Prášok z plodov baobabu: Skutočný poklad z africkej savany?

Prášok z plodov baobabu: Skutočný poklad z africkej savany?

Cítite sa unavení, bez nálady, máte problém s pleťou, trávením a celkovo s imunitou? Pokiaľ ste na túto otázku alebo na jej časť odpovedali kladne, určite vám odporúčame prečítať si článok o superpotravine, ktorá vám pomôže s uvedenými ťažkosťami. Reč je o baobabe (Adansonia Digitata L.), respektíve o jeho plodoch plných zdraviu prospešných látok. Prášok z plodov baobabu môžete vyskúšať aj v rámci vášho zdravého stravovania.

Strom života

Baobab je známy aj ako „strom života“ alebo „strom hore nohami“,  jeho výzor je naozaj monumentálny a netypický.  Rastie až do výšky 15 - 30 metrov a jeho pôvodnou lokalitou je africká savana. Rozšíril sa však aj na Madagaskar, Srí Lanku alebo do Zanzibaru. Na baobabe je zaujímavé aj to, že si dokáže urobiť ohromné zásoby vody a vďaka tomu vie prežiť aj dlhé obdobie sucha.

Odporúčame: Tigrie orechy: Superpotravina, ktorú sa naozaj oplatí konzumovať!

baobabový prášok

Zdroj: Shutterstock®

Jedinečné plody

Poďme sa ale pozrieť na plody tohto zaujímavého stromu, ktorým predchádzajú krásne biele kvety. Plod baobabu má vajcovitý tvar a dorásť môže do veľkosti avokáda alebo kokosového orecha. Na povrchu je tvrdý a suchý, vnútro skrýva hubovitú dužinu s množstvom semien podobných fazule. Plody baobabu sa nechávajú uschnúť na strome, potom sa vyschnutá dužina pomelie a preoseje. Výsledkom je bledý nažltlý prášok s kyselkavou chuťou a jedinečnou arómou. Je podobná citrusovému ovociu s podtónom karamelu.

Získavanie baobabového prášku je aj etické, pretože pri zbere plodov a ich spracovaní na prášok sa zamestná mnoho miestnych ľudí. Okrem toho, zber pomáha zachovať prirodzenú populáciu týchto stromov v pôvodnom prostredí.

strom baobab a kvet

Zdroj: Shutterstock®

Bomby zdravia vo výškach

Prečo sú plody baobabu hodné toľkého záujmu? Je to vďaka nutričnému zloženiu baobabového prášku. Nadominantnejšou zložkou je určite vláknina (pektín), ktorá pomáha pri problémoch s trávením a so žalúdočnými ťažkosťami. Vysoký je aj podiel vápnika, ktorý má ako minerál najväčšie zastúpenie v ľudskom tele.

Čo sa vitamínov týka, tak tu môžeme hovoriť najmä o úžasnom množstve vitamínu C. Uvádza sa, že plod baobabu má až šesťkrát viac vitamínu C ako pomaranče a jeho antioxidačná hodnota je až desaťkrát väčšia ako u Goji. Vitamín C chráni naše bunky pred vonkajším zaťažením a podporuje tvorbu kolagénu v pleti. Spolu s vitamínom B6, ktorý je taktiež v prášku prítomný, pomáhajú znížiť pocity únavy a malátnosti. Okrem ďalších hodnotných zložiek (napr. železo, draslík, horčík) sú prítomné aj taníny, ktoré sú zodpovedné za antibakteriálne účinky prášku, taktiež pôsobia proti infekciám.

plody baobabu

Zdroj: Shutterstock®

Prášok z plodov baobabu v zdravej strave

Pri nákupe tohto prášku (pravdepodobne v obchodoch so zdravou výživou alebo na internete) vyberajte z  produktov, ktoré sú certifikované, organické a neobsahujú umelé prísady. Pri zavádzaní baobabového prášku do stravy by sme si mali v prvom rade spomenúť jeho dávkovanie. Denne sa odporúča konzumácia jednej čajovej lyžičky prášku, no pri zvýšenej záťaži organizmu (pri športových výkonoch, psychickej záťaži, chorobe a pod.) je možné dávku zvýšiť na dve čajové lyžičky denne (cca 6 gramov).

Prášok z plodov baobabu môžete využiť takmer vo všetkých receptoch, takže kreativite sa medze nekladú. Použite ho napríklad do pokrmov, v ktorých majú svoje miesto aj mleté orechy alebo rôzne múky. Prášok z baobabu je skvelou zložkou rôznych koláčov, studených polievok, dipov alebo dressingov. Bez problémov ho však môžete pridať aj do jogurtov, raňajkových kaší, smoothies a šalátov. Pokiaľ ale nemáte veľa času a nestíhate si doma pripravovať jedlo, tak stačí prášok z plodov baobabu jednoducho rozmiešať vo vode alebo ovocnej šťave (cca 250 ml) a vypiť. Naozaj potrebujete len jednu – dve čajové lyžičky denne, aby ste využili benefity tohto silného výživového doplnku.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní