Kĺbová výživa – čo všetko potrebujú kĺby, aby nám dobre slúžili?

Kĺbová výživa – čo všetko potrebujú kĺby, aby nám dobre slúžili?

Pohyb nám umožňuje náš pohybový aparát. Za jeho súčasť môžeme považovať kosti, kĺby, svaly aj šľachy. Každá z týchto častí tela nám pomáha k tomu, aby sme sa mohli pohybovať. Počas života však dostáva náš pohybový a oporný systém zabrať. Podpíše sa na ňom nielen starnutie, ale aj rôzne vonkajšie faktory, napríklad spôsob života. 

Viac zaťažovať pohybový aparát môžeme kvôli vyššej váhe, náročnej fyzickej aktivite, ale aj sedavému spôsobu života. Tiež sa na jeho stave rokmi podpíšu rôzne zranenia, napríklad zlomeniny kostí aj natiahnutia či natrhnutia svalov alebo šliach, nehovoriac ešte o rôznych ochoreniach, ktoré môžu časti pohybového aparátu postihnúť. Problémy s pohybovým aparátom sú skutočne nepríjemné, pretože môžu predstavovať prekážku vo voľnom pohybe. 

Preto je dôležitá prevencia. V článku sa pozrieme konkrétne na to, ako sa dostatočne postarať o naše kĺby. Aké zložky a vitamíny potrebujú pre správnu funkciu? A čo všetko môžeme pre ne spraviť? 

Odporúčame: Zápal čreva: Aké sú symptómy a následná liečba?

Ktorými látkami vyživiť kĺby?

Kĺby predstavujú pohyblivé spojenie dvoch alebo viacerých kostí. Ich úlohou je umožniť telu pohybovať sa vo voľnom priestore. V našom tele je ich niečo cez 100. K tým jednoduchým patrí napríklad ramenný či bedrový kĺb, v ktorom sa stýkajú len dve kosti. Naopak zloženým a zložitejším kĺbom je kolenný, lakťový či zápästný, do ktorého zasahuje viac kostí. 

Keďže naše kosti vykonávajú pohyby, podliehajú postupnému opotrebovaniu a zároveň pri nich existuje aj riziko úrazu. V dôsledku týchto, ale aj ďalších faktorov, môže dôjsť k rôznym poruchám funkčnosti, ktoré sa prejavia bolesťou kĺbov a obmedzením pohybu. K najrozšírenejším degeneratívnym ochoreniam patrí artróza, na rozvoji ktorej sa môže podieľať veľké množstvo vnútorných aj vonkajších faktorov.

V rámci prevencie problémov s kĺbmi je nevyhnutné myslieť v prvom rade na dostatočnú kĺbovú výživu. Zdravie kĺbov možno podporiť aj vhodnou stravou, no dostupné sú aj rôzne doplnky stravy určené priamo na výživu kĺbov. Tie sú určené nielen pre starších ľudí, ale napríklad aj pre osoby so sedavým zamestnaním či osoby nadmerne fyzicky aktívne. Na výživu kĺbov sa uplatňujú najčastejšie tieto látky:

  • Kolagén – najčastejšie sa vyskytujúca bielkovina ľudského tela. Nachádza sa v našich kostiach, svaloch, koži, vlasoch aj kĺboch. Predstavuje základnú stavebnú hmotu spojivových tkanív, dodáva im pevnosť a zároveň pružnosť. Telo si produkuje vlastný kolagén, no zvyšujúcim sa vekom množstvo klesá. Pokles kolagénu sa prejaví aj problémami s pohybovým aparátom. Okrem doplnkov stravy ho nájdeme napríklad aj v hovädzom vývare či huspenine. 
  • Glukosamín (glukosamín sulfát) – je to telu vlastná látka, ktorá sa podieľa na obnove kĺbovej chrupavky obklopujúcej kĺb. Taktiež sa podieľa na znižovaní aktivity enzýmov štiepiacich chrupavkovú výstelku v častiach kostí v kĺboch, ktoré sa o seba trú. Býva bežnou súčasťou prípravkov určených na liečbu artrózy. 
  • Chondroitín (chondroitín sulfát) – ide o telu vlastný polysacharid, ktorý podporuje viskozitu chrupaviek a je nevyhnutný pre jej stavbu. Je zastúpený v štruktúrach medzibunkovej hmoty chrupavky. V kombinácii s glukosamínom má veľmi priaznivý účinok. Priemyselne sa získava extrakciou hovädzích alebo bravčových chrupaviek. 
  • Metylsulfonylmetán (MSM) – ide o organickú zlúčeninu síry, ktorá podporuje tvorbu kolagénu. Rovnako prispieva k funkčnosti kĺbov. Má i protizápalové účinky. Nájdeme ju v čerstvom ovocí a zelenine. V ľudskom tele sa okrem kĺbov nachádza aj v nervovom tkanive a pokožke. 
  • Kyselina hylaurónová – ďalšia telu vlastná látka s rôznorodými funkciami. V súvislosti s kĺbmi je dôležitou zložkou kĺbového mazu, takzvanej synoviálnej tekutiny. Podporuje premazanie kĺbov.

Ktoré vitamíny či minerály sú pre kĺby potrebné?

Vyššie spomínané látky a zlúčeniny sú nevyhnutné pre správnu funkciu a dobrý stav kĺbov. Podporiť zdravie kĺbov však môžeme aj viacerými vitamínmi či minerálnymi látkami. Tie vieme svojmu telu doplniť aj prostredníctvom pestrej stravy. Ktoré vitamíny sú pre kĺby najdôležitejšie? 

  • Vitamín C – pôsobí ako silný antioxidant s protizápalovými kĺbmi. To znamená, že pomáha tlmiť zápaly a poškodenie buniek aj v kĺboch. Okrem toho je céčko nevyhnutné pre tvorbu spomínaného kolagénu, ktorý je pre kĺby nenahraditeľný. Výborným zdrojom tohto vitamínu je čerstvé ovocie a zelenina, napríklad citrusy, jahody, kivi i brokolica. 
  • Vitamín D – je nevyhnutný pre celý pohybový aparát. Podieľa sa na správnom vývoji kostí. Dostatok vitamínu D spomaľuje rozpad chrupavky a zužovanie kĺbového priestoru. Déčko sa tvorí v našom tele vplyvom slnečného žiarenia, jeho dobrým zdrojom sú aj ryby. 
  • Mangán – podieľa sa na tvorbe spojivového tkaniva, na správnom vývoji kostí a chrupaviek. V lekárstve je pridávaný do liekov upravujúcich bolesti kĺbov. Ochraňuje pred rednutím kostí a artrózou. Nájdeme ho v zemiakoch, ryži, celozrnných potravinách. 
  • Zinok – pomáha pri syntéze kolagénu a bielkovín. Urýchľuje hojenie rán. Jeho nedostatok sa môže prejaviť aj bolesťou kĺbov. Dobrým zdrojom sú morské plody, celozrnné potraviny aj olejnaté semená. 
  • Fosfor – podporuje správny rast tkanív. Jeho nedostatok môže okrem iného viesť aj k bolestiam a stuhnutosti kĺbov. Jeho výborným zdrojom je mäso, zemiaky, ryby, vajcia, mliečne výrobky, orechy. 
  • Omega-3 mastné kyseliny – odstraňujú zápaly z tela a spomaľujú rozpad chrupavky. Obsiahnuté sú v rybách, rastlinných olejoch, ľanových semenách či orechoch. 

Tipy pre zdravé kĺby:

  • Udržiavajte si primeranú telesnú hmotnosť. Nadváha a obezita patria k najvýznamnejším rizikovým faktorom poškodenia kĺbov. Vysoká váha predstavuje záťaž pre celý pohybový systém, ako aj pre iné systémy tela. Zníženie hmotnosti pomôže znížiť riziko mnohých zdravotných ťažkostí, nielen tých s kĺbmi. 
  • Nepreťažujte kĺby neprimeranou fyzickou aktivitou. Kĺbom môžeme poriadne škodiť extrémnym cvičením, cvičením cez bolesť, nesprávne prevedenými cvikmi i nevhodným zdvíhaním ťažkých bremien. Šport je pre zdravie kĺbov dôležitý, no mal by byť primeraný. Pri zdvíhaní váhu preneste na kolená.
  • Hýbte sa. Veľmi intenzívne cvičenie je síce pre pohybový aparát záťažou, no ten rovnako trpí aj pri nedostatočnom pohybe. Pre plne funkčný pohybový systém do vysokého veku je nevyhnutné vyhýbať sa sedavému spôsobu života. Bez pohybu kĺby rýchlo degradujú. 
  • Vyhýbajte sa opakovaným pohybom. Kĺby veľmi zaťažuje opakovaný jednotvárny pohyb, teda napríklad práca s nejakým nástrojom, ale aj dlhé sedenie alebo státie pri práci. Aj neustále používanie počítačovej myšky je pre kĺby ruky záťaž. Podľa možností činnosti striedajte, dajte si pauzu alebo zaťažené kĺby trochu precvičte a uvoľnite. 
  • Dbajte na výber kvalitnej a vhodnej obuvi. Obuv ovplyvňuje držanie celého tela, čo má následne vplyv aj na zaťaženie jednotlivých kĺbov. 
  • Zdravo sa stravuje. V strave sa nachádza obrovské množstvo látok, ktoré potrebujú i naše kĺby. Nezabúdajte ani na dostatočný pitný režim. 
  • Snažte sa predchádzať zraneniam. Pozerajte sa, kam kráčate. Inak riskuje pád alebo vyvrtnutie. Do prírody si voľte vhodnú obuv. Vyvarujte sa situáciám, pri ktorých hrozí poranenie pohybového aparátu. 

Odporúčame: ​Kurkuma: Môže jej užívanie vyvolať aj nežiadúce účinky?

Najlepší kolagén pre kĺby

Ako sme písali, kolagén je jednou z dôležitých látok pre naše kĺby. Práve ich poškodenie častokrát súvisí s nedostatkom tejto bielkoviny v tkanivách. Podľa štúdií dopĺňanie kolagénu má liečivý vplyv na kĺby, pričom pomáha zmierňovať bolesť. Ako si vybrať ten najlepší?

Kolagén, podobne ako iné bielkoviny, sa v tráviacom trakte trávi čiastočne na voľné aminokyseliny a čiastočne na kolagénové peptidy. Tie sú biologicky dostupné a dobré sa vstrebávajú z krvi do cieľových tkanív. Preto suplementácia kolagénu zabezpečuje, že je v tele väčší počet aminokyselín, ktoré sa môžu využiť na stavbu kĺbov, kostí a kože.

A ktorý kolagén je ten najlepší? Predsa ten, ktorý funguje! Aby bol kolagén účinný, je potrebné užívať jeho správnu dávku. Rovnako je potrebné svoju pozornosť upriamiť na kvalitu kolagénu. Najideálnejšie je siahnuť po 100 % hydrolyzovanom morskom kolagéne, ktorý je biologicky aktívny, vďaka čomu ho naše telo dokáže lepšie vstrebať a využiť pro svoje potreby. Takým kolagénom je aj Inca Collagen, ktorý v jednej dávke obsahuje 3 000 mg kolagénu.

Inca Collagen tiež:

  • podporuje zdravie kĺbov a pohybového aparátu,
  • pomáha znížiť bolestivosť kĺbov,
  • posilňuje pokožku a spomaľuje jej starnutie,
  • pomáha zlepšovať kvalitu vlasov i nechtov,
  • je nápomocný pri regenerácii kĺbov, šliach a kostí.

Doprajte ho sebe alebo svojim blízkym. S kódom „KZK“ získate na e-shope incacollagen.sk zľavu 5 € na každé balenie kolagénu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní