Gaštanové jazýčky sú jednou z najobľúbenejších pochúťok na vianočnom stole v mnohých slovenských rodinách. Patríte k nim aj vy? Vianočný čas sa nezadržateľne blíži, s čím sa spájajú aj vianočné prípravy, vianočná výzdoba a vianočné dekorácie, ale predovšetkým aj vianočné pečenie!
Práve v týchto dňoch nie je nič krajšie, ako keď celý dom rozvoniava vôňou vianočného pečiva rôznych druhov. Nepečené vianočné dobroty, klasické vianočné suché pečivo, medovníky, krémové zákusky, vianočné torty a k tomu napríklad aj vianočný punč. Čo viac si priať?
Poďte sa spolu s nami pustiť do prípravy maškrty, akou sú gaštanové jazýčky!
Ingrediencie potrebné na gaštanové jazýčky
Na gaštanové jazýčky budete potrebovať:
- 400 g hlbokozmrazeného gaštanového pyré
- 100 g masla
- 50 g kryštálového alebo trstinového cukru
- vanilkový / vanilínový cukor
- 100 g mletých vlašských orechov
- 20 ml tmavého rumu
Na polevu si pripravte:
- 300 g horkej čokolády
- 100 g masla
Na krém budete potrebovať:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 250 g mascarpone
- 50 g práškového cukru (podľa chuti)
Odporúčame: Pečené gaštany: TOP tipy, ako ich pripraviť v rúre, na grile i ohni!
Postup prípravy gaštanových jazýčkov
Gaštanové jazýčky sú nepečenou pochúťkou, preto vám ich príprava nezaberie príliš veľa času a starostí. Ako na to?
- Najskôr si rozmixujte gaštanové pyré spolu s maslom.
- Do rozmiešanej zmesi pridajte oba cukry a orechy.
- Ak to bude verzia koláčikov pre dospelých, tak pridajte aj rum.
- Z takto pripraveného cesta vypracujte jazýčky a nechajte ich stuhnúť v mrazničke aspoň jednu hodinku, aby sa s nimi dalo ľahšie pracovať.
- Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu s maslom.
- Gaštanové jazýčky obaľte v čokoládovej poleve a preložte ich na plech alebo tanier vystlaný papierom na pečenie, aby ste doma nemali z prípravy zbytočný neporiadok, a nechajte stuhnúť v chladničke.
- Nakoniec si pripravte krém – smotanu, mascarpone a cukor (podľa chuti) vyšľahajte dotuha.
- Krém naneste na stuhnuté gaštanové jazýčky a ozdobte podľa vášho vkusu.
Gaštanové jazýčky na vianočnom stole krásne vyniknú najmä vtedy, ak ich bude zdobiť nielen krém, ale napríklad aj pečené lúpané gaštany či nadrobno nasekané oriešky. Prajeme vám dobrú chuť!
Odporúčame aj: Hor sa do vianočného pečenia! Týchto 7 receptov na zdravé vianočné pečivo si zamilujete