Kapustnica patrí k tradičným slovenským polievkam. Receptov na jej prípravu je skutočne mnoho. Dalo by sa povedať, že v každom regióne by sme našli odlišný spôsob jej prípravy. Dokonca aj u každej gazdinky by sme možno našli trochu iný postup. Kapustnica je skvelá hustá polievka, ktorá dobre zasýti a pokojne neraz nahradí aj hlavné jedlo.
Mnohí varia kapustnicu aj v bežné dni, no pre mnohých je hlavne neoddeliteľnou súčasťou Vianoc, ako aj osláv príchodu nového roka. Na Vianoce sa v slovenských domácnostiach podávajú rôzne polievky a práve kapustnica, často bez mäsa, je jednou z nich. K Silvestru už následne patrí mäsová kapustnica s klobáskou.
Ak ste to s prípravou kapustnice ešte neskúšali alebo hľadáte tento rok nejaké nové recepty, prinášame hneď tri inšpirácie. Skúsite vianočnú hubovú kapustnicu, silvestrovskú kapustnicu s klobáskou alebo ľahšiu verziu kapustnice so shiitake hubami a údeným tofu? Za ochutnanie stoja všetky tri!
Vianočná kapustnica s hubami
Ingrediencie:
-
1 kg kyslej kapusty
- 2 až 3 hrste dubákov
- soľ
- rasca
- 1/2 masla
- 2 až 3 PL hladkej múky
- 250 ml smotana sladká 33 %
Postup: Kapustu v prípade potreby premyjeme pod vodou (ak je veľmi kyslá), pokrájame, posolíme a dáme variť do hrnca s vodou. Množstvo vody volíme podľa toho, koľko polievky chceme a aká hustá by vzhľadom ku kilovému množstvu kapusty mala byť. Dubáky namočíme do vody a keď trochu zmäknú, scedíme ich a opražíme na časti masla. Následne ich celé aj s výpekom vlejeme do kapusty a necháme ďalej variť.
Keď kapusta a huby zmäknú, spravíme zápražku. Na zvyšku masla opražíme múku a rozmiešame ju v troche vody. Zápražku pridáme do kapustnice. Nakoniec prilejeme smotanu a necháme zovrieť. Po krátkom prevarení môžeme odstaviť a podávať.
Odporúčame: Recept na zdravé medovníky – bez bielej múky či cukru a stále chutné
Silvestrovská kapustnica s mäsom
Ingrediencie:
-
1 kg kyslej kapusty
- 0,5 kg bravčového pliecka
- 350 g domácej údenej klobásy
- 1 väčšia cibuľa
- kmín
- bobkový list
- sušené huby
- 1 až 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 PL mletej červenej papriky
- olej
- mleté čierne korenie
- celé čierne korenie
- soľ
- 100 g kyslej smotany
- 1,5 l vody
Postup: Najskôr si cibuľu pokrájame na kocky a opražíme ju v hrnci na oleji. Následne pridáme aj nadrobno pokrájaný cesnak a na kocky pokrájane bravčové pliecko. Podusíme. Pridáme mletú červenú papriku a premiešame. Potom pridáme kapustu (podľa potreby premytú a pokrájanú), mleté čierne korenie a vopred namočené sušené huby (množstvo podľa chuti).
Ďalej pridáme rascu, bobkový list a celé korenie. Všetko zalejeme vodou a necháme variť asi jednu hodinu. Podľa potreby počas varenia dolievame vodu. Potom pridáme klobásu a varíme ďalších 40 minút. Nakoniec klobásu vyberieme, pokrájame na kolieska a vrátime späť. Necháme prevrieť a podľa chuti ešte osolíme alebo dokoreníme. Po odstavení môžeme podávať s trochou kyslej smotany.
Fit kapustnica s údeným tofu
Ingrediencie:
-
1 kg kyslej kapusty
- 1 väčšia cibuľa
- 200 g čerstvých shiitake húb
- 150 g paradajkového pretlaku
- 180 g údeného tofu
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 l zeleninového vývaru
- olivový olej
- mletá paprika
- bobkový list
- mletá rasca
- klinčeky
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Ako prvé si očistíme cibuľu aj huby a nakrájame ich – cibuľu nadrobno a huby na tenšie pásiky. V dostatočne veľkom hrnci si rozpálime trochu olivového oleja a opražíme na ňom cibuľu. Následne pridáme aj huby. Po zmäknutí pridáme mletú papriku, soľ, čierne korenie a pretlačené strúčiky cesnaku. Krátko restujeme a pridáme kapustu (ak je veľmi dlhá, trochu ju pokrájame). Kapustu trochu opečieme s koreninami a následne zalejeme vývarom.
Premiešame a pridáme aj ďalšie koreniny, teda bobkový list, rascu a klinčeky. Pod pokrievkou necháme pomaly variť. Keď kapusta zmäkne, do polievky pridáme pretlak a údené tofu nakrájané na menšie kúsky. Chvíľku povaríme a podľa chuti ešte pridáme koreniny. Následne môžeme odstaviť a podávať.