk

Zdroj: Shutterstock®

Koľko je priveľa?

Ak si práve teraz obopínate krajčírskym metrom brucho, aby ste zistili, koľko vnútrobrušného tuku máte, sklameme vás, len tak jednoducho sa zmerať nedá. Miera, ktorú vám meter ukazuje, je totiž spojenie podkožného a viscerálneho tuku. Ak však meter ukazuje u žien viac ako 89 centimetrov a u mužov viac ako 101,5 centimetra, je pravdepodobne na čase zasiahnuť. Dobrou správou je, že viscerálny tuk stratíte ako prvý a ako inak, bez pohybu to nepôjde.

prečo je viscerálny tuk nebezpečný

Zdroj: Shutterstock®

Začnite zľahka

Zhodiť viscerálny brušný tuk nie je jadrová veda, no nebude to ani také jednoduché. Základ je do života zaradiť viac pohybu. Či už vyskúšate efektívne cviky na brucho alebo začnete behať či chodiť do „posilky", nikdy to neprežeňte a začnite skôr zľahka. Niekedy stačí začať viac chodiť, v práci sa postaviť a natiahnuť či vymeniť auto za bicykel. Ak k pravidelnému pohybu pridružíte aj zdravšiu stravu, vnútrobrušný tuk pôjde preč ešte jednoduchšie.

Pozri aj: Ako začať behať? Držte sa týchto zásad a pôjde to!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní