V obchodoch bude čoskoro dostupný prvý vegánsky losos z 3D tlačiarne. Ochutnali by ste ho?

V obchodoch bude čoskoro dostupný prvý vegánsky losos z 3D tlačiarne. Ochutnali by ste ho?

Losos patrí k najlepším morských rybám, ktoré si môžeme naservírovať na tanier. Je plný cenný omega-3 mastných kyselín, čo sú tuky nevyhnutné pre správnu funkciu nášho tela. Tiež je dobrým zdrojom bielkovín, vitamínov D a E, mnohých vitamínov skupiny B, ako aj viacerých minerálnych látok a stopových prvkov, vrátane selénu a jódu. A navyše je veľmi chutný, preto ho mnohí zbožňujú. 

Patríte k milovníkom lososa aj vy? A čo by ste povedali na lososa vytlačeného na 3D tlačiarni, ktorá dokáže tlačiť rôzne trojrozmerné objekty? Pochopiteľne, v tomto prípade nemožno hovoriť o mäse, respektíve výrobku z mäsa tejto morskej ryby, takýto losos je rastlinného pôvodu. Prišiel s ním potravínársky startup Revo Foods, ktorý aktuálne spustil jeho predaj. Z čoho je vlastne vyrobený?

Z čoho je vyrobený prvý vegánsky losos z 3D tlačiarne?

Rakúska spoločnosť Revo Foods priniesla prvého vegánskeho lososa vytvoreného pomocou 3D tlačiarne, pričom materiálom na jeho výrobu sa stali mykoproteínu z vláknitých húb. Ako na svojej stránke uvádzajú, tento potravinový výrobok má zloženie podobné pravému lososovi, má mať porovnateľnú chuť a taktiež sa pripravuje podobným spôsobom. 

Tento vegánsky losos z húb je zdrojom omega-3 mastných kyselín, bielkovín, vrátane 9 esenciálnych aminokyselín, vitamínov A a D aj viacerých vitamínov skupiny B (vrátane B12). Neobsahuje cholesterol, cukor ani lepok. Oproti pravému lososovi má nižší podiel kalórií, a to okolo 170 kcal na stogramovú porciu. 

Ako firma uvádza, pri výrobe tohto potravinového produktu rastlinného pôvodu je potrebných o 77 až 86 % menej CO2 a o 95 % menej pitnej vody ako pri love a spracovaní pravého lososa. To je z hľadiska ochrany životného prostredia obrovským benefitom. 

Prvý vegánsky losos z 3D tlačiarne je už možné objednať v e-shope. Ako na svojom IG účte oznámili, rozposielanie vegánskeho lososa do viacerých krajín EÚ sa začne v októbri. Dostupný má byť dokonca aj vo vybraných BILLA supermarketoch. Čo poviete na takúto potravinu vy? Ochutnali by ste lososa z 3D tlačiarne?

Pozrite sa, ako sa vyrába falošný losos na 3D tlačiarni:

- Anketa

OCHUTNALI BY STE LOSOSA VYTLAČENÉHO NA 3D TLAČIARNI?

Odpovedali 4 ľudia  

To chcem určite vyskúšať!
75%
Neviem, možno to stojí aspoň za ochutnanie.
0%
Určite nie.
25%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní