Kapustnica na 3 skvelé spôsoby – hubová, mäsová alebo aj s údeným tofu

Kapustnica na 3 skvelé spôsoby – hubová, mäsová alebo aj s údeným tofu

    • Zdieľaj:
  • 0

Kapustnica patrí k tradičným slovenským polievkam. Receptov na jej prípravu je skutočne mnoho. Dalo by sa povedať, že v každom regióne by sme našli odlišný spôsob jej prípravy. Dokonca aj u každej gazdinky by sme možno našli trochu iný postup. Kapustnica je skvelá hustá polievka, ktorá dobre zasýti a pokojne neraz nahradí aj hlavné jedlo. 

Mnohí varia kapustnicu aj v bežné dni, no pre mnohých je hlavne neoddeliteľnou súčasťou Vianoc, ako aj osláv príchodu nového roka. Na Vianoce sa v slovenských domácnostiach podávajú rôzne polievky a práve kapustnica, často bez mäsa, je jednou z nich. K Silvestru už následne patrí mäsová kapustnica s klobáskou. 

Ak ste to s prípravou kapustnice ešte neskúšali alebo hľadáte tento rok nejaké nové recepty, prinášame hneď tri inšpirácie. Skúsite vianočnú hubovú kapustnicu, silvestrovskú kapustnicu s klobáskou alebo ľahšiu verziu kapustnice so shiitake hubami a údeným tofu? Za ochutnanie stoja všetky tri!

Vianočná kapustnica s hubami

Ingrediencie: 

  • 1 kg kyslej kapusty

  • 2 až 3 hrste dubákov
  • soľ
  • rasca
  • 1/2 masla
  • 2 až 3 PL hladkej múky
  • 250 ml smotana sladká 33 %

Postup: Kapustu v prípade potreby premyjeme pod vodou (ak je veľmi kyslá), pokrájame, posolíme a dáme variť do hrnca s vodou. Množstvo vody volíme podľa toho, koľko polievky chceme a aká hustá by vzhľadom ku kilovému množstvu kapusty mala byť. Dubáky namočíme do vody a keď trochu zmäknú, scedíme ich a opražíme na časti masla. Následne ich celé aj s výpekom vlejeme do kapusty a necháme ďalej variť.

Keď kapusta a huby zmäknú, spravíme zápražku. Na zvyšku masla opražíme múku a rozmiešame ju v troche vody. Zápražku pridáme do kapustnice. Nakoniec prilejeme smotanu a necháme zovrieť. Po krátkom prevarení môžeme odstaviť a podávať. 

Odporúčame: ​Recept na zdravé medovníky – bez bielej múky či cukru a stále chutné

Silvestrovská kapustnica s mäsom

Ingrediencie: 

  • 1 kg kyslej kapusty

  • 0,5 kg bravčového pliecka
  • 350 g domácej údenej klobásy
  • 1 väčšia cibuľa
  • kmín
  • bobkový list
  • sušené huby
  • 1 až 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 PL mletej červenej papriky
  • olej
  • mleté čierne korenie
  • celé čierne korenie
  • soľ
  • 100 g kyslej smotany
  • 1,5 l vody

Postup: Najskôr si cibuľu pokrájame na kocky a opražíme ju v hrnci na oleji. Následne pridáme aj nadrobno pokrájaný cesnak a na kocky pokrájane bravčové pliecko. Podusíme. Pridáme mletú červenú papriku a premiešame. Potom pridáme kapustu (podľa potreby premytú a pokrájanú), mleté čierne korenie a vopred namočené sušené huby (množstvo podľa chuti).

Ďalej pridáme rascu, bobkový list a celé korenie. Všetko zalejeme vodou a necháme variť asi jednu hodinu. Podľa potreby počas varenia dolievame vodu. Potom pridáme klobásu a varíme ďalších 40 minút. Nakoniec klobásu vyberieme, pokrájame na kolieska a vrátime späť. Necháme prevrieť a podľa chuti ešte osolíme alebo dokoreníme. Po odstavení môžeme podávať s trochou kyslej smotany. 

Fit kapustnica s údeným tofu

Ingrediencie:

  • 1 kg kyslej kapusty

  • 1 väčšia cibuľa
  • 200 g čerstvých shiitake húb
  • 150 g paradajkového pretlaku
  • 180 g údeného tofu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 l zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • mletá paprika
  • bobkový list
  • mletá rasca
  • klinčeky
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Ako prvé si očistíme cibuľu aj huby a nakrájame ich – cibuľu nadrobno a huby na tenšie pásiky. V dostatočne veľkom hrnci si rozpálime trochu olivového oleja a opražíme na ňom cibuľu. Následne pridáme aj huby. Po zmäknutí pridáme mletú papriku, soľ, čierne korenie a pretlačené strúčiky cesnaku. Krátko restujeme a pridáme kapustu (ak je veľmi dlhá, trochu ju pokrájame). Kapustu trochu opečieme s koreninami a následne zalejeme vývarom. 

Premiešame a pridáme aj ďalšie koreniny, teda bobkový list, rascu a klinčeky. Pod pokrievkou necháme pomaly variť. Keď kapusta zmäkne, do polievky pridáme pretlak a údené tofu nakrájané na menšie kúsky. Chvíľku povaríme a podľa chuti ešte pridáme koreniny. Následne môžeme odstaviť a podávať. 


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní