Máte radi exotické citrusové ovocie známe ako pomelo? Trošku kyselkavá, no hlavne sladká dužina z pomela predstavuje skutočnú pochúťku. Toto ovocie je navyše veľmi zdravé. Pomelo obsahuje predovšetkým vitamín C, no nájdeme v ňom aj niektoré B vitamíny, draslík, horčík, antioxidanty, vlákninu.
Očistené pomelo si môžeme vychutnať len tak samostatne, napríklad aj ako zdravý olovrant, prípadne vtedy, keď dostaneme chuť na niečo sladké.
Uvažovali ste však niekedy aj nad tým, ako toto najväčšie citrusové ovocie zakomponovať do rôznych pokrmov? Prinášame inšpirácie na recepty z pomela, ktoré sa oplatí vyskúšať. Skúsite zdravé smoothies, lahodný dezert alebo nejaké hlavné jedlo, ktorého chuť spestrilo práve pomelo?
Ako v obchode vybrať chutné pomelo?
Pri výbere pomela sledujte najmä jeho hmotnosť – dobré, šťavnaté pomelo je na svoju veľkosť prekvapivo ťažké. Šupka by mala byť pevná, lesklá a bez mäkkých miest či prasklín. Jemné vrásnenie je v poriadku, no preliačiny alebo tmavé škvrny môžu naznačovať staršie ovocie alebo nesprávne skladovanie. Farba šupky sa môže líšiť podľa odrody, ale zrelé pomelo má vždy príjemnú, rovnomernú vôňu.
Dôležitý je aj „pružný tlak prstom“ – keď šupku mierne stlačíte, mala by byť pevná, nie tvrdá ako kameň, no ani príliš mäkká. Ak má pomelo na spodnej časti jemný, sladkastý citrusový zápach, je zrelé a chutné. Ovocie, ktoré nepôsobí ťažko alebo je až podozrivo ľahké, býva vo vnútri suché a bez chuti.
Pomelové smoothie – vitamínová bomba
Ingrediencie:
1/2 pomela
1/2 zeleného jablka
- 1/2 červeného jablka
- 1/2 hrušky
- šťava z 1/2 citróna
- kúsok zázvoru
- voda
Ako pripraviť zdravé smoothie: Pomelo dôkladne ošúpeme a dáme do mixéra. Jablká a hrušku nakrájame a rovnako pridáme so smoothie mixéra. Prilejeme citrónovú šťavu a nastrúhaný zázvor. Trošku podlejeme vodou a dôkladne rozmixujeme. Toto kyselkavé smoothie vás skvelo nakopne a posilní imunitu.
DepositphotosPomelové mini bábovky
Ingrediencie:
3 vajcia
- 130 g hnedého cukru
- vanilkový extrakt
- 100 ml čerstvej šťavy z pomela
- 180 ml olivového oleja
- 250 g hladkej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 120 ml bieleho jogurtu
Suroviny na krém:
250 ml smotany na šľahanie
- 1 PL práškového cukru
- vanilkový extrakt
- 1 PL kôry z pomela (chemicky neošetreného)
Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme vanilku, jogurt, olej, pomelovú šťavu a ešte šľaháme. V druhej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a sypkú zmes zamiešame do vyšľahaných vajec. Vymiešame hladké cesto. Cesto naplníme do silikónovej formičky na mini bábovky (12 ks). Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút.
Upečené bábovky necháme odpočívať asi 10 minút a potom ich vyberieme z formičiek. Následne si pripravíme krém. Smotanu vyšľaháme a pridáme práškový cukor, vanilku a ešte znova prešľaháme. Nakoniec primiešame pomelovú kôru. Vychladnuté bábovky priečne prekrojíme a naplníme hotovým krémom.
Citrusový šalát s pomelom, mandarínkami a rukolou
Ingrediencie:
250 g rukoly
- 200 g syru feta
- 4 mandarínky
- 1 malé pomelo
- 1 granátové jablko
- soľ
- korenie štyroch farieb
Na zálievku:
šťava z 1 mandarínky
- trochu citrónovej šťavy
- med
- voda
- soľ
Postup: Rukolu umyjeme, necháme osušiť a dáme do misy. Pridáme na kúsky pokrájané mandarínky, nakrájanú dužinu z pomela a zrnká granátového jablka. Taktiež pridáme rozdrobený feta syr a všetko osolíme a koreníme. Zalejeme dresingom z vyššie uvedených surovín a dobre premiešame. Môžeme podávať.
Šalát s pomelom a grilovanými krevetami
Ingrediencie:
300 g kreviet
- olivový olej
- 2 šalotky
- 2 hrste miešanej listovej zeleniny (rukola, šalát, polníček)
- 1 pomelo
Suroviny na zálievku:
1 chilli papričky
- 1 strúčik cesnaku
- 4 PL olivového oleja
- 1 ČL trstinového cukru
- 2 PL sójovej omáčky
Postup: Zálievku pripravíme vymiešaním vyššie uvedených surovín – nasekané chilli a pretlačený cesnak prešľaháme s olejom, cukrom a sójovou omáčkou. Krevety z oboch strán krátko orestujeme na oleji. V miske si zmiešame najemno nakrájanú šalotku s polovicou zálievky. Na tanier dáme listovú zeleninu, pridáme krevety so šalotkou a natrhané kúsky pomelovej dužiny. Ešte pokvapkáme zálievkou a podávame.
DepositphotosPuding s pomelom a kokosom
Ingrediencie:
1 pomelo
- 300 g kyslej smotany
- 500 g mascarpone
- 4 PL práškového cukru
- 2 PL strúhaného kokosu
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 grapefruitu
- 1/2 hrušky
- 1//2 ananásu
Postup: Surové pomelo očistíme. Mascarpone vyšľaháme s kyslou smotanou, práškovým a vanilkovým cukrom. Pridáme aj koskos a nakrájanú dužinu z pomela. Zmes navrstvíme do pohárov. Vrch ozdobíme kúskom grepu, ananásu, hrušky, prípadne ľubovoľným ovocím.
Marmeláda s pomelom a pomarančmi
Ingrediencie (na asi 5 pohárov):
500 g pomarančovej dužiny
- 200 g pomelovej dužiny
- 1 chemicky neošetrený pomaranč
- 1 balíček želírovacieho cukru 3:1
- 2 KL kyseliny citrónovej
Príprava marmelády z pomaranča a pomela: Čistú dužinu z pomaranča a pomela zmiešame s nastrúhanou kôrou z neošetreného pomaranča. Dáme do hrnca a pridáme želírovací cukor. Dobre premiešame a za stáleho miešania privedieme do varu. Potom povaríme aspoň 5 minút.
Lyžičku marmelády dáme na tanierik a ak je marmeláda po vychladnutí málo tuhá, pridáme kyselinu citrónovú. Počas varenia odoberáme prípadnú penu. Hotovú marmeládu ihneď plníme do čistých pohárov. Tie uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť a uskladníme.
Dusená zelená ázijská zelenina s pomelom a sklenenými rezancami
Ingrediencie:
2 chilli papričky
- 300 ml mrkvovej šťavy
- 2 PL sezamových semienok
- 30 g čerstvého zázvoru
- 3 stonky citrónovej trávy
- 1/2 viazaničky koriandra
- 800 ml vody
- 300 g mrazených zelených fazuliek
- soľ a korenie
- 150 g cukrového hrášku
- 250 g mrazeného hrášku
- 130 g sklenených rezancov
- 400 ml kokosového mlieka (z plechovky)
- 1/4 väčšieho pomela
Postup: Jednu chilli papričku nadrobno nakrájame. Dáme do hrnca a zalejeme mrkvovou šťavou. Uvaríme sirup. Sezamové semienka nasucho opražíme na panvici. Zázvor si nakrájame na plátky a citrónovú trávu na 5 cm dlhé kúsky. Druhú chilli papričku vydlabeme. Listy koriandra otrháme, stonky nahrubo nasekáme. Vodu privedieme k varu so zázvorom, citrónovou trávou, stonkami koriandra a chilli papričkou. Povaríme asi 15 minút, potom scedíme (6 plátkov zázvoru si odložíme).
Fazule povaríme v osolenej vode asi 8 minút. Vývar privedieme opäť k varu, pridáme hrášok, cukrový hrášok, rezance a povaríme asi 5 minút. Do hrnca pridáme kokosové mlieko, odložený zázvor a fazuľky. Osolíme a okoreníme, potom odstavíme. Posypeme nasekanými koriandrovými listami, pokrájanou pomelovou dužinou a sezamovými semienkami. Pred podávaním pokvapkáme sirupom z mrkvy. Podávať možno aj s ryžou.
DepositphotosKarí z bravčového mäsa s pomelom
Ingrediencie:
2 PL oleja
- 2 PL červenej karí pasty
- 500 g bravčového mäsa
- 250 ml kokosového mlieka (z plechovky)
- 300 g pomelovej dužiny
- nastrúhaná limetková kôra
- 4 PL kokosovej smotany
- 1 PL rybacej omáčky
- 1 ČL kokosového cukru
- 2 chilli papričky
- čerstvý koriander
Postup: V hlbokej panvici si rozpálime olej a pridáme karí pastu. Po chvíli pridáme aj mäso nakrájané na rezance alebo kocky a na prudkom ohni ho zo všetkých strán osmažíme dohneda. Potom pridáme kokosové mlieko a limetkovú kôru. Teplotu znížime a nechame pomaly dusiť do zmäknutia mäsa asi 15 minút.
Následne pridáme nakrájanú pomelovú dužinu, kokosovú smotanu, rybaciu omáčku, cukor a dobre premiešame. Podľa chuti ešte pridáme chilli. Pred podávaním ozdobíme čerstvým koriandrom. Podávať môžeme napríklad s basmati ryžou.
Jogurtové rezy s pomelom
Ingrediencie na nepečený korpus:
150 g maslových sušienok
- 4 PL mlieka
- 20 g kakaa
- 100 g masla
- olej a práškový cukor na prípravu formy
Ingrediencie na náplň:
500 g bieleho jogurtu
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček želatínového stužovača (za studena)
Ďalšie suroviny:
1/2 pomela
- 1 balíček tortového želé
Postup: Sušienky najemno rozdrvíme a premiešame ich s kakaom. Potom pridáme mlieko a zmäknuté maslo a vypracujeme pevnú hmotu. Formu s veľkosťou asi 25x30 cm vymastíme olejom a vysypeme práškovým cukrom. Na spodok rovnomerne navrstvíme sušienkovú zmes, pritlačíme a uhladíme. Jogurt zmiešame s cukrom a želatínou, ktorú pripravíme podľa návodu na obale.
Pripravenú plnku navrstvíme na sušienkový korpus a dáme zatuhnúť do chladničky. Medzitým si pomelo bez kôry a šupiek nakrájame na kúsky. Taktiež si pripravíme tortové želé podľa návodu na obale. Pomelo navrstvíme na stuhnutú jogurtovú plnku a na záver prelejeme želé. Opäť dáme do chladničky. Po stuhnutí môžeme nakrájať a podávať.
Tip: Ako pomelo očistiť rýchlo a bez horkosti
Najjednoduchší spôsob začína hlbokým narezaním šupky krížom či na 4–6 pásov — podobne ako keď lúpete pomaranč, len o niečo hlbšie. Po narezaní sa šupka dá veľmi ľahko odlúpnuť rukou. Dôležité je zbaviť sa aj hrubej bielej vrstvy pod šupkou, pretože práve tá môže spôsobovať jemnú horkosť. Ovocie potom rozdeľte na mesiačiky a každý z nich úplne zbavte tuhej membrány.
Ak chcete získať čo najčistejšiu a sladkú dužinu, odporúča sa nakrájať mesiačiky po dĺžke a jemne stiahnuť priehradky prstami. Celý proces je rýchlejší, keď pomelo na chvíľu stlačíte v dlaniach – šupka sa tak uvoľní a ide dole oveľa ľahšie. Výsledkom je čistá, šťavnatá dužina, ktorá je ideálna do šalátov, dezertov aj smoothies.
Skladovanie pomela
Celé pomelo vydrží pri izbovej teplote približne týždeň, no ideálne je uchovávať ho v chladničke, kde si udrží šťavnatosť aj tri týždne. Očistenú dužinu skladujte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke a spotrebujte do dvoch dní, aby ostala svieža a neoschnutá.
Prečo sa oplatí zaradiť pomelo do kuchyne
Pomelo je všestranné citrusové ovocie, ktoré dokáže osviežiť sladké dezerty, dodať šmrnc zeleninovým aj mäsovým jedlám a zároveň prirodzene zvýšiť príjem vitamínu C. Vďaka jemne sladkej chuti bez výraznej horkosti je ideálne aj pre tých, ktorým grep príliš nechutí. Navyše ponúka veľa možností spracovania – od smoothies a šalátov až po omáčky, dezerty či ázijské teplé jedlá.
Ak si osvojíte jednoduché triky na jeho výber, čistenie a skladovanie, pomelo sa môže stať pravidelnou súčasťou vašich receptov. Prináša farbu, sviežosť a ľahký exotický nádych, ktorý dokáže aj z bežného jedla urobiť niečo výnimočné.
Aktualizovaný článok: 19.11.2025