Jablčná múka - Je naozaj zdravšia ako klasická? Plus recept na jej výrobu doma.

Jablčná múka - Je naozaj zdravšia ako klasická? Plus recept na jej výrobu doma.
  • 29.09.2023
  • Lenka Biba Slovak

Počuli ste už o jablkovej alebo jablčnej múke? Dnes si o nej povieme viac! Jablčná múka, nazývaná aj jablková múka, je svojim zložením prirodzene bezlepková, a aj preto sa využíva hlavne pri príprave múčnikov či sladkých jedál. Výroba tejto múky z kvalitných domácich jabĺk by mala byť v tomto prípade samozrejmosťou. Pri výbere kupovaných jabĺk na výrobu jablčnej múky preto dbajte na ich kvalitu, pôvod a overené zdroje.

Všetci dobre vieme, že jablká v sebe obsahujú fruktózu - teda ovocný cukor, ktorý dokáže často až úplne nahradiť "klasický" cukor. Jablká sú navyše aj zdrojom pozitívne pôsobiacich antioxidantov, ktoré majú blahodarné účinky pre náš organizmus.

Chuť jabĺk je v jablkovej múke prirodzene veľmi cítiť. A aj napriek tomu ju niektorí používajú ako náhradu bežnej múky. A pokiaľ by ste si chceli jablčnú múku vyrobiť doma, tak na jeden kilogram budete potrebovať približne 10 kg celých kvalitných jabĺk.

Jablková múka / Jablčná múka

Už malé deti učíme, že zo suchého obilia sa mletím vyrába obilná múka. A v princípe rovnakým spôsobom sa zo zrelých kvalitných jabĺk vyrába jablková múka. Jablková či jablčná múka je prirodzene bezlepková.

  • Každé jablko obsahuje okolo 85% vody - preto je proces správneho sušenia pri výrobe jablčnej múky veľmi dôležitý.
  • A ako sme si už povedali, pre výrobu jedného kila jablčnej múky je tak potrebných takmer 10 kg celých a kvalitných jabĺk, ideálne z dobre overených zdrojov.

Výroba, použitie a skladovanie jablčnej múky

Jablková / jablčná múka sa logicky vyrába z celých jabĺk. Tie sa najskôr pokrájajú a potom sa správne a dôkladne usušia. Takto usušené jabĺčka sa rozomelú na potrebnú hrubosť, pričom sa už nepridávajú žiadne ďalšie prísady.

  • Použitie - túto múku je ideálne použiť napríklad do koláčikov, sladkých dezertov a chutných pokrmov.
  • Skladovanie - jablčnú múku skladujte v chlade a v suchu. Najlepšie je použiť uzavretú nádobu, kam sa nedostane žiadna vlhkosť. Múku chráňte aj pred priamym slnečným žiarením.

Jablčná vláknina

Jablčná vláknina sa vyrába z vylisovaných jabĺčiek - tie sa v tomto postupe pripravujú aj so šupkami (!). Usušia sa a potom sa najemno namelú.

Neprehliadnite: Tajomstvo úspešného schudnutia odhalené! Tieto jednoduché činnosti sú tým zázrakom.

Schudnite pomocou jablkovej múky - ako na to?

Na úvod treba povedať jednu veľmi dôležitú vec a podstatnú vec - nahradením bielej múky za jablkovú múku nebudete automaticky a okamžite chudnúť. Hlavný dôvod je ten, že jablčná múka je dosť bohatá na sacharidy. A to je hlavný dôvod, že jablková múka nie je produkt s nízkym obsahom sacharidov - práve kvôli obsahu fruktózy a jablčnej vlákniny.

  • Pozitívom však je, že práve tieto konkrétne zložky nás dokážu zasýtiť na dlhý čas.
  • Aj vďaka vyrovnaniu hladiny cukru v krvi máte potom menšiu chuť do jedla.
  • Netreba sa tak báť zvýšenej chute do jedla, prípadne ďalšieho prejedania sa.

POZOR - úplne iné je to ale s "klasickou" bielou múkou. Tá zvyšuje hladinu cukru v krvi tak rýchlo, ako aj potom rýchlo klesá. Výsledkom je, že ste rýchlejšie hladní a máte sklony k prejedaniu sa.

POZOR - jablková múka nie je čisto diétny produkt

Jablková múka koncentruje všetky zdravé zložky jablka v maximálne koncentrovanej forme. A navyše - jedlo vyrobené z jablkovej múky môžu byť nápomocné pri chudnutí.

Prečo je to tak?

  • Vďaka čisto rastlinným zložkám sa stimuluje nielen trávenie, ale aj spaľovanie tukov.
  • Vďaka ovocnej zložke v tejto múke - fruktóze z jabĺk - tiež ušetríte alebo aspoň znížite pridanie cukru do pripravovaného cesta.

Prínosy pre zdravie sú teda jasné. A čo je ešte plusom je to, že múčne výrobky z jabĺk - na rozdiel napríklad od kokosových orechov, mandlí alebo quinoa - sú regionálne dostupné a nemusia cestovať po svete, kým prídu až k nám.

Jablková múka recept na jej domácu prípravu

Ak si trúfate, tak jablčnú múku si môžete pripraviť aj doma. Pripravte si predovšetkým kvalitné jablká, ideálne domáce alebo z dobre overených zdrojov.

Postup je nasledovný:

  • Jablká pokrájajte a usušte.
  • POZOR - jablká sa nesmú pred sušením drviť.
  • Usušené jablká rozomeľte na potrebnú hrubosť - tým je 100% jablčná múka hotová a je bez akýchkoľvek ďalších prísad.

Kde kúpiť jablkovú múku

Jablčná múka sa v obchodoch dá kúpiť prevažne v baleniach 150g alebo 500g. Jedno kilo jablčnej múky - takéto balenie je ojedinelé, a keďže sa jablčná múka používa prevažne na pečenie, menšie balenie býva praktickejšie.

Jablčnú múku možno zohnať najmä v špecializovaných obchodoch so sortimentom zdravej výživy a samozrejme i na e-shopoch. Jej cena sa pohybuje zhruba okolo:

  • 3,20€ za 150g balenie,
  • 7,20€ za 500g balenie,
  • 13€ za kilové balenie.

Možnosti použitia jablčnej múky

Jablková múka je veľmi dobrá voľba, a to najmä na:

  • sladké pečivo,
  • koláče, koláče,
  • cesto na sušienky,
  • müsli tyčinky či
  • palacinky.

Ovocnú múku dokonca môžete použiť na zahustenie červenej kapusty alebo kyslej kapusty. V omáčkach, dusených pokrmoch alebo v kompótoch zaisťuje správnu konzistenciu a jemnú sladkosť, ktorá nikdy nepríde do popredia.

Odporúčame aj: 5 dôvodov, prečo jesť jablko denne: Ako zareaguje organizmus?

Makový koláč s jablkovou múkou

  • 4 domáce vajcia
  • cukor podľa chuti, nakoľko jablková múka je prirodzene sladká, netreba to preháňať s ďalším cukrom)
  • slnečnicový olej (90ml)
  • kyslá smotana - celý téglik
  • jablková múka - 150g
  • štipka soli
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 5 veľkých polievkových lyžíc celého maku

Postup prípravy koláčika

  • Vyhrejte si rúru a pripravte si formu na pečenie s priemerom 22 cm -  vysteľte ju papierom na pečenie.
  • Vyšľaháme si do peny celé vajcia s cukrom a následne pridávame a zašľahávame olej. Pridáme kyslú smotanu a primiešame celý mak.
  • Samostatne si zmiešame jablkovú múku s práškom, sódou a štipkou soli. Túto suchú zmes primiešame k ostatnej zmesi.
  • Cesto nalejeme do formy, uhladíme a dáme piecť do rúry na zhruba 40 -45 minút.

TOP tipy na recepty s jablkami


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní