Rýchla a zdravá nátierka zo sušených paradajok a ricotty

Rýchla a zdravá nátierka zo sušených paradajok a ricotty

    • Zdieľaj:
  • 0

Sušené paradajky možno zohnať v každom väčšom obchode s potravinami. Ide o skutočnú lahôdku, ktorá je oproti čerstvým paradajkám charakteristická plnšou a intenzívnejšou chuťou. Mnohí ich priam milujú, tí druhí ich pravdepodobne ešte neobjavili, alebo len neprišli na to, ako ich v kuchyni využiť. Pravdou však je, že sušené paradajky možno pridať všade tam, kam sa vám hodia alebo kam pridávate i čerstvé paradajky.

Sú skvelou voľbou do zeleninových šalátov, cestovín, omáčok i rizota, pokojne ich pridajte na domácu pizzu alebo na jednohubky či obložené chlebíčky. Pripraviť sa z nich však dá aj neskutočne lahodná nátierka, stačí ich skombinovať s píniovými orieškami a ricottou. Táto Talianskom inšpirovaná nátierka je pritom plná živín. Sušené paradajky obsahujú vlákninu, vitamín C, draslík i vzácny karotenoid zvaný lykopén, ktorý je známy protirakovinovými účinkami.

Píniové orechy sú zdrojom bielkovín a zdravých tukov, ricotta rovnako telu doplní bielkoviny, ale aj vápnik a ďalšie minerály. Odporúčame podávať s čerstvým celozrnným pečivom, ktoré obsahuje navyše zložené sacharidy. To znamená, že raňajky či olovrant v podobe nátierky zo sušených paradajok podávanej s pečivom poskytnú telu prakticky celý rad potrebných živín. Ako túto lahodnú nátierku pripraviť?

Odporúčame: Recept na zdravý chia puding: Vychutnajte si ho hneď 5-krát inak!

sušené paradajky

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 8 – 10 ks sušených paradajok
  • 250 g ricotty
  • 50 g píniových orechov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL nastrúhaného parmezánu
  • 1 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL sušenej bazalky
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup prípravy:

  • Ako prvé si píniové orechy nasucho opečieme na panvičke. Postačí 1 – 2 minúty. Podľa chuti alebo potreby ich možno nahradiť klasickými nesolenými arašidmi, prípadne i slnečnicovými semienkami.
  • Opražené oriešky dáme spolu s ricottou, sušenými paradajkami, parmezánom, cesnakom, bazalkou a olivovým olejom do mixéra. Mixujeme, kým nám nevznikne hladká zmes.
  • Podľa potreby ešte dochutíme soľou a čiernym korením a uskladníme v chladničke alebo rovno podávame, napríklad s čerstvým chrumkavým pečivom. Dobrú chuť!

    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Obľúbený coleslaw šalát v zdravšej verzii – fit a stále chutný
RECEPTY

Obľúbený coleslaw šalát v zdravšej verzii – fit a stále chutný

  • 283
  • 22.08.2022
Úžasné TIPY na masť, olej i tinktúru z „Božej byliny
RECEPTY

Úžasné TIPY na masť, olej i tinktúru z „Božej byliny"

  • 0
  • 04.06.2022
Baba ghanoush – dokonalá baklažánová nátierka, ktorú musíte skúsiť!
RECEPTY

Baba ghanoush – dokonalá baklažánová nátierka, ktorú musíte skúsiť!

  • 0
  • 11.09.2022