Prečo jesť cirok? Stačí lyžica a schudnete, omladnete a budete zdraví!

Prečo jesť cirok? Stačí lyžica a schudnete, omladnete a budete zdraví!

Poznáte cirok? Túto obilninu je možné do jedálnička zaradiť rozličnými spôsobmi. Na internete aj v obchodoch so zdravými potravinami je dostupná ciroková múka alebo otruby. Zakúpiť je však možné aj cirokové zrná.

Tie môžete po uvarení využiť ako chutnú a zdravú prílohu k jedlu. Zo spomínanej múky sa zase dá upiecť chlieb i pečivo. Čo viac však môže nášmu zdraviu ponúknuť? V článku vám prinášame hneď 8 dobrých dôvodov na zaradenie ciroku do jedálnička. Prečo cirok konzumovať pravidelne? Spoznajte zloženie ciroku a účinky ciroku!

Poznáte cirok?

Cirok je rastlina, ktorá patrí do čeľade lipnicovitých, patrí teda medzi obilniny. Táto rastlina sa pestuje hlavne pre svoje semená, ktoré sú bohaté na škrob a využívajú sa ako potravina pre ľudí a zvieratá. Cirok je významnou plodinou v niektorých častiach sveta, najmä v subsaharskej Afrike, v Indii a v niektorých oblastiach Spojených štátov. 

Semená ciroku možno použiť na výrobu múky, ktorá sa často používa na prípravu rôznych jedál, vrátane chleba, kaší a nátierok. Cirok má tiež vysokú toleranciu voči suchu, čo ho robí vhodnou plodinou pre oblasti s obmedzenými zásobami vody.

Cirok je variabilný druh s rôznymi odrodami a môže byť využívaný nielen ako potravina, ale aj ako krmivo pre zvieratá a surovina pre výrobu biopalív. Je to dôležitá plodina pre mnoho ľudí na celom svete a má rôzne využitie v rôznych kultúrach a hospodárskych odvetviach.

Najväčšie zdravotné výhody konzumácie ciroku:

1. Je zdrojom antioxidantov – má vysokú antioxidačnú aktivitu

Cirok je v prvom rade známy svojou vysokou antioxidačnou aktivitou. Typický je preňho vysoký obsah antioxidantov. Potraviny bohaté na antioxidanty dokážu znižovať oxidačný stres a napomáhajú telo chrániť pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Cirok rovnako pôsobí protizápalovo a prispieva k redukcii rôznych zápalov v tele.

Odporúčame: Recept na levanduľovo-mätovú liečivú soľ do kúpeľa

cirok

Zdroj: Shutterstock®

2. Cirok je zásobárňou vitamínov aj minerálov

Cirok v rozličných formách predstavuje pre telo dobrý zdroj mnohých vitamínov aj minerálnych látok. V prvom rade ukrýva viaceré vitamíny skupiny B, a to napríklad niacín aj riboflavín.

Z minerálnych látok a stopových prvkov je táto obilnina bohatá na železo, horčík, fosfor či selén a mangán. Taktiež cirok obsahuje draslík. Všetky spomínané látky sú pre naše telo dôležité a ich nedostatok sa môže prejaviť rôznymi zdravotnými ťažkosťami. 

3. Má výbornú nutričnú hodnotu – dobrý zdroj bielkovín

Okrem vitamínov a minerálov sú zrná ciroku bohaté aj na bielkoviny. Tie tvoria okolo 10 % hmotnosti obilniny. Cirok tak predstavuje skvelý rastlinný zdroj proteínov aj pre vegetariánov a vegánov. Rovnako je vítanou súčasťou jedálnička športovcov a pohybovo aktívnych jedincov.

Bielkoviny sú pre nás jednou zo základných živín a v našej strave ich musí byť dostatok. Okrem iného sa napríklad podieľajú na stavbe svalovej hmoty aj tkanív či enzýmov a taktiež vplývajú na imunitu.

4. Neobsahuje lepok – je vhodný i pre celiatikov

Cirok je vynikajúcou voľbou pre ľudí, u ktorých je bezlepková diéta súčasťou života. Semená ciroku neobsahujú lepok, čo je bielkovina, ktorá môže byť problematická pre ľudí s celiakiou alebo citlivosťou na lepok (intolerancia lepku). To robí cirok ideálnym zdrojom sacharidov a škrobu pre tých, ktorí musia vylúčiť pšenicu, jačmeň a žito.

Odporúčame: Karfiolová ryža ako zdravá a diétna príloha?! Ako ju pripraviť?

zdravé trávenie

Zdroj: Shutterstock®

5. Cirok má vysoký obsah vlákniny a podporuje trávenie

Zaradením ciroku do jedálnička v rozličných formách podporíte i svoje trávenie. Táto obilnina totiž ukrýva veľké množstvo vlákniny. Vláknina je okrem iného nevyhnutná i pre správnu činnosť čriev, pretože priaznivo podporuje funkciu probiotických baktérií, ktoré v nich sídlia.

Cirok detoxikuje tráviaci trakt, zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie a nezaťažuje orgány tráviacej sústavy. Navyše je ľahko stráviteľný a pozitívne vplýva na metabolizmus. Vďaka vysokému podielu vlákniny človeka dokonca veľmi dobre zasýti.

6. Pomáha pri vysokej hladine cholesterolu

Zdravé zrnká ciroku sa oplatí zaradiť do jedálnička i v prípade, že vás trápi vysoká hladina cholesterolu. Prispieva tak aj k udržiavaniu dobrého stavu kardiovaskulárneho systému. Vysoký cholesterol je totiž škodlivý pre naše srdce i cievy a je najzávažnejším faktorom pre rozvoj srdcovo-cievnych ochorení. Cirok má dokonca má priaznivý vplyv aj na hladinu cukru v krvi. 

Bude vás zaujímať: Recepty na domáci chlieb alebo pečivo: Tipy ako na domáce pečenie

zdravé vlasy

Zdroj: Shutterstock®

7. Cirok môže pomôcť nechtom, vlasom či kostiam

Vďaka tomu, že je cirok nabitý mnohými vitamínmi a minerálnymi látkami, zúčastňuje sa na podpore zdravia celého organizmu. Napríklad mnohé vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre dobrý stav pokožky aj nervového systému. Cirok však vyživí i nechty a vlasy. Taktiež podporí dobrý stav kostí a svalov. Celkovo tiež podporuje funkciu imunitného systému človeka.

8. Pozitívne ovplyvňuje centrálnu nervovú sústavu

Nakoniec sa ciroku pripisujú aj antidepresívne účinky. Pozitívne ovplyvňuje funkciu centrálnej nervovej sústavy a celkovo posilňuje mozog. Aj cirok tak radíme spolu s orechmi, lesnými plodmi či rybami medzi skvelé potraviny pre mozog, ktoré nesmú chýbať v každom jedálničku. Tieto potraviny prispievajú k dobrej funkcii mozgu a zabezpečujú jeho ochranu do vysokého veku. 

Odporúčame: Ako si vegáni dopĺňajú vitamín B12? Existujú rastlinné zdroje vitamínu B12?

Môže mať konzumácia ciroku nežiaduce účinky?

Hoci má cirok liečivé účinky, niekedy sa môžu vyskytnúť aj nejaké vedľajšie. Niektorí ľudia môžu pociťovať nadúvanie a plynatosť po konzumácii ciroku, čo môže byť spôsobené vlákninou obsiahnutou v semenách ciroku vo veľkom množstve. Cirok tiež môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti, ako sú hnačky alebo zápchy, najmä ak nie je konzumovaný s dostatočným množstvom vody.

Aj keď sú alergie na cirok zriedkavé, u niektorých jedincov sa môžu vyskytnúť alergické reakcie. Semená ciroku obsahujú oxaláty, látky, ktoré môžu prispievať k tvorbe obličkových kameňov u ľudí náchylných k tvorbe kameňov. Ak máte históriu problémov s obličkami alebo tvorbou kameňov, mali by ste obmedziť príjem oxalátov.

Uvarený cirok – možnosti využitia

  • Cirok ako príloha: Uvarený cirok môžete použiť ako prílohu k mäsu, rybám alebo zelenine. Stačí ho uvariť podľa pokynov na obale a podávať ho k hlavnému jedlu.
  • Ciroková kaša: Cirok sa dá variť podobne ako ryža alebo pohánka a pripraviť z neho kašu. Môžete ju dochutiť maslom, bylinkami alebo zeleninou podľa vašich preferencií, tiež nasladko.
  • Šalát s cirokom: Uvarený cirok je skvelou prísadou do šalátov. Pridajte ho k zelenine, bylinkám, syrom a dresingu podľa vašich chuťových predstáv.
  • Polievky : Cirok sa dá pridať do polievok na zvýšenie ich výživovej hodnoty a textúry.
  • Cirokové placky: Uvarený cirok môžete zmiešať s ďalšími surovinami a vyrobiť z neho placky alebo karbonátky.
  • Sladké jedlá: Cirok sa dá použiť aj pri príprave sladkých jedál, ako sú pudingy, dezerty alebo smoothie.
  • Náplň do zeleniny: Cirok môžete spolu s ďalšími surovinami použiť ako náplň do papriky, cukety, baklažánu.
  • Cirokový chlieb: Môžete experimentovať s receptmi na cirokový chlieb alebo pečivo, kde môže byť cirok jednou z hlavných surovín.

Článok aktualizovaný 29.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní