Ochorenia močových ciest: Poradí si s nimi tento prírodný liek?

Ochorenia močových ciest: Poradí si s nimi tento prírodný liek?

Ochorenia močových ciest bývajú skutočne nepríjemné, neraz veľmi bolestivé a zároveň trápia veľké množstvo ľudí. Veľmi častý je napríklad zápal močových ciest, no mnohí bojujú aj s močovými kamienkami či pieskom. Tradičná ľudová medicína pozná viacero účinných prírodným pomocníkov na boj s chorobami močového ústrojenstva. Takýmto je aj bylinka zvaná zlatobyľ obyčajná, latinsky Solidago virgaurea. Ľudovo sa jej hovorí aj zlatá byľ či zlatá metla. Ide o trvácu rastlinu z čeľade astrovité, ktorá dorastá do výšky okolo 60 až 100 centimetrov.

Zlatobyľ je charakteristická priamou stonkou s vajcovitými listami v dolnej časti a kopijovitými listami v hornej časti rastliny. Kvety krásnej sýto žltej farby sú usporiadané do užšej metliny alebo strapca. Kvetné úbory sú prevažne v hornej rozvetvenej časti rastliny. Zlatobyľ je už oddávna využívaná ako rastlinná surovina na výrobu farbív na plátno či vlnu. Odoprieť sa jej však v prvom rade nedajú jej liečivé vlastnosti. Známa je najmä svojím pozitívnym vplyvom na močové cesty človeka. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ako zlatobyľ zužitkovať pre svoje zdravie.

Odporúčame: Kedy si uvariť valeriánový čaj? Je prírodným liekom na mnoho ťažkosti!

zlatobyľ obyčajná

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to?

Na liečebné účely sa využíva kvitnúca vňať zlatobyle obyčajnej, pričom ideálne je vybrať sa na zber už v začiatku kvitnutia rastliny, čo je prevažne v mesiaci august. Zber je však možné podniknúť aj v priebehu septembra či októbra. Zlatobyľ nájdete na lúkach a pasienkoch, v svetlých lesoch a pri lesných cestách či na slnečných svahoch aj v okolí viníc. Rastie od nížin až po podhoria. Nazbieranú vňať je možné vysušiť v tieni či umelých podmienkach pri teplote do 40 °C a následne uskladniť do zásoby.

Samozrejme, sušenú vňať je možné aj zakúpiť, a to v lekárňach či predajniach so zdravými potravinami aj na internete. Na prípravu záparu zo zlatobyle vám postačí jedna lyžička sušenej vňate na pohár vriacej vody. Nápoj nechajte lúhovať do 15 minút a následne ho sceďte. Zlatobyľový čaj je pri akútnych ťažkostiach vhodné piť dva až tri razy denne. Pite ho ešte teplý a po menších dúškoch. 

účinky zlatobyle

Zdroj: Shutterstock®

Pomôže len pri problémoch s močovými cestami?

Sušená droga zo zlatobyle obyčajnej obsahuje saponíny, vitamín C, horčiny či fenolové kyseliny aj éterické oleje. Vňať je ďalej bohatá i na triesloviny či flavonoidy, a to napríklad kvercetín. Ako sme spomínali už vyššie, táto bylinka je známa svojím blahodarným vplyvom na močové cesty. Pôsobí detoxikačne, protizápalovo a diureticky, čiže močopudne. Môže tak byť skvelým podporným prostriedkom pri liečbe rozličných problémoch s močovým ústrojenstvom. Zápar zo zlatobyle sa od nepamäti využíva ako doplnková liečba pri silných zápaloch močového mechúra alebo obličiek a taktiež pri chronických ochoreniach orgánov vylučovacej sústavy.

Taktiež účinne podporuje rozpúšťanie a vyplavovanie močových kamienkov či piesku z tela a celkovo prispieva k ochrane a správnej funkcii obličiek i močového mechúra. Taktiež napomáha pri ťažkostiach s vylučovaním moču. Okrem toho podporuje i vylučovanie kyseliny močovej z organizmu. Pozitívne ovplyvňuje stav pacienta pri dne či reumatizme. Čaj zo zlatobyle má rovnako pozitívny vplyv na metabolizmus a dokonca môže pomôcť zmierniť veľmi silnú menštruáciu. Spoľahnúť sa naň môžu i osoby, ktoré trápi nadmerné zadržiavanie vody v organizme

Pozri aj: TOP zaujímavosti o ľudských pľúcach: Koľko vzduchu dokážeme vdýchnuť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní