Príčiny ženskej neplodnosti: Čo sa ukrýva za problémami s počatím?

Príčiny ženskej neplodnosti: Čo sa ukrýva za problémami s počatím?

Nedávno sme vám priniesli článok o tom, aké sú príčiny mužskej neplodnosti. V súčasnej dobe je pritom splodenie potomka skutočne častým problémom, pričom ide o mužský aj ženský problém. Dnes sa pozrieme na to, aké sú príčiny práve ženskej neplodnosti. V prípade, že pár má už rok problém s počatím aj napriek nechránenému pohlavnému styku, je potrebné uvažovať nad všetkými možnosťami, ktoré môžu k tomuto stavu viesť. Môžu byť vinníkom hormóny či iné ochorenia? To zistíte v nasledujúcom článku.

Vrodené vývojové vady ženských pohlavných orgánov

V prvom rade môžu byť na vine samotné ženské pohlavné orgány. V mnohých prípadoch sú príčinou neplodnosti rozličné vrodené vývojové vady a deformácie. Môže ísť o poruchy v genetickej výbave ženy, a tým i narušenie normálneho vývoja a funkcie pohlavných orgánov.  U ženy môže byť zaznamenaná napríklad nepriechodnosť vajíčkovodov, čím je zabránený stret vajíčka a spermií.

Odporúčame: Viac bielkovín = viac svalov?! Tu sú najväčšie mýty o bielkovinách

vaječníky

Zdroj: Shutterstock®

Poškodenie ženských pohlavných orgánov

K narušeniu funkcie ženských pohlavných orgánov nemusí dôjsť len v dôsledku nejakých vývojových chýb, ale aj kvôli ich poškodeniu v priebehu života, napríklad kvôli ochoreniu či úrazu. K uzáveru vajíčkovodov môže dôjsť napríklad po prekonaní vážnejších gynekologických zápalov. Za neplodnosť sú zodpovedné aj zápaly maternice či zrasty alebo nádory v oblasti malej panvy.

Vyčerpanie vaječníkov

U niektorých žien môže dokonca dôjsť k takzvanému vyčerpaniu vaječníkov, respektíve ich zlyhaniu. Príčinou tohto problému býva nielen vyšší vek, ale napríklad aj opakované operácie vaječníkov. Takéto vyčerpanie môže byť podmienené aj žiarením či cytostatikami, čo sú lieky potláčajúce rast zhubných nádorov. Môže ísť o akúsi predčasnú menopauzu.

imunologické faktory neplodnosti

Zdroj: Shutterstock®

Imunologické faktory

Pri hľadaní príčin neplodnosti u žien je potrebné prešetriť aj určité imunologické faktory. V ženskom tele totiž v niektorých prípadoch dochádza k abnormálnemu správaniu imunitného systému, kedy si organizmus vytvára protilátky proti spermiám, vajíčkam či dokonca embryu. Telo samotné tak môže negatívne ovplyvňovať pohyb spermií, narúšať splynutie pohlavných buniek či zamedzovať uhniezdeniu vajíčka a zabrániť tak ďalšiemu vývoju raného embrya.

Vplyv hormónov

Podobne ako u mužov, tak aj u žien môžu byť príčinou neplodnosti hormóny. Hormonálna nerovnováha v tele ženy dokáže napáchať poriadne škody. Poruchy plodnosti môžu súvisieť s vyššou hladinou mužských pohlavných hormónov v tele ženy. Taktiež môžu byť na vine hormonálne poruchy, v dôsledku ktorých nedochádza vo vaječníkoch k dozrievaniu folikulov. Neuvoľňuje sa vajíčko a menštruačné cykly sú tak bez ovulácie.

Bude vás zaujímať: TOP dôvody, prečo jesť quinou: Je skutočne taká úžasná?

endometrióza

Zdroj: Shutterstock®

Endometrióza

Neplodnosť sa môže vyskytnúť pri ochorení zvanom endometrióza. Ide o gynekologické ochorenie, pri ktorom dochádza k prerastaniu sliznice maternice aj mimo maternice. Tento stav spôsobuje žene viaceré ťažkosti. Príčinou neplodnosti však môžu byť aj choroby, ktoré zdanlivo nesúvisia s pohlavným ústrojenstvom. Príkladom sú infekcie prenesené zo zvierat, napríklad známa toxoplazmóza. Neplodnosť niekedy súvisí aj s ochoreniami štítnej žľazy či niektorými nádorovými ochoreniami.

Vonkajšie faktory a životný štýl

Na plodnosť ženy vplýva celý rad vonkajších faktorov. Vplyv môže mať užívanie liekov (často práve hormonálnych), fajčenie či nadmerná konzumácia alkoholu. Na plodnosť pôsobí aj životný štýl ženy. Negatívny vplyv má napríklad podvýživa a veľmi nízka hmotnosť či naopak výrazná obezita. Niekedy sú príčiny psychického charakteru. Nadmerný stres a značné psychické či fyzické vyčerpanie majú na celkové zdravie jedinca ničivý dopad.

Odporúčame: Pozoruhodné účinky čierneho čaju: Dokáže skutočne nahradiť kávu?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní