Papaya a jej TOP 8 benefitov pre zdravie: Prečo si ju dopriať?

Papaya a jej TOP 8 benefitov pre zdravie: Prečo si ju dopriať?
  • 18.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

Papaya je tropické ovocie s vysokým obsahom vitamínu C a antioxidantov, pričom niektoré zlúčeniny obsiahnuté v tomto ovocí môžu mať okrem iných zdravotných benefitov aj protirakovinové účinky a napomáhajú zlepšovať aj zdravie srdca.

Papaya je neuveriteľne zdravé tropické ovocie! Je nabité antioxidantmi, ktoré môžu znižovať zápal, bojovať proti chorobám a pomáhať udržať si mladistvý vzhľad.

Domovskou krajinou papaye je vlhké tropické pásmo Strednej Ameriky a južného Mexika. Strom papaye dorastá do výšky 2 – 10 metrov. Dnes sa už ale pestuje v tropických oblastiach po celom svete, kde sa papaya nazýva aj stromový melón.

Zrelosť jej plodov spoznáte podľa žltooranžovej šupky s hnedými fliačikmi, pričom dužina môže byť spravidla žltozelená, oranžová alebo lososovoružová. Chuť papaye pripomína chuť broskyne, ananásu a melóna.

Čo papaya obsahuje?

Španieli nazývajú papayu aj fruta bomba, čo v preklade znamená vitamínová bomba. Papaya obsahuje veľa vitamínov a minerálov, pričom je bohatým zdrojom najmä vitamínu C. Vedeli ste, že iba polovica sladkej a šťavnatej dužiny papaye poskytne nášmu organizmu dennú dávku vitamínu C?

Okrem toho je papaya bohatá aj na:

  • betakarotén – ktorý chráni ľudský organizmus pred voľnými radikálmi, podporuje vitalitu, obnovu buniek a priaznivo pôsobí aj na zrak,
  • stopy vápnika a železa,
  • enzým papaín – ktorý pomáha pri trávení bielkovín a vďaka nemu sa zlepšuje zásobovanie organizmu živinami, pričom sa nezaťažuje veľkým množstvom odpadových látok. Papaín navyše aj zmierňuje bolesť, má protizápalové účinky a využíva sa pri chronických hnačkách, vredových ochoreniach žalúdka a zlom trávení.

Odporúčame: Bolesť žlčníka – čo môže byť príčinou a ako problém odstrániť?

1. Papaya - chutné ovocie nabité živinami

Papaya obsahuje enzým nazývaný papaín, ktorý dokáže rozložiť tvrdé proteínové reťazce nachádzajúce sa vo svalovine. Z tohto dôvodu ľudia používali papayu na zmäkčenie mäsa po tisíce rokov. Ak je papája zrelá, môže sa konzumovať surová. Nezrelá papája by sa však mala vždy pred jedlom uvariť, a to najmä počas tehotenstva, pretože nezrelé ovocie má vysoký obsah latexu, ktorý môže stimulovať kontrakcie.

Ovocie má tiež veľa čiernych semien, ktoré sú jedlé, ale horké.

Jedna malá papája, približne 150 gramov, obsahuje:

  • Kalórie: 59
  • Sacharidy: 15 g
  • Vláknina: 3 g
  • Bielkoviny: 1 g
  • Vitamín C
  • Vitamín A
  • Vitamín B9
  • Draslík
  • Stopové množstvo vápnika, horčíka a vitamínov B1, B3, B5, E a K
  • Papája tiež obsahuje zdravé antioxidanty známe ako karotenoidy – najmä jeden typ nazývaný lykopén.

A čo viac, vaše telo absorbuje tieto prospešné antioxidanty z papáje lepšie ako z iného ovocia a zeleniny.

2. Papaya má silné antioxidačné účinky

Voľné radikály sú reaktívne molekuly vytvorené počas metabolizmu vášho tela. Môžu podporovať oxidačný stres, ktorý môže viesť k chorobám. Antioxidanty, vrátane karotenoidov, ktoré sa nachádzajú v papayi, dokážu neutralizovať voľné radikály.

Zníženie oxidačného stresu sa pripisuje obsahu lykopénu papaye a schopnosti odstraňovať nadbytočné železo, o ktorom je známe, že produkuje voľné radikály. Papaya má silné antioxidačné účinky, čo môže znížiť oxidačný stres a riziko niektorých chorôb.

3. Papaya má protirakovinové účinky

Výskum naznačuje, že lykopén v papayi môže znížiť riziko rakoviny. Môže to byť prospešné aj pre ľudí, ktorí sa liečia na rakovinu. Papaya môže pôsobiť znížením voľných radikálov, ktoré prispievajú k rakovine. Okrem toho môže mať papája niektoré jedinečné účinky, ktoré v inom ovocí nenájdete.

Spomedzi 14 druhov ovocia a zeleniny so známymi antioxidačnými vlastnosťami iba papája preukázala protirakovinovú aktivitu v bunkách rakoviny prsníka. V malej štúdii u starších dospelých so zápalom a prekanceróznymi stavmi žalúdka znížil prípravok z fermentovanej papaye oxidačné poškodenie.

Skorý výskum naznačuje, že antioxidanty v papayi môžu znížiť riziko rakoviny a možno dokonca spomaliť progresiu rakoviny.

4. Papaya môže zlepšiť zdravie srdca

Pridanie väčšieho množstva papaye do vašej stravy môže zlepšiť zdravie vášho srdca. Štúdie ukazujú, že ovocie s vysokým obsahom lykopénu a vitamínu C môže pomôcť predchádzať srdcovým chorobám.

Antioxidanty v papayi môžu chrániť vaše srdce a zvýšiť ochranné účinky „dobrého“ cholesterolu. V jednej štúdii ľudia, ktorí užívali fermentovaný doplnok papaye počas 14 týždňov, mali menší zápal a lepší pomer „zlého“ k „dobrému“ cholesterolu ako ľudia, ktorí dostávali placebo dávku.

Papája obsahuje vysoký obsah vitamínu C a lykopénu, ktoré môže zlepšiť zdravie srdca a môžu znížiť riziko srdcovocievnych ochorení.

5. Papaya bojuje proti zápalu v tele

Chronický zápal v tele je príčinou mnohých chorôb, pričom aj nezdravé potraviny a zlý životný štýl môžu viesť k zápalovému procesu v ľudskom organizme. Štúdie ukazujú, že ovocie a zelenina bohaté na antioxidanty, ako je napríklad aj papaya, pomáhajú znižovať zápalové markery.

Neprehliadnite: Poznáte kaki ovocie? Je ho možné vypestovať i na Slovensku?

6. Papaya zlepšuje trávenie

Enzým papaín v papayi môže uľahčiť trávenie bielkovín. Ľudia v trópoch považujú papayu za liek na zápchu a iné príznaky syndrómu dráždivého čreva.

Ukázalo sa tiež, že semená, listy a korene liečia vredy u zvierat a rovnako aj u ľudí.

7. Papaya chráni pred poškodením pokožky

Okrem toho, že papaya udržiava vaše telo zdravé, môže tiež pomôcť vašej pokožke vyzerať hladšie a mladšie. Predpokladá sa, že nadmerná aktivita voľných radikálov je zodpovedná za väčšinu vrások, ochabnutia a iných poškodení pokožky, ktoré sa vyskytujú s pribúdajúcim vekom.

Vitamín C a lykopén v papayi chránia vašu pokožku a môžu pomôcť znížiť tieto príznaky starnutia.

8. Papaya je lahodná a všestranná

Papája má jedinečnú chuť, ktorú mnohí ľudia doslova milujú! Kľúčová je však zrelosť. Nezrelá alebo príliš zrelá papája môže chutiť úplne inak ako dokonale zrelá. Keď je papája optimálne zrelá, mala by mať žltú až oranžovo-červenú farbu, aj keď niekoľko zelených škvŕn je v poriadku.

Rovnako ako avokádo, aj jej šupka by sa mala podvoliť jemnému tlaku. Chuť papaye je najlepšia za studena, preto je dobré uchovávať ju v chladničke, kedykoľvek je to možné. Po dobrom umytí ju môžete pozdĺžne prekrojiť na polovicu, vydlabať semiačka a z kôry vyjedať lyžičkou ako napríklad melón.

Keďže je papaya neuveriteľne všestranná, možno ju kombinovať aj s inými potravinami, ktoré dopĺňajú jej jedinečnú chuť.

Tu je niekoľko jednoduchých receptov s použitím jednej malej papáje:

  • Raňajky – prekrojte papayu na polovicu a naplňte ju s gréckym jogurtom, potom posypte niekoľkými čučoriedkami a nasekanými orechmi.
  • Predjedlo – nakrájajte papayu na pásiky a okolo každého pásika omotajte plátok šunky alebo prosciutta.
  • Smoothie – vložte na kocky nakrájané ovocie s kokosovým mliekom a ľadom do mixéra a rozmixujte dohladka.
  • Šalát – nakrájajte papayu a avokádo na kocky, pridajte na kocky nakrájané uvarené kuracie mäso a polejte olivovým olejom a octom.
  • Dezert – zmiešajte nakrájané ovocie s 2 polievkovými lyžicami chia semienok, 1 šálkou mandľového mlieka a 1/4 lyžičky vanilky. Dobre premiešajte a pred konzumáciou dajte do chladničky.

Odporúčame aj: Vianočné recepty: Jednohubky, nápoje i zdravšie verzie tradičných koláčov


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní