Ako správne skladovať chlieb a pečivo? Pozor, tieto chyby nerobte, ohrozujete svoje zdravie!

Chlieb a pečivo nájdeme asi v každej domáci. Či už ide o domáci chlieb alebo chlieb z obchodu, biely chlieb, tmavý chlieb, kváskový chlieb, celozrnné pečivo – každý si nájde to, čomu dá prednosť. Mnoho ľudí na raňajky, olovrant či ľahšiu večeru siaha práve po chrumkavom a voňavom pečive, ktoré možno podávať s nátierkami, vajíčkami, zeleninou a podobne.

Tak ako iné potraviny, aj pri chlebe a rôznych druhoch pečiva je nevyhnutné správne skladovanie. Vďaka tomu chlieb vydrží čerstvý dlhší čas. Každý preferuje iný spôsob skladovania chleba a pečiva, jedna skupina v chlebníku, iná v chladničke, ďalšia v mrazničke či dnes dokonca v obľúbených voskových obrúskoch a vreckách.

Je však vhodné skladovať pečivo v chladničke alebo mraziť chlieb? Ako správne skladovať pečivo, aby vydržalo čerstvé čo najdlhšie? Máme tu pre vás niekoľko tipov, ako na to. Ktoré chyby pri skladovaní pečiva nerobiť?

Do čoho zabaliť chlieb a pečivo pri skladovaní?

V prvom rade sa pozrime na to, v akom obale je najvhodnejšie chlieb skladovať. Chlieb je vždy vhodné vložiť do nejakého vrecka alebo obalu, inak hrozí jeho rýchle uschnutie. Nie hocijaké vrecko je však vhodné. Najlepšie je na skladovanie chleba alebo aj pečiva použiť nejaké plátenné, resp. látkové vrecká alebo ľanové vrecká.

Dnes sú v obchodoch dostupné rôzne vrecká na chlieb, ktoré možno prakticky stiahnuť alebo uviazať šnúrkou. Použiť tiež možno klasické bavlnené látkové utierky, do ktorých kupovaný alebo domáci chlieb zabalíte. Pečivo zabalené v nejakom plátennom alebo ľanovom vrecku či utierke môže dýchať a látka navyše dobre absorbuje prebytočnú vlhkosť. Pečivo tak vydrží čerstvé a nezávadné dlhší čas.

Pri používaní vreciek alebo utierok však nezabúdajte na ich pravidelnú hygienu. Spomenúť môžeme ešte čoraz populárnejšie voskové obrúsky a vrecká, ktoré sú rovnako perfektnou voľbou na skladovanie chleba. Nemusíte sa obávať jeho skorého vyschnutia alebo splesnivenia.

Odporúčame: ​Tymianový čaj je fantastický liek pre malých i veľkých! Aké má účinky?

ako skladovať chlieb

Zdroj: Depositphotos

Na akom mieste uskladniť pečivo a chlieb?

Vieme, v čom je vhodné skladovať čerstvý chlieb a pečivo, no otázkou ešte zostáva, na akom mieste pečivo uskladniť. Pri skladovaní pečiva je potrebná určitá teplota a vlhkosť, inak môže hroziť skoršie pokazenie alebo znehodnotenie potraviny. Najvhodnejšie je voliť suché a tmavé miesto. Čo sa teploty prostredia týka, ideálna je bežná izbová teplota od 20 do 25 °C.

Použiť možno chlebník, ktorý zabezpečí, že pečivo bude chránené pred zbytočným svetlom, vlhkom a vzduchom. Chlebník však nikdy neukladajte k zdrojom tepla, napríklad k sporáku, radiátoru alebo na miesto, kde celý deň dopadajú ostré slnečné lúče. Pri používaní chlebníka rovnako nezabúdajte na jeho pravidelné čistenie.

Taktiež by nemal byť preplnený, inak hrozí vyššia vlhkosť a zlá cirkulácia vzduchu. Ak chlebník nemáte, nahradiť ho môže aj polička v kuchynskej skrinke, kde bude rovnako chlebu poskytnuté suché a tmavé prostredie.

Skladovanie pečiva a chleba v mrazničke

Mnohí nedajú dopustiť na uskladnenie chleba alebo pečiva v mrazničke. Je pravdou, že na dlhodobé skladovanie obľúbeného pečiva je mraznička naozaj najvhodnejšia. Samozrejme, rozmrazený chlieb už nikdy nebude taký ako ten čerstvý, no ak potrebujeme pečivo uskladniť na dlhší čas, zmrazovanie je naozaj nápomocné.

Nízke teploty zabezpečia, že nedôjde k rastu baktérií a mikróbov a pečivo bude po rozmrazení bezpečné na konzumáciu. Zmrazovania chleba sa rozhodne báť nemusíte. V mrazničke vám vydrží pokojne aj pol roka, prípadne o pár mesiacov viac. Žemle a rožky sa v mrazničke odporúča držať maximálne štyri až šesť mesiacov.

Zmrazovať chlieb a pečivo možno rôznymi spôsobmi, ideálne však vo vzduchotesných igelitových vreckách alebo plastových nádobách určených do mrazničky. Tie pečivo ochránia napríklad aj pred pohlcovaním rôznych pachov. Chlieb možno zmraziť aj v celosti, no mnohým sa osvedčilo zmrazovanie nakrájaného chleba. Z mrazničky je tak vždy možné vybrať toľko plátkov chleba, koľko je potreba.

Ideálne je vždy zmrazovať úplne čerstvý chlieb, po rozmrazení bude totiž chutiť lepšie. A ako chlieb rozmraziť? Vhodné je vybrať ho z igelitového obalu, vložiť ho do bavlnenej utierky a rozmrazovať pri izbovej teplote. Niektorí pečivo alebo chlieb po rozmrazení vkladajú ešte na pár minút do rúry (cca na 130 °C), aby boli chrumkavé.

Nesprávne skladovanie pečiva a chleba – čo nerobiť?

Nevhodné uskladnenie pečiva sa nám môže rýchlo vypomstiť. Nielenže sa nám nepodarí udržať chlieb čerstvý dostatočne dlhý čas, ale v niektorých prípadoch to dokonca môže mať dopad na naše zdravie. Pozrite sa na 4 časté chyby pri skladovaní chleba a pečiva, ktorým je lepšie sa vyhýbať.

1. Skladovanie v igelitovom vrecku

Skladujete chlieb v igelitovom vrecku? Plastové vrecko sa odporúča použiť len v prípade, ak chlieb alebo pečivo dávame zamraziť. Skladovanie pečiva v igelitovom vrecúšku pro izbovej teplote vhodné nie je. Pri uložení chleba do plastového materiálu totiž nie je zabezpečené dostatočné dýchanie pečiva a cirkulácia vzduchu. Hrozí zaparenie a rýchlejšie splesnivenie.

Plesne na potravinách pritom predstavujú obrovské zdravotné riziko a môžu viesť k mnohým závažným ťažkostiam, vrátane problémov s pečeňou a obličkami či alergických reakcií. V lepšom prípade chlieb a pečivo v plaste iba stratí na chrumkavosti. Ak si kúpite chlieb, ktorý už v plaste je zabalený, tak sa odporúča ho odbaliť až pri konzumácii a následne preložiť do vhodnejších látkových vreciek.

Odporúčame: ​Sušenie húb - TOTO sú tie najlepšie spôsoby!

pečivo v plaste

Zdroj: Depositphotos

2. Papierové vrecko na uskladnenie

Ani chlieb v papierovom obale nie je najlepšou voľbou. Práve z obchodov si chlieb a pečivo často prenesieme v papierovom vrecku. Avšak, doma by sme chlieb a pečivo v papieri skladovať nemali. V takomto materiáli síce nehrozí strata chrumkavosti alebo zaparenie a pleseň, ale naopak rýchle vyschnutie a stvrdnutie. V papierovom obale teda nechávame pečivo len krátkodobo.

3. Chlieb v chladničke

Mnohí skladujú chlieb a pečivo v chladničke. Viaceré potraviny je nutné skladovať v chladničke, aby vydržali dlhšie a boli bezpečné na konzumáciu. Avšak, čerstvé pečivo do chladničky nepatrí. V podstate jediný prípad, kedy sa odporúča dať chlieb do chladničky, je na krátkodobé uskladnenie hotových obložených chlebíkov.

Čerstvé pečivo v chladnom prostredí chladničky nasiakne pachy ostatných potravín a rýchlo vyschne, stvrdne alebo sa bude drobiť. V prípade, že ho tam vložíte v spomenutom plastovom vrecku, riskujete veľmi rýchly rozvoj plesní.

4. Uskladnenie teplého chleba a pečiva

Veľkou chybou pri skladovaní pečiva je jeho uloženie do nejakého obalu pred dostatočným vychladnutím. Či už si pečivo ešte teplé donesieme z obchodu alebo ho vytiahneme doma z rúry, vždy je ho potrebné nechať vychladnúť na doske alebo mriežke (ak je horúce). Inak hrozí, že sa pečivo sparí a zvlhne a bude rýchlo gumovité, navyše aj náchylnejšie na rast nebezpečných plesní.

Suchý chlieb a pečivo – tipy a triky na použitie:

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE