Gaštanové jazýčky: TOP recept na obľúbenú vianočnú pochúťku!

Gaštanové jazýčky: TOP recept na obľúbenú vianočnú pochúťku!
  • 17.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

    • Zdieľaj:
  • 0

Gaštanové jazýčky sú jednou z najobľúbenejších pochúťok na vianočnom stole v mnohých slovenských rodinách. Patríte k nim aj vy? Vianočný čas sa nezadržateľne blíži, s čím sa spájajú aj vianočné prípravy, vianočná výzdoba a vianočné dekorácie, ale predovšetkým aj vianočné pečenie!

Práve v týchto dňoch nie je nič krajšie, ako keď celý dom rozvoniava vôňou vianočného pečiva rôznych druhov. Nepečené vianočné dobroty, klasické vianočné suché pečivo, medovníky, krémové zákusky, vianočné torty a k tomu napríklad aj vianočný punč. Čo viac si priať?

Poďte sa spolu s nami pustiť do prípravy maškrty, akou sú gaštanové jazýčky!

Ingrediencie potrebné na gaštanové jazýčky

Na gaštanové jazýčky budete potrebovať:

  • 400 g hlbokozmrazeného gaštanového pyré
  • 100 g masla
  • 50 g kryštálového alebo trstinového cukru
  • vanilkový / vanilínový cukor
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 20 ml tmavého rumu

Na polevu si pripravte:

  • 300 g horkej čokolády
  • 100 g masla

Na krém budete potrebovať:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone
  • 50 g práškového cukru (podľa chuti)

Odporúčame: Pečené gaštany: TOP tipy, ako ich pripraviť v rúre, na grile i ohni!

Postup prípravy gaštanových jazýčkov

Gaštanové jazýčky sú nepečenou pochúťkou, preto vám ich príprava nezaberie príliš veľa času a starostí. Ako na to?

  • Najskôr si rozmixujte gaštanové pyré spolu s maslom.
  • Do rozmiešanej zmesi pridajte oba cukry a orechy.
  • Ak to bude verzia koláčikov pre dospelých, tak pridajte aj rum.
  • Z takto pripraveného cesta vypracujte jazýčky a nechajte ich stuhnúť v mrazničke aspoň jednu hodinku, aby sa s nimi dalo ľahšie pracovať.
  • Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu s maslom.
  • Gaštanové jazýčky obaľte v čokoládovej poleve a preložte ich na plech alebo tanier vystlaný papierom na pečenie, aby ste doma nemali z prípravy zbytočný neporiadok, a nechajte stuhnúť v chladničke.
  • Nakoniec si pripravte krém – smotanu, mascarpone a cukor (podľa chuti) vyšľahajte dotuha.
  • Krém naneste na stuhnuté gaštanové jazýčky a ozdobte podľa vášho vkusu.

Gaštanové jazýčky na vianočnom stole krásne vyniknú najmä vtedy, ak ich bude zdobiť nielen krém, ale napríklad aj pečené lúpané gaštany či nadrobno nasekané oriešky. Prajeme vám dobrú chuť!

Odporúčame aj: Hor sa do vianočného pečenia! Týchto 7 receptov na zdravé vianočné pečivo si zamilujete


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Kúpeľňa bez kozmetického zrkadla v babskej domácnosti? Určite nie! Aké druhy poznáme?
DOM A ZÁHRADA

Kúpeľňa bez kozmetického zrkadla v babskej domácnosti? Určite nie! Aké druhy poznáme?

  • 0
  • 11.10.2022
Trvácna strecha na dlhé roky
DOM A ZÁHRADA

Trvácna strecha na dlhé roky

  • 0
  • 10.01.2023
Krištáľové lustre: Ako ich kombinovať v interiéri?
DOM A ZÁHRADA

Krištáľové lustre: Ako ich kombinovať v interiéri?

  • 0
  • 28.11.2022